Kikare för vinterjakt.

Hej alla glada!
Tänkte köpa en kikare att ha med på ripvinterjakt. Har varit runt hos en del försäljare men blir inte särskilt klok av deras tips. Antagligen för att de inte vet vad det handlar om. Hoppas nu få lite hjälp av någon med praktisk erfarenhet. Vad kan vara bra. Skall det vara 8 eller 10 ggr förstoring, etc. Mycket tacksam för tips och råd.
Hälsningar Magnus
 
Vinterkikare

Tænk på att en kikare med manuell fokus dær du vrider på ett reglage kan bli otroligt kærvt nær det ær kallt. Næstan så kærvt att det inte går att fokusera. Det kan hænda att det bara gæller vissa mærken men det ær synd att øveraskas væl ute på fjællet. Se om du kan hitta kikare dær du inte behøver stælla fokusen manuellt utan har autofokus. Dessa behøver inte alls vara dyra och fungerar mycket bra och ær smidiga. Du lyfter kikaren till øgonen med en hand och har skærpa utan att skruva på något och slipper røra dig så mycket. Bra om du ligger lite illt till och kanske har bøssan i den andra handen.
Åtta eller tio ggr førstoring spelar nog inte så stor roll. Du kommer nog att se riporna i alla fall. Objektivdiametern/ljusinslæppet kan du fundera øver. En stor objektivdiameter ger bættre ljusinslæpp och bættre billd i dåliga ljusførhållanden. Dæremot blir den stor och klumpig i brøstfickan eller innanfør jackan. De riktigt bra kikarna har bra ljusværden trotts liten objektivdiameter men kostar pengar dærefter. Ett tipps ær att kolla med någon ornitologførening . De brukar ha bra erfarenheter och bra priser. Dock tror jag inte det ær så bra att presentera sig som fågeljægare. Lycka till !
 
Toppjaktskikare

Eftersom avstånden för avspaning ofta är stora föredrar jag en kikare med 10ggr förstoring. Blir lite darrigare men med ett lätt stöd avhjälps detta enkelt.
Skaffa en ganksa liten kikare, för att kombinera lättåtkomlighet och komfort vid skidåkning. Jag föredrar en vattentät kikare pgv att annars letar sig kondens in vid temp.skillnader, vinter/stuga.
 
Re: Toppjaktskikare

Vad jag har fått lära mig så skall man inte välja en allt för liten kikare. När kikarna är små så blir hela optiken mindre och mer känslig, diametern fram blir liten och det blir väldigt skakigt.. Små kikare kan vara lätta och smidiga men ställer du högre krav på bildkvaliten så gå upp en storlek i stället..
 
Re: Toppjaktskikare

tribent; sa:
Eftersom avstånden för avspaning ofta är stora föredrar jag en kikare med 10ggr förstoring. Blir lite darrigare men med ett lätt stöd avhjälps detta enkelt.
Skaffa en ganksa liten kikare, för att kombinera lättåtkomlighet och komfort vid skidåkning. Jag föredrar en vattentät kikare pgv att annars letar sig kondens in vid temp.skillnader, vinter/stuga.


Håller med fullständigt.
Den viktigaste egenskapen ska vara att det går snabbt och smidigt att plocka fram den från bröstfickan, eller var man nu har den.

Om kikaren blir så stor att man drar sig för att plocka fram den, eller ännu värre, ta med den överhuvudtaget så är det ju meningslöst.

Själv har jag i flera år använt en 8x21-kikare som jag fick som bonus på nån prenumeration.
Den funkade bra bara man inte hade den i innerfickan (kondens), men så fick lilljäntan tag på den och använde den som hammare:(
Nu har jag en ny 8x-nånting.

/BAX
 
Less is more

Hej!
Jag har precis köpt mig en ny kikare och jag föll för en lite kikare. Det huvudsakliga argumentet var att vapen etc. tar så mycket plats/vikt att litenheten är A och O för att den öht ska få följa med ut i skogen.

Så här långt är jag mycket nöjd och den är med nästan jämnt!
Lycka till!
 
89251.jpg


När jag i sommras skulle ha en ny kikare så frågade jag handlaren i fall en såndär Swarovski verkligen var 10000:- bättre än den för 2000:- som jag var spekulant på, han hävdade att det var så.. Jag frågade honom om det gick bra att jag tittade i den varpå han frågade om jag verkligen ville göra det när jag redan valt en annan kikare, han hävdade att mitt liv kommer efter den upplevelsen att aldrig kommer att bli sig lik.. Jag tittade i kikaren och upptäckte till min förskräckelse att den jäveln var värd varenda krona.... Jag borde som jägare vetat bättre än att titta i en Swarovski kikare för 12000:- utan intentionen att köpa den... Nån gång så måte jag ha den!!
 
Blackout??

Om det varit en Swarowski avsedd att sitta på ett gevär hade jag förstått det...men nu??...skyll dig själv!
;)

/BAX
 
varde ljus

det häftigaste med swarovskin är ljusvärdet. sitter du och spanar i tidig gryning känns det som att få en projektor uppkörd i ögat.

drömmer fortfarande, tyvärr länge kvar innan jag med samvetet i behåll kan lägga ut över tio papp på en kikare. har en zenith i dag och det duger för mig...
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
niklaz Kikare t.ex. 8x32 för runt 2000 kr? Jakt 1
Tim_82 Nikko 5000 / Pecar 4x10 kikare Jakt 2
moekk Rödpunkt kontra "kikare" Jakt 7
lester Vinterjakt på ripa! Jakt 1
HenrikM Vinterjakt på ripa Jakt 6

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.