hygien

Har sökt men ej funnit.

Hur noga är ni med hygienen då ni är ute i det fria? Handhygien är ju lätt genom att använda t.ex. alcogel. Vågar man även, som kille, att använda denna typ av gel i skrevet? Om ni ska vara ute, säg en vecka, hur mycket extra underkläder har ni då med er? Det hela blir ju mycket enklare om man är ute på sommaren och det finns gott om vattendrag i närheten men hur gör ni på våren/hösten och ni är inne i skogen där det inte finns någon sjö.
 
Nu hör jag till den skaran individer som badar ute året runt, men alla är ju inte skapta på det viset. Alltså: tillgång till vatten = dagliga hygienbestyr, brist på vatten = hygienen får vänta. Att använda alcogel på intimare delar är inte att rekommendera.

Om det är kallt ute och du vill fixa "skinnpistolen" på ett behagligt sätt kan du ju alltid tvåla in dig med ena handen och hålla grytan med ljummet vatten i den andra. Voilá! -Ren och fin!
 
Tvål motsv. är ju annars en beprövad metod, fri från biverkningar. ;) På flerveckorsvandringar är det skönt med en extra uppsättning underkläder - ett par har man på sig och ett par tvättas. Och jag har aldrig, i Sverige, varit med om att inte ha vatten inom närhåll. Snarare är väl problemet att hela jämrans naturen är överfull av vatten i en eller annan form: överfulla jokkar, ösregn, evighetsstora myrar, horisontellt regn, sjöar som måste kringgås, snöblandat regn, svårframkomliga mossar och mer regn.
 
Nu är jag inte direkt något hygiensvin när jag är ute. Till en veckas vandring i fjällen sommartid så har jag 2 par kallingar, 2par inner och yttersockar, ett underställ och en extra ubderställströja. Kör inte direkt några saneringar det blir väl en gång mer rejält på en vecka. Har med mig lite Dubbel Dusch i en filmburk that´s it.

/mattias
 
Zil; sa:
Har sökt men ej funnit.

Hur noga är ni med hygienen då ni är ute i det fria? Handhygien är ju lätt genom att använda t.ex. alcogel. Vågar man även, som kille, att använda denna typ av gel i skrevet? Om ni ska vara ute, säg en vecka, hur mycket extra underkläder har ni då med er? Det hela blir ju mycket enklare om man är ute på sommaren och det finns gott om vattendrag i närheten men hur gör ni på våren/hösten och ni är inne i skogen där det inte finns någon sjö.

Ska sanningen fram så är jag själv inte så jä-la noga, skrev och fötter belönas med en omgång som sämst var-annan dag.Det räcker om man kan fukta en trasa eller dylikt och skrubba lite,Alcogel skulle jag aldrig använda.Underkläder (kallingar,T-tröja och strumpor) brukar jag ta med 3 par av varje (inkl.de jag har på mig) oavsett hur länge jag är ute,då kan man alltid hålla minst ett set rent.Är det liten eller ingen tillgång till vatten så är det våt-servetter som gäller men det torkar ut huden rätt ordentligt,så det är inget för längre turer.Det finns ju vatten så gott som i hela Sverige,men kniper det så ser det ut så här för mig.


peter
 
Herr Arvidsson ovan har sagt mycket förnuftigt i denna fråga. Som sagt svårare att undvika vatten än tvärtom i Sverige, särskilt som tvättvatten inte ställer samma krav på renhet som dricksvatten. Vilken bäck, älv eller insjö som helst fungerar, för att inte tala om hur det är i fjällen eller längs kusten.

Själv tvättar jag på tur ansiktet varje dag, och blaskar av skrev + armhålor minst varannan dag, beroende på väderlek och humör. Tvättar med vanlig hård tvål som räcker länge och tar liten plats, ingen risk för läckage dessutom. Brukar bli minst ett helbad varje tur, mest för att det är skönt. Om vädret är riktigt fult en längre tid så kan jag värma vatten för att tvätta helt rent på vissa ställen, annars inte.

Kör normalt bara på ett par kalsonger och två par strumpor, en t-shirt och ett underställ (där det senare mest används att sova i). T-shirten, strumporna och kalsongerna tvättas efter behov, alla rena plagg blir ändå svettiga på nolltid för mig.

Alkogel skulle jag inte rekommendera varken till händer eller skrevet, men den är bra på sjukhus...
 
ja... dessa problem ;)

Jag har tidigare kört med en liten förpackning med våtservetter som man har till barnrumpor. Jag har en förmåga att alltid ta med mig för mycket saker och då även underkläder. Håller på att jobba bort detta men det är svårt då man lever ett civiliserat liv och helt huxflux (nästan iaf) så är man ute i skogen och försöker även där byta underkläder varjedag.
 
Jag kör med ett tyskt kombinationsmedel. Man kan tvätta sig på alla ställen man vill, till och med håret och dessutom så går det att tvätta kläder med det också.

ReiinderTube.gif

Rei in der Tube

Funkar bäst av alla medel jag provat hittills (och luktar gott till och med :))

~Paul~
 
GermanDeli?

Paul: GermanDeli låter som nå't man kan äta...
Funkar din tvättgegga på tub som mat också? ;)

I princip så funkar ju vanlig tvål ananrs till det mesta även om shampoo är bättre att diska i. :)
 
Precis hemkommen från 2 veckors vandring i fjällen.
Jag hade på mig ett par kallingar och med mig ett par i ryggsäcken. Då kan man byta ibland och skölja ur dom använda så dom blir som, erhm, nya :)

Fast tvål fanns med och det var det enda som användes för lite handtvätt och ett bad en dag. Vatten har jag sällan haft problem med ur bristsynpunkt. Brukar alltid finnas för mycket av det. Hela grejen med friluftsliv går väl egentligen ut på att man ska ut i naturen och undvika vatten till varje pris, vatten uppifrån, nedifrån, inneifrån osv.
 
Har det senaste året kört med "Lifesystems All Purpose Soap" som funkar til kroppen, kläderna och även att tvätta av frukt med enligt flaskan

Köpte en sån där Galltvål igår som ska börja provas
 

Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.