Hur får ni tag i lokal väderprognos i alperna?

Efter en åskdrabbad tur på ett berg i Italien, utan att dessförinnan ha skaffat en bra väderprognos, inser jag att jag måste ta reda på hur man gör detta bäst.

På populära klätterdestinationer som Chamonix eller Ailefroide brukar det sättas upp en lapp på guidekontoret med det mest aktuella och specifikt lokala vädret. Men hur gör man annars? Vem kan rekommendera en app eller sajt som håller bra klass? Eller andra lågteknologiska tricks?Egen barometer? ;-)

Hittade precis http://www.mountain-forecast.com/, som ser bra ut. Men pålitlig?

J
 
De större orterna

har egna prognoser på sina websidor och appar ibland med tv-metereologer. Brukar vara pålitliga prognoser vintertid. På sommaren kanske det är knepigare med t ex åskrisken.

Thure
 
Yr

...punkt no-appen. Vi använde den i Monte Negro. Ex vis hittas där Durmitor som är en liten nationalpark i bergen. Även vissa områden i Durmitor finns med.

...sen får man nog hålla koll själv också, befgsväder = väldigt lokalt...

//J
 
Alltså, för det mesta har yr.no och andra internationella vädermodeller inte en chans att kunna förutspå lokalt bergsväder i alperna med tillräcklig noggrannhet, om det inte rör sig om stabila högtryck eller lågtryck vill säga, men till och med då kan det ju som bekant variera från dal till dal var det blir soligt hela dagen och var det blir åska på eftermiddagen, eller var det bara blir höga moln och var det blir snöstorm.

Jag har försökt ta reda på hur mountain-weather.com får fram sina prognoser, men har inte hittat någon information alls. Jag gissar att de använder sig av en global vädermodell som inte skiljer sig särskilt mycket från de som används av övriga internationella vädertjänster. Den stora skillnaden, tror jag, är att de har lagt in information om en herrans massa toppar (inklusive närliggande väderstationer, vilket är bra info) och sedan använder sig av specifika antaganden om hur väder varierar med höjd för att således kunna skapa prognoser för olika höjder på ett berg (t.ex. var regn övergår i snö). Den informationen kan säkert vara nyttig. Även om man kanske har varit ute i bergen tillräckligt mycket för att själv kunna tillämpa liknande egna antaganden på en väderleksrapport för dalen, så är det ju praktiskt att slippa besväret. Möjligtvis har de också lagt in generella antaganden om, t.ex., vid vilket väder som det troligen blir eftermiddagsåska (det är ju generellt annorlunda i bergsområden jämfört med slättland). Tror dock att deras prognoser knappast uppnår en noggrannhet som är ens i närheten av, t.ex, chamonix-meteo.com. Men det kanske är någon som har använt sig av mountain-forecast.com flitigt och har någon feedback baserat på egna erfarenheter?

Som sagt, om man är i en större håla (typ Chamonix) eller i en bemannad hytta så är det ju lätt att få tag i lokala prognoser med god kvalitet, men om man är mitt ute i ingenstans utan ens tillgång till internet är det betydligt lurigare. Bortsett från att hålla koll på väderprognoserna i stort (medveten om dess begränsningar) och att tillämpa sin erfarenhet av att läsa bergsväder (medveten om dess begränsningar), så bör det finnas smarta low-techtips, som John var inne på. Någon som vill dela med sig?
 
Tack för alla tips. Vi föll på att hyttorna inte hade öppnat, och det däringa globala internetet i luren är hopplöst dyrt när man är utomlands...
 
Franska räddningstjänsten använder den här siten, den har flera "mode" options


http://www.meteociel.fr/previsions/1851/puy_saint_vincent.htm Simple mode

http://www.meteociel.fr/previsions-haute-altitude/1851/puy_saint_vincent.htm För klättring


Dolomiterna:

http://www.ilmeteo.it/meteo/Cortina+d'Ampezzo

Länken ovan använder jag för att hålla koll på nederbörden, den brukar stämma väldigt bra, länken nedan för att hålla koll på temperaturen på turen, den visar dock alltid för mycket nederbörd...

http://www.mountain-forecast.com/peaks/Tre-Cime-di-Lavaredo/forecasts/2973


http://www.meteoexploration.com/forecasts/search.php

Switzerland

http://www.meteoswiss.admin.ch/web/...asts.html?language=en&plz=3823+Eigergletscher