brittiska cykelmärken - vad är vad?

Tjohej!

Är på väg att köpa mig en cykel i Storbritannien och tänkte höra om det bland den kompetenta utsidekretsen finns någon som har koll på brittiska cykelmärken och har lust att dela med sig av kunskaperna.

Har inte haft tid att gå runt i butikerna och kolla eftersom jag slutar jobba 17.00, det tar en halvtimme att gå in till stan och affärerna stänger 17.30. Men på fredag är jag ledig så DÅ....

Cykeln ska inte användas till något särskilt, den ska ta mig runt i stan och kanske trampa en bit på helgen. Alltså klara av lite asfalt, lite grus och lite matkassar samtidigt som den rullar lätt och fint. Jag lutar åt att handla en ny snarare än begagnad i hopp om mindre underhållsbehov.

Hade det varit i Sverige så hade man knallat in i närmaste butik och kommit ut med en Cresent, DBS etc i nypan och vetat vad man handlat men vad är vad när det gäller brittiska märken?
 
Jag har precis köpt en brittisk touringcykel, och kollade runt lite innan jag bestämde mig.

Stora märken som man hittar på flera ställen:
--------------------------------
Det största märket är antagligen Raleigh http://www.raleigh.co.uk. Billiga cyklar med lite dåligt rykte bland entusiaster, men fungerar nog till att köra till jobbet på.

Halfords http://www.halfords.com är egentligen en biltillbehörsfirma, men är samtidigt englands största cykelaffärskedja. Säljer sitt eget märke. Billiga. Har liksom Raleigh dåligt rykte bland entusiaster, men det är trots det där de flesta cyklar säljs.

Dawes http://www.dawes-cycles.co.uk är nog näst störst, och har mer kvalitetsstatus. Deras touringcyklar (Galaxy, Sardar) anses allmänt vara bland de bästa köp man kan göra (bra pris/prestanda alltså). Deras sortiment innehåller även citybikes, racer mtb etc.

Orbit http://www.orbit-cycles.co.uk säljs också på ganska många ställen, men är en rätt liten tillverkare. Är bl.a. kända för att ha bra cyklar för kvinnor. En klass dyrare än dawes dock.
(Jag köpte en Orbit Romany.)

Moulton http://www.alexmoulton.co.uk/mainindex.html, den lilla fällbara superminicykeln brukar älskas av sina ägare, så den är nog värd att testa.

Föutom dessa så finns det ett antal mindre cykel- byggare som säljer direkt till sina kunder:
-------------------------------------------
I London t.ex. finns http://www.sjscycles.com som säljer sina Thorn cyklar. De har mycket bra rykte. Touring och sportcyklar.

Lycka till med cykelvalet!
 
tack Joakim

Tack Joakim, det var precis det jag var ute efter, lite svenska perspektiv på brittiska cykelmärken. Rustade med denna lista ska jag nu knata till ett par affärer som jag fått rekommenderade och handla mig en cykel!
 
Vill tipsa om en sida med kvinnligt perspektiv på cykling och cyklar
http://www.myra-simon.com/bike/
Annars med tanke på lite underhållsbehov så räcker en hoj med Shimano Nexusbaknav, denna säsong 8-växlat, väldigt långt. T ex. Ridgeback har ju nu en modell "Nemesis" med 8-växlat nav och skivbromsar, se
http://www.evanscycles.com/product.jsp?style=4468
Men varför slänger du inte in en fråga om tips på bra cykelaffärer i ditt område på
http://www.cyclingplus.co.uk under KnowHow
Det är ju alltid bra att träffa på kompetent personal.

Lycka till!

P.S Thorn http://www.sjscycles.com ligger inte i London utan i Bridgewater, sydvästra England och gör även cyklar anpassade till kvinnors kroppsmått D.S.
 
Thorn; sa:
Men varför slänger du inte in en fråga om tips på bra cykelaffärer i ditt område på
http://www.cyclingplus.co.uk under KnowHow
Det är ju alltid bra att träffa på kompetent personal.

Lycka till!

D.S.

Tack men jag tror jag har hittat de två butiker i stan (Cardiff) som det är någon idé att jag besöker. Jag har frågat runt bland kollegorna (de icke cyklingsfrälsta kollegorna kanske jag ska tillägga) och när de väl insett att jag inte tänker handla en cykel på annons för £30 så har de berättat vilka cykelställen som har bäst rykte i stan.

Eftersom jag för närvarande är i Sverige (o ljuva bredband) har jag passat på och surfat runt på de cykelmärken jag fått tips om här i tråden och de bekräftar valet av cykelbutiker.

Raleigh och Dawes ska enligt denna undersökning säljas på dessa ställen medan jag får resa en bit om jag är intresserad av att titta på Ridgeback, Thorn, Moulton eller Orbit. Med tanke på vilken typ av cykel det är jag letar efter vid det här tillfället så bör utbudet duga i dessa affärer. (Det är snarare en "Cresent Hamra" än "Cannondale Bad Boy Ultra" eller "Biltema 3-växlad" som jag letar efter om nu den analogin var förståelig).

Det är dessutom viktigare att jag får tag i något att cykla på den här veckan än att det nya transportmedlet har exakt rätt geometri. Sedan är det ju kul att surfa runt och drömma om cyklar för andra ändamål.
 
nagot nedslagen

Jag avgick i formiddags laddad med energi och goda tips och ar nu nagot nedslagen. Jag har fatt manga forslag fran forsaljare i stil med "detta ar en helt fantastisk ram for bara £179, det ar Butler som tillverkar dem men under ett annat marke".

Har varit i de enligt uppgift tva mest valsorterade och valrenommerade butikerna har i Cardiff (plus en snabbis i Halfords sa att jag kunde avfarda dem, de hade enbart mtb i den billigare skalan). Dessa tva butiker har en hel del cyklar, for stora manniskor (jag ar anda inte sa liten med 170). Dessa jattar vill tydligen ha en mtb att cykla pa i stan (vilket jag inte vill). Sa forsaljarna borjade bladdra i kataloger och erbjod sig att bestalla.

Pa det ena stallet rekommenderar de en Trek 7300 FX och pa det andra en Scott P3. Ar det nagon som ager nagon av dem och vill beratta varfor de gillar dem? Ska borja surfa runt efter information om dem nu.

/Kristina
 
Liknande trådar

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.