kollektivtrafik/boende boux/verdon/ceuse

vilka av ovanstående klippor är det lättast att åka till om jag åker med tåg till södra frankrike, samt vilka av ovanstående ställen kan man bo närmast klippan så att man inte behöver ha bil?
 
Bara varit i Ceuse så det är det enda stället jag kan uttala mig om. Där klättrar man nästan bara på eftermiddagen när nästan hela klippan är i skugga(vissa delar är i skugga på morgonen och dagen). Men eftersom den ligger på nästan 2000 metershöjd kan en dunjacka vara skönt att ha när man säkrar.

Närmaste stad är Gap, snackade med flera som liftat därifrån till klippan, går även buss till hyffsat nära men jag har ingen koll på vart man ska lifta eller ta buss till/från.

Finns en "klättercamping", Les Gruelins, som liger rakt under klippan där vägarna tar slut. Därifrån är det dock ca 1 timmes vandring och ca 500 höjdmeter upp till klippan. Campingen säljer förare och lite mat men det är absolut bäst att snacka med andra på campingen för att få lift in till Gap för att storhandla. Kommer också nån jeppe en/två gånger i veckan och säljer klätterprylar, typ rep, skor, karbiner, kläder. Riktigt riktigt bra priser men jag fick intrycket att en hel del det var "överskottsprodukter"(typ förra årets modeller, udda storlekar etc.) men det gick helt klart att göra fynd!
 
Kom på en till grej med föraren, när jag var där(förra somamren) sålde de bara den franska föraren på campingen, den funkar men är väldigt otydlig ibland. Våra grannar hade en Rockfax förare som var mycket bättre.
 
Hej Petri!

Var i Gorge du Verdon i våras, hade hyrbil och kan väl minst sagt säga att jag var väldigt tacksam för det. Kanske inte ett absolut måste men det blir helt klart krångligt utan bil.

Med de orden vill jag dock absolut inte säga något som helst dåligt om platsen, klättringen är fantastisk! Och ta med trad-racket, Verdon är långt mer än bara bultade sportleder.
 
tackar för infon och tipsen. mikael: vad ska ta med sig i racket, vill ju hålla ner vikten då vi inte åker bil. vad kostade hyrbilen där nere?
 
Minns inte riktigt vad hyrbilen gick på. Vi var fyra som flög till Nice och delade på bilhyran. Ett par tusen för en vecka kanske. Kändes jämförbart med svenska priser..

Vad gäller racket så beror det ju helt på vad man klättrar.. Finns en hel del aid, med pitonger och hela baletten. Annars klassiskt tradrack med kilar, kammar och slingor på en del av de långa lederna. Många långa bultade leder är lite mixade och förutsätter att du har ett kilknippe och kanske några mindre kammar med dig. En del helbultade långa leder tar fler än 12 qd's per replängd. Och även där slingor till förlängningar. En del nya bultade leder är gjorda för 70 m rep. De flesta leder når man uppifrån och börjar med att rappellera ner för, så två rep om man inte bara vill klättra översta replängden. Det är mycket bultar i Verdon men där finns mycket äventyr också..

Bor gör man i den mysiga lilla byn La Palude sur Verdon, där finns camping, vandrarhem, hotell, restauranger, klätterbutiker etc. Men det är en 10-15 minuter med bil till klipporna, går kanske att lifta, åka taxi etc.

Men det är så värdefullt att ha bil och kunna åka på sightseeing längs canyonen, surrealistiskt vackert!!
 
Liknande trådar

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.