Kitesurfing på vintern eller snökite

Kitesurfing är en fantastisk aktivitet som går att utöva året runt.

Sporten är relativt lätt att lära sig och mycket mer lättillgänglig än många tror. Man måste heller inte vara någon atlet för att lära sig kitesurfa. Det bästa av allt är att vinden är gratis.

Snökite heter sporten när den utövas på vintern och på snön. Om man gillar skidåkning så kommer man älska snökite. Du kan åka fort, precis som i pisten, carvingsvängar, pumpa puder eller göra de trick du gör i parken. Men du behöver inte åka till fjällen eller alperna. Du behöver inte heller köpa liftkort eller riskera isiga backar eller trängsel. Liftköer och kalla sittdynor i trestolsliften är också något som du kan skala bort.

Det enda du behöver är en kite och en sele, och kika på väderleksrapporterna. Kiten går att hitta för ett par tusenlappar och uppåt, den väger knappt någonting och en vanlig storlek är runt 10 m2 för vinterbruk går att packa ner i en ryggsäck.

Man behöver inte vara någon atlet, man behöver inte ens vara vältränad för att kunna snökita eller kitesurfa. Däremot är det en väldigt bra träningsform, som ger bra core muskulatur. Lår, mage och rygg jobbar bra, och träningsvärk kan smyga sig på om man har varit ute ett par timmar i sträck.

Sporten är otroligt tillgänglig, och går att utöva i stort sett varsomhelst där det är lite öppen terräng. Åkrar, fält, eller när isarna blivit tjocka och snön lagt sig. Då får man helt plötsligt en nästintill oändlig valfrihet, troligtvis nära där du bor, att kunna köra dig med skidor och kiten för att få ett par timmars skidåkning. Kitesurfing eller snökite är 100% vindberoende. Om det inte blåser så går det inte kitesurfa eller snökita. Men å andra sidan behövs inte mer än runt 5 ms och uppåt.

I Stockholmsområdet är vintrarna dock oberäkneliga. En del år är det mycket snö och vind. Andra år är det milt och snöfattigt. Om inte isarna fryser så går det alldeles utmärkt att surfa vidare på vattnet. Ett par rejäla våtdräktsskor mellan 5-7 mm, tjock våtdräkt eller torrdräkt, handskar och huva. Sen är det bara att surfa vidare.

Hastighetsrekordet på vatten är 56 knop
 
Kitesurfing SM i Freestyle 24-25 maj & 6-7 september

Svenska Kiteförbundet arrangerar i år två stycken SM deltävlingar i Freestyle.

Helgen den 24-25 maj hålls den första tävlingen för i år och det finns både herr- och damklass. Det förväntas bli en battle av högsta rang då det finns riktigt duktiga åkare bland tävlingsdeltagarna.

Tävlingarna hålls på den ort som utlovar bäst vind under tävlingsdagarna.

Ort Arrangör
Lomma Kite.se
Varberg Kite.nu
Gotland Gotlandssurfcenter
Stockholm Stockholm Kiteboardcenter

Läs mer och lägg in datumet i din kalender: https://www.facebook.com/events/756881600996777/

Surfs up!
 
Liknande trådar

Liknande trådar

Så blir höstutflykten en barnlek

En höstvandring på hemmaplan är en perfekt start när man vill ta med sig barnen ut de första gångerna. Här är våra tips för lyckade uteaktiviteter.