Fågeltillgång i norr

Kan kort rapportera om fågeltillgången vid norrlandskusten samt i skogarna kring tornedalen. Under höst och vinter har jag sett mycket tjäder, orre och järpe. Däremot har den annars så kraftiga ripstammen lyst med sin frånvaro. Att riporna inte synats/hittats kan bero på den mycket dåliga snöförekomsten. Riporna slår om till vitt kring oktober månad och är då beroende av snö i terrängen för sitt kamouflage. Min tro är att finns det lokalt ingen snö så flyttar riporna till mer snötäckta områden. Så någonstans har ripbeståndet vuxit och det är bara att gratulera. Nästa höst skall min jaktspringer få göra debut som skarp jakthund. Denna höst har gått i träningens tecken och allt ser mycket lovande ut. Hoppas alla (jägare och andra) haft och får en lika behaglig vistelse i skogen som jag under höst och vinter.
 
Det vore trevligt med en uppdatering om hur mycket ripa det finns på fjället nu i vinter. Har tyvärr inte haft tillfälle att ge mig upp på vinterfjället men i höstas var det, i mina ögon, makalöst med fågel. Iallafall i Jämtland/Härjedalen.
Tänkte också önska lycka till med din hund. Har själv en jaktspringer som debuterade som ripjägare i augusti. Tack vare den goda tillgången på fågel (snarare än min skicklighet att hitta rätt marker!) så utvecklade hon ett utomordentligt sök. Att sedan viltkontakten fick henne att koka över är något som jag jobbar på än idag. De första veckorna när det skjutits ett par ripor och fasaner för henne var jag ganska lycklig. Jag hade tyvärr lite bråttom ut i marken och har nu problem med stadgan vid viltkontakt. Lär av mina fel, nöj dig inte med mindre än 100%'ig stadga på din spaniel i alla övningar och simulerade situationer som tänkas kan INNAN du börjar jaga skarpt.
När allt funkar går man på moln!

/Johan
 
Stadga

Jo då, det där med stadga är ett kapitel för sig. Jag har honom helt stabil vid all apporträning, kast i luften likväl som rullandes framför nosen. Men det är när man kommer ut i skarpt läge som man upptäcker att stabil, det är man nog inte riktigt på det klara med. Bra träning kan vara en morgontidig (eller kvällssen) promenad mot stadens duvor. De finns ofta i mångfald samt flyger inte så långt och sånt är ju praktiskt. För övrigt skall vi äta flamberad harsadel imorgon. Andra recepttips tas gärna emot.
 
Kommentar

Ja, inte har då riporna ökat i fjällen om du undrar var dom har tagit vägen. Bortskjutna är dom och Kungsörn, Jaktfalk har försvunnit med dom.



/Staffan
 
Kan du inte läsa ?

Ta och kolla in vad den svenska forskningen om ripa kommit fram till (SLU Umeå, Institutionen för zooekologi) så kanske du ändrar uppfattning. Jägarna har i stort sett ingen som helst betydelse för ripstammen.
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Modighus Stugor ute i fjällen norr om Kiruna Jakt 1
JonathanSv Gästjakt i norr i September. Jakt 1

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.