Kunskap är kul och lätt packning att bära!

Varje gång jag är på svampjakt, bättre benämning än "plockar svamp" då den tycks göra allt för att undgå upptäckt ;) , bär jag med mig mängder av svamp jag är osäker på. Det mesta av denna svamp är inte klassifierbar i fält då jag helst använder en liten men naggande bra bok som mest innehåller "säkra kort", vilka de kan förväxlas med och en bra beskrivningar av de verkligt farliga sorterna:
http://www.panorstedt.se/templates/Prisma/Book.aspx?id=42189

Det blir istället att artbestämma hemma i godan ro men då lär jag mig desto bättre. Det mesta går i soporna men aldrig har jag känt att det var bortkastad tid eller energi att kånka hem dem!

I grunden har jag dock en kort svampkurs (3 träffar!) som min stadsdels förvaltning bjussade på och som var väldigt intressant och rolig. En sådan gratiskurs tycker jag skulle erbjudas alla då det skulle ge mindre förgiftnings fall och bidra till en hälsosammare befolkning!

Läser nu i nyheterna om en stackars kvinna som avlidit efter att chansat på fel svamp.
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=822595
Troligen skulle detta inte inträffat om hon "utrustat" sig med rätt kunskap som en kort svampkurs kan ge.

Största tiden ägnades till att lära sig hur man identifierar de olika grupperna och hur man genom att utesluta den grupp som innehåller över 90% av giftsvamparna (spindelskivlingar) enkelt och tryggt kan fylla korgen.

Allt efter som man avancerar i kunskap och vana kan man sedan utöka med arter som är svårare att identifiera och som kan förväxlas.

Så är ni intresserade av att fylla skafferiet se till att ni är rätt rustade. Jag menar då inte bara med rätt prylar och assosearer utan rätt kunskap!
Så tag kontakt med din kommun, svampkonsulent eller studieförbund och hör när nästa kurs börjar: http://www.svampkonsulent.se/
 
Senast ändrad:
Jo du har rätt, kunskap är aldrig fel, har sett kantarellplockare kliva förbi kilovis med blomkålssvamp, fårtickor, ja många goda svampar som de inte visste var ätliga o goda.
Nåt man kan trycka på ordentligt är har jag märkt, skillnade mellan "åsar" på svampen,
jämfört med "lameller, skivor", ex.vis med trattisar- spindeltoppskivling
som kan slinka ner i korgen...
 

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.