Joshua Tree nationalpark och Grand Canyon

Hej,
I mitten av juni kommer min man att åka på en tjänsteresa till Palm Desert i Kalifornien. Jag fundera att åka med och använder tiden med att vandra i diverse nationalparker. Närmast ligger Joshua tree national park som jag kollade upp på nätet och den verkar vara högst intressant.
Är det någon som har vandrat i den och kan ge mig lite tips?

Sedan kommer min man att ta 2 veckor extra semester och då tänkte vi bilar till Grand Canyon och vidare....

Eftersom det är en gammal dröm att vandra i Grand Canyon så skulle jag vilja passa på och gå Bright Angel trail och Havasu trail.
Min man har ett dåligt knä och vill helst bara titta uppifrån.
Är det dumdristig att vandra ensam dom nämda lederna? Vad ska jag tänka på?
Jag har vandrat en hel del, mest solo i norra Skandinavien och Island, senast i sommer Nordkalottaleden från Kilpis till Kautokeino. Hur svårt är då att vandra i Grand Canyon i jämförelse? Jag har gått över Besseggen och Bukkelagret men är ingen klättrare. Det är det vad jag kan klara av ensam.
Jag har inte tänkt att tälta, skulle sova i lodges.
Tacksamt för svar från vana fjällvandrare med erfarenhet i dom trakterna!
 
Amerikanerna kommer säga att det är dumt att vandra själv, för de har säkerhetsnojja (nu genrealiserar jag en del). Men naturligvis kan du vandra själv, har du gjort det hemma kan du göra det där. Tänk på att för att vandra i grand canyon så måste du ha tillstånd, det är inte bara att knalla iväg. Eller jo, gå får man men man kan inte övernatta som man vill, så du blir hänvisad till dagsturer om du inte har planerat i förväg. VIssa turer är fäldigt populära och boendet är uppbokat långt i förväg. Andra inte så populära. Vi gick in på ranger kontoret på morgon en och fick bara tag i en camping som vi inte var intresserad av så det blev en dagstur till botten och upp igen. Helt ok på en dag, men det vart pannlampa påslutet iom att vi inte kom iväg så tidigt (vi hängde ju på ranger kontoret). Miljön är fantastiskt! Mitt sommaren så är det nog tokvarmt. Vi var där i slutet på mars och då snöade det rejält uppe på "rimmen" på natten. Längst nere i canyonen var det drygt 20 grader varmt mitt på dagen och riktigt skönt.

I Joshua tree så vandrade vi inte utan klättrade bara, bodde på klättercampingen. Så det blev väl som hest någon halvtimmas vandring mellan klipporna. I mars var det kallt! Jag minns att jag frös jämt på kvällarna och nätterna, men jag hade ingen dunjacka och bara en tunn sovsäck.
 
Med största sannolikhet är de populäraste flerdagslederna i Grand Canyon redan fullbokade, men du kan ju alltid ta dagsturer. Hänger du på Ranger-kontoret kan det dessutom komma sena avbokningar. Att gå ner och vända i canyonen på samma dag är fullt görbart, men det är en fysiskt tuff vandring. Klart jobbigare än Besseggen, men man måste ju inte går hela vägen ner. Leden är dock bra och inte alls lika utsatt som Besseggen. För de med dåliga knä finns det även guidade turer på häst eller om det var åsna.

Om ni drar vidare från Grand Canyon så kan jag rekommendera Zion NP samt Mesa Verde vilka båda imponerade mer på mig än Grand Canyon. (Även hotellen i Vegas är värt ett kort stopp om ni passerar.)

En bra start för information är www.nps.gov
 
När vi skulle på vår GCT visade det sig att att för att kunna genomföra det vi vill fick vi vara ute 18 mdr i förväg. Det är långt ner och känns längre upp. Dagstur under vår vintern är en upplevelse i sig.
Men temperaturkontrasterna är stora så de flesta har för lite kläder med sig enligt de parkvakter vi talade med. Vi hade en fin fin tur och hoppas du får det med.
 
Ytterligare ett alternativ är Bryce Canyon i Utah. Stället är fantasktiskt vackert. Det finns flera rutter man kan ta där, några på flera dagar med "designated campsites". Man får boka i tid här också, men det är ansolut inte lika högt tryck som Grand Canyon. Det ligger ganska högt över havet så det är kyligt, vi hadde snö i mitten av April.

Här har jag lite bilder från en liten rund vandring på några timmar:
http://www.mikec.se/Miscellaneous/07_Bryce/
 
Hej,
Tack för alla svar. Nu har jag fått hem kartor och har i helgen försökt hitta en lämplig route.
Yoshua tree parken blir nog en dagstur med bil tillsammans med min man. Sedan är han på en 3-dagars konferens. Under den tiden flyger jag från Palm Dessert till Las Vegas och vidare till Grand Canyon airport Tusayan. Från det är det 7mil till Grand Canyon village, busstrafik finns. Det kommer att ta en hel dag till Grand Canyon village. Dagen efter skulle jag behöva ta mig till Hualapai Hilltop för att starta min 3-dagars vandring till Moony falls och tillbaka (Havasu trail).
Problemet är att det finns ingen shuttle bus transport mellan Grand Canyon village och Hualapai Hilltop. Jag kunde inte hitta något. Är det någon som vet hur man kan komma dit? Jag hyr inte bil för jag kör inte.
Om allt går bra så är det tänkt att jag möter min man 4 dagar senareI Grand Canyon village. Sedan har jag övertalat honom att gå Kaibab/Bright Angel trail, ner på Kaibab, övernatta i Phantom Ranch och upp på Bright Angel trail trots dåligt knä. Vi får väl se, annars hänger vi bara rund och ta dagsturer. 2 dagar har vi planerat för det.
Sedan startar var egentliga bilresa, dag 1 ner via Hopi reservatet övernatta i Window Rock.
Dag 2, upp till 4-corner point - Mesa Verde parken – Durango. Övernatta i Durango.
Dag 3 tar vi tåget till Silverstone och tillbaka. Det tar 7 timmar så det blir en övernattning i Durango igen.
Dag 4 fortsätter vi på Route 160 och gör en dagstur i Mesa Verde med övernattning.
Dag 5 åker vi upp till Arches N.P. och planerar för en dagstur igen. Det blir 2 nätter övernattning i Lodges.
Dag 7 gör vi en avstickare till Canyonlands N.P. men gör bara en kort stop där, kör tillbaka och via Arches till Highway 70. Svänga av till Route 24 Hankville-Hilte (korsning Crand Canyon) med övernattning någonstans där.
Dag 8 kör vi vidare via National Bridges Monument till Monument Valley. Övernattning kanske i Kayenta.
Dag 9 kör vi upp till Grand Cayon igen och korsar den via Page och ta sikte mot Zion N.P. Där planerar vi för en dagstur igen, blir 2nätter i lodges.
Dag 11 går färden tillbaks till Vegas via highway 70. Då har vi en dag i Las Vegas kvar.
Det är grovt varan första planering. Eftersom man måste boka vissa övernattningar och permission i förväg så undrar jag, är det genomförbar? Är det för snävt planerat?
Det är svart att veta avstånden, många vägar går via ”scenic” routes och tar säkert längre tid än man tror. Det finns så mycket mer att se men jag tror att jag ha prickat in det som är mest sevärd (för mig). Körsträckorna emellan övernattningar har grovt räknat ca. 500km.
Hälsningar Veni
 
Hej,
Tänkte berätta hur det blev med min vandring i Grand Canyon och omgivningen.
Eftersom vi inte fick tillstånd att vandra ner och övernatta i Grand Canyon så försökte jag att hitta andra alternativ. Ett var då att vandra Havasu trail som ligger en bra bit väster om South Rim och tillhör Hualapai Indian Reservatet. Jag var mer eller mindre tvungen att delta i en organiserat tur.
I Palm Dessert blev det en dagstur i Joshua Tree park och sedan lämnade jag min man inkl. en 5* hotel l med avfärd till Flagstaff. Där blev jag dagen efter hämtat från Four Seasons guides. Det tog omkring 2½ timmor med bilen till startpunkten. Totalt var vi 13 personer och 3 guides. Vi blev uppdelade i 3 grupper, 4pers= en guide. Första dagen gick vi ner till Havasu Campground. Andra dagen gick vi ner till Mooneyfalls och vidare till Beaverfalls sedan tillbaks till Campground. Tredje dagen tillbaka till start punkten. En dröm gick i uppfyllelse.
Det är första gången jag deltog i en org. tur och trots dyra pengar ångrar jag inte det. Vandringen kändes som en ökenvandring och och lärde mig en hel del. Dessutom är en del av vandringen (ner till Mooneyfalls) svar och jag vet inte om jag skulle ha vågat klättra ner ensam.
Efter den avslutade hiken mötte jag upp min man i Flagstaff. Sedan blev det en 2 veckors- bilresa genom Arizona, Utah, Colorado och Nevada med en del dagsturer i Sedona, Grand Canyon South Rim(Kaibab trail till Cedar Ridge), Mesa Verde, Bryce Canyon och Vermilton Cliffs. Allt gick bra förutom i Vermilton Cliffs då vi skulle hitta ”The Wave”. Men det blir en annan historia.
Vi avslutade så klart i Las Vegas. Redan nu planerar vi att komma tillbaka nästa år men då skulle vi vilja gå en 4-dagars Rim to Rim vandring och så gör vi ett nytt försök med att hitta ”The Wave”.
Veni
 

Bilagor

  • P6140616.jpg
    P6140616.jpg
    127.3 KB · Visningar: 456
  • P6140619.jpg
    P6140619.jpg
    70.7 KB · Visningar: 449
  • P6140632.jpg
    P6140632.jpg
    103.9 KB · Visningar: 461
  • P6140638.jpg
    P6140638.jpg
    80.5 KB · Visningar: 462
  • P6140644.jpg
    P6140644.jpg
    123 KB · Visningar: 443
  • P6140666.jpg
    P6140666.jpg
    62.7 KB · Visningar: 445
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Vandrare Costarica - Corcorvado nationalpark Trekking 15

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.