Karbinhake?

Jag skall till vintern köpa en skridskosäck och har upptäckt att det är en massa karbinhakar på dom. Hur är dom tänkta att användas?

Är det någon vits att ha en låsbar variant (jag tycker mest att det verkar dumt om man snabbt skall använda den).


/Andreas
 
Fästa annans lina i

Syftet med karbinhaken är främst att du ska kunna koppla fast dig i en lina du får kastad till dig i vaken. Ofta är det ju lättare för dina kompisar på isen att nå dig med en kastlina, än att du lyckas kasta från vaken till dem (speciellt vid större avstånd). Du fäster öglan i den lina du får kastad till dig i karbinhaken. Du har nu händerna fria för att häva dig upp och använda dubbarna. Det förutsätter att karbinhaken sitter fast på din egen lina och att din egen lina sitter fast i ditt midjebältet på ryggsäcken. En annan fördel är att du dessutom får ett lyftande drag från midjebältet. Håller du fast linan i handen är det lätt att fastna med iskanten i armvecket.

Karbinhaken bör sitta ungefär i axelhöjd (alltså c:a 50 cm från midjebältet) så att du lätt får fatt den ovanför vattnet i vaken.

Karbinhaken kan även användas om du ska krypa ut på svag is för att komma närmare för ett kast. Då klipper du in en lina, från en kamrat på säker is, i karbinen, så är du själv säkrad och ha din egna lina kvar för att kasta till den nödställde.

Karbinen ska inte vara en skruvkarbin! Viktigt att lina går lätt att koppla och risken att lina lossnar är minimal.

En ”massa karbinhakar” är en överdrift – en räcker.
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
DrNiclas Fästning av kastlina/karbinhake Långfärdskridsko 1

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.