Böjd grind, varför bara en per express?

På de flesta karbinpar (expresser) som finns att köpa sitter en karbin med böjd grind och en med rak. Att den ena är böjd är för att det ska bli lättare att klippa i repet. Nackdelen med böjd grind ska vara att det är större risk att repet klipps ur vid fall.

Men varför är den andra karbinen rak? Finns det någon tanke bakom detta? Böjd grind borde ju funka lika bra i bulten/kilen som en rak. Eller skulle det gå lika bra att ha två karbiner med böjd grid?

D.S. Nu tror ni att jag har läst ut alla hjälteböcker och bara sitter hemma och fantiserar ihop löjliga frågor om utrustning. Men, saken är den att jag hittat ett ställe som säljer fina karbiner billigt, men bara med böjd grind. D.S.
 
Det är ju bara i den änden som repet ska in som det "behövs" böjd grind. Dessutom är det en poäng att karbinerna är olika; då kan man se till att samma karbin alltid sitter i bulthängaren. Den karbinen får ju lätt lite grader, och dessa vill man ju inte att repet ska utsättas för...
 
"As with bent bar-stock gates, never use a bent wire-gate to clip directly to protection; it could unclip itself."

Saxat från Rock & Ice, issue 137, sid 87

Finns väl en allmänt rådande teori om att böjda karbiner lättare skall klippa ur sig, kanske bara teoretiskt, men dock en teori!
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
frasset Böjd stam camalot Klättring allmänt 3

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.