Kajakers form

Å ena sidan är ju en del kajaker bananformade som de klassiska engelska, å andra sidan är de helt raka typ Prijon Kodiak och VKV Seagull Offshore. Man tycker ju att denna totala skillnad i grundläggande design skulle påverka egenskaperna enormt. Men det verkar ju som att bägge typerna används till havs av erfarna expeditionspaddlare. Vad skall man dra för slutsats? Att formen på kajaken inte alls är någon vägvisare vid val av kajak utan att det är egenskaper som s.a.s. "inte syns" som betyder ngt.
 
Populärt träto-ämne

Att du inte fått massor av svar beror nog mest på att det här med olika designer är ett hett ämne, som riskerar att utlösa en lavin av helt olika - men lika bestämda - påståenden... *L* . Jag tar dock risken.

Formen över vattnet har ju inte så stor betydelse som formen under. Men du har rätt i att det kajaker du nämner skiljer sig en hel del även under vattnet. Bananformade skrov, med böjd köllinje, är oftast mindre kursstabila och därmed också lättsvängda, än kajaker med rak köllinje.

De bananformade kajakerna, typ brittisk havskajak, har oftast en skädda eller ett roder. Dess huvudsakliga funktion är inte att gira med, utan att tvärtom ge kajaken kursstabilitet vid paddling rakt fram, samt att kompensera vindens påverkan. Den är typen av kajaker giras (svängs) i huvudsak med kroppen och paddeln.

Kajaker med lång rak köllinje har god kursstabilitet och kräver oftast ingen eller liten hjälp av roder eller skädda för att går rakt fram. Dock paddlas de oftast så, att girar sker med rodret.

Det handlar alltså om två lite olika paddelstilar, men de är inte mer olika än att de bägge kan användas på samma vatten. Du kommer att finns åtskilliga som säger att det ena är rätt och det andra helt förkastligt, men i sista änden paddlar dom ju allihop och ser ungefär lika nöjda ut. Ska jag peka ut nån skillnad, vore det väl att den lättsvängda banantypen passar bättre i grov sjö, och att den raka är bättre vid rakt-frampaddling i smult vatten.

hälsningar Jens
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
eyck Form på sittbrunn VKV Lisa Paddling allmänt 0

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.