Hur torka kläder?

Jag undrar om det är någon som har några bra tips om hur man torkar kläder när man till exempel är ute på fjället? Jag har fjällvandrat och paddlat en hel och är alltid väldigt noga med att inte bli blöt i onödan då det är så svårt att få något torrt inom rimlig tid. Det är ju ofta inte så många plusgrader och regnigt. Vore roligt att höra om det finns några smarta sätt att få kläderna torra?
 
Smågrejor som strumpor och sockor kan man lägga under jackan/tröjan man har på sig. I vissa t.ex fleecejackor finns nätfickor på insidan, annars är det bara att slänga in grejerna under jackan/tröjan, dra åt midjan så de inte tappas. Är de fortfarande fuktiga när du lägger dig, skicka ner dem i fotänden på sovsäcken, torrt på morgonen.

Större grejer som byxor. Behåll dem på så torkar de snabbt, om de är i t.ex bomull/poly. Känns det kallt, på med långkallingar under. Sak samma med blöt skjorta. På med den när du bytt till torrt underställ. Kläder torkar snabbt på kroppen och det går bra under den varma årstiden.

En eld torkar upp bra riggade saker snabbt, särskilt i en tältkåta.

Raskesven
 
Fuktiga (inte blöta!) sockar eller vantar brukar jag torka under natten genom att lägga dem längs låren under understället när jag sover. (Sover i stort sett alltid i underställ.) Funkar även i dunsäck, verkar som om de torkar tillräckligt sakta för att fukten ska hinna ventileras ut ur säcken.

En blåsig dag utan regn ger bra torkmöjligheter om man utnyttjar tältets linor som torklinor. Funkar även om det är ganka kallt. Knyt fast strumpor så är de i alla fall bara blöta i knuten, eller tillverka klädnypor av kvistar (klyv en kvist några cm på längden, låt den sitta ihop i andra änden).
 
Rasken har som vanligt bra tips, ett annat är att välja material som inte förlorar för mycke funktion av att vara blöt, till exempel ull..
 
Tipset..

... om att ta på sig kläderna så torkar det... stämmer väldigt bra, bara det inte är för kallt... plurrade nu i sommar på väg från Tarfala, med resultatet att bli blöt rakt igenom på benen, upp till midjan... iskallt i början... varmblöt efter 5-10min, och torr efter 30-40 min...

Annars så finns ju alltid vanliga tvätttorkning när du slår läger och det är regnfritt...

http://www.utsidan.se/obj/photo/1b/1b451997c32c5743b5ca0cec8977a802.jpg

Thomas
 
Bästa är väl att inte se till att bli blöt, annars så tycker jag att mycket av dagens syntetmaterial ofta torkar väldigt snabbt. Låter oftas sakerna torka på kroppen av kroppsvärmen. Strumpor går utmärkt att torka i sovsäcken.
 
Det finns grader av blöthelvetet. Vanliga dagar utan regn så blir ullunderkläder svettblöta men det torkarar under skalplagget under kvällsaktivitet, en kvällsprommenad efter maten gör susen. Man blir varm och allt torkar. Strumpor torkar på fötterna.
Vi ihållande nederbörd så sover jag inte i blöta underställ utan de hamnar i en hög med alla fuktiga kläder som jag drar på när jag skall vidare. Men jag tar på mig torra strumpor och binder de blöta i snören som hänger på axelremmarna så jag ser strumporna, en vana från min tid som ensamvandrare.
Det finns alltid tillfälle att torka kläder i vinden. Eftersom jag inte har några ombyten så är ullunderstället alltid på kroppen men att lägga srumpor på dvärgbjörk i vinden torkar dom på nolltid. Standard procedur vid längre raster.
Ihållande regn och sktiväder, då går jag till en stuga och torkar upp allting :)
 
Jag undrar om det är någon som har några bra tips om hur man torkar kläder när man till exempel är ute på fjället? Jag har fjällvandrat och paddlat en hel och är alltid väldigt noga med att inte bli blöt i onödan då det är så svårt att få något torrt inom rimlig tid. Det är ju ofta inte så många plusgrader och regnigt. Vore roligt att höra om det finns några smarta sätt att få kläderna torra?

Ett bra metod att torka fuktiga strumpor och sockar är att vira dem runt halsen och stoppa dem under mössan (alltså när man har slagit upp tältet). Kanske mest aktuellt på vintern men funkar även i kyligt sommarväder såklart...Halsen och huvudet avger mycket värme och prylarna torkar snabbt. Funkar faktiskt bättre än att ha dem på låren, men man ser rolig ut medan man håller på :).

Har man fuktiga underställ m m är ett tips att byta till torrt och ta på de fuktiga kläderna över de torra. Fukten vandrar inte inåt, bara utåt, så man e torr innerst medan det torkar...

...har också en nätpåse som jag kan hänga på utsidan av ryggan vid behov...men man ser roligare ut med strumpor under hatten :).

//J
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Owl Metod för att torka tände Överlevnad 10
tango Torka sig med snö efter vakdopp? Överlevnad 17
Yappah Överlevnad utan kläder- tjoho! Överlevnad 13

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.