• Vi har ju bytt forum och det finns säkert en del att förbättra. Har du problem? Titta först i forumet Felrapporter om felet redan är känt. Om inte så kan du starta en ny tråd där. Har du förslag på förbättringar eller andra synpunkter så passar ett inlägg i Funktionsförslag bättre.

Hissning/sprickräddning med utväxling?

Funderar på att skaffa ett enkelt kit för hissning av kamrat som fallit ner i glaciärspricka. Givet att kamraten är vid medvetande och själv kan klicka in sig i nedsänkt rep.
För att kunna agera som ensam räddare inser jag att jag behöver utväxling på hissanordningen. På senaste turen visade guiden en hissanordning som (så vitt jag minns det) bestod av fästpunkt, en självlåsande broms (grigri?) och ett enkelt löphjul på en låskarbin.
Dock fick jag förmånen att agera offer på andra sidan snövallen och missade således själva användningen av anordningen.
Jag tog några bilder och försökte hitta instruktioner på detsamma t ex i boken utfärd: Berg och glaciärer av Göran Olsson. Alla bilder där verkade dock bygga på prusikar och inte repbromsar (samt karbiner och inte löphjul). Jag tror det är en Z-hiss som förevisades men jag lyckas ändå inte 100% översätta boken till vad jag såg.
Ankaret var ett par tvärställda och nedgrävda skidor med slinga runtom och spär grävt för slingan.
Som ni börja ana så vill jag hålla saker enkelt och inte en massa specialare och krångel. Snabbt riggat och något jag kan minnas.

Är min beskrivning tydlig nog?


Någon som har tips på bilder/filmer på nätet där man kan se hur man gör? Eller någon annan bok som förklarar det tydligt?
Vill dessutom få tips på exakt vad för broms och "löphjul" - vad nu det kan heta på klätterspråk, som rekommenderas. På min sele idag hänger bara en broms om inte är självlåsande - jag måste själv vinkla repet eller sätta en prusik på benslingan för att låsa.

Jag är helt med på bakomliggande fysik - "det man vinner i kraft förlorar man i väg" och vice versa, dvs lägre kraftinsats kräver längre rep inhalat. Klassisk talja och block-räkning.

Jag pratar alltså om alpin skidåkning på/nerför glaciär så att gå inknuten i replag känns inte så aktuellt, dock åker alla med sele påtagen.

Tacksam för tips på filmer/bilder samt prylar!

/Patrik, glaciärräddar-newbie
 
Det är samma princip oberoende av vad du har för repklämmor. Du kan ha 3:1 hiss, eller bygga ut den till 5:1 osv, det är samma princip. Karbin eller rulle. Fördelen med prusik och karbiner är att det är lätt och mångsidigt, klämmor som t-block, ropeman, atc guidebroms eller grigri är snabbare. Med en prusik förlorar du ofta 5-10cm innan den nyper, jämfört med klämmor som nyper direkt. Fördelen med en rulle istället för karbin är att du får mindre friktion. Men samtidigt går det ju att öka utväxlingen i hissen om det är för tungt.

https://m.petzl.com/US/en/Sport/Crevasse-rescue-no--3--haul-systems-for-crevasse-rescue
 
Som redan sagts är det ju samma princip oavsett om man kör med specialgrejer eller karbin + prussik eller annat. Den sidan som länkades ovan visar det hela bra.

Vissa gillar att ha några DMM revolver med sig som ju är ganska användbara vid klättring också och är ett mellanting mellan vanlig karbin och talja/rulle. Men självklart ger en riktig rulle mindre friktion.

En Petzl Tibloc är en pryttel som kan underlätta och snabba upp samtidigt som den knappt tar plats eller väger något. Som alltid finns det för och nackdelar med väldigt lätta och enkla alternativ jämfört med mer traditionella lösningar.

Böcker som jag har för mig förklarar det hela väldigt utförligt med illustrationer och diskussion om olika alternativ är bland andra:

Mountaineering: The Freedom of the Hills - Överlag lite av bibeln vad gäller allt vad alpinism heter.

Glacier Travel and Crevasse Rescue (Andy Selters) - Mer specialiserad bok och därmed också än mer detaljer och information kring just räddning ur sprickor än ovanstående.
 
Kan va en idé att träna repklättring också om din partner skulle få svårt att hissa eller nåt
Visst är det så och då behöver man någon form av repklämmor - kan du tips om några enkla, bra och funktionella?

Eller kan något ut kitet ovan agera repklämma också?

Eller förordar du att knyta prusik med slingor?

Antar att det finns en snygg Petzlbild för detta också - antar en slinga att sätta foten i att lyfta sig uppåt mha benet och en annan till selen för att säkrafast sig på nya höjden och sedan ett bensträck till osv?

/Patrik
 
Samma sak med repklättring att det är effektivare med repklämma än prusik . Vet inte vad för prylar som är värt att släpa p för skidåkare. Har oftast skruvisar prusik och ev tiblock i mitt kit när jag klättrar. Och större klämmor om jag behöver på klättertur. Men jag åker inte skidor.
 
Visst är det så och då behöver man någon form av repklämmor - kan du tips om några enkla, bra och funktionella?

Eller kan något ut kitet ovan agera repklämma också?

Eller förordar du att knyta prusik med slingor?

Antar att det finns en snygg Petzlbild för detta också - antar en slinga att sätta foten i att lyfta sig uppåt mha benet och en annan till selen för att säkrafast sig på nya höjden och sedan ett bensträck till osv?

/Patrik
Det går att repklättra med microtraxion och tiblock som i det kittet
 
Tänk på att man ofta har skidor och stavar med sig ner i sprickan/brunnen + ett antal m2 med snö, det här är något man måste öva på ordentligt innan man hänger där med tex en bruten fot/ben/hand.

Finns tre/fyra helt olika system för räddning och det är bara det man övat på under många, många, många timmar hängandes nere i ett blött/kallt hål som fungerar.

Sambandet med den/de som finns uppe och den/de som är nere i sprickan är oftast det som absolut inte fungerar och får SAR att rycka ut...
 
Sökte bland petzls alla bilder men fann inte hur man ska rigga det - ser jag fel eller saknas bilder på det?

/Patrik
Vet inte om det finns där. Finns flera olika sätt att rigga. Du får kolla på Youtube eller låna en bok och ut och träna i ett träd eller nåt :)

Nån bra bok kanske är bäst, en del på Youtube missar viktiga grejer som exempelvis backup
 
Visst är det så och då behöver man någon form av repklämmor - kan du tips om några enkla, bra och funktionella?
Repklämmor är ju bäst men inte släpar jag på dem för "normal" klättring.

För "normal" klättring har jag med mig en tibloc med en fet karbin, Petzl William eller liknande. Det fungerar hyffsat bra som handtag. I selen använder jag reproms i guide läge. Denna setup är kanske inte lika bra som riktiga repklämmor men man repklättrar betydligt snabbare än med två prusik.
 

Logga in

Tips!