19-årig Dansk försvunnen vid Allak

En 19-årig dansk man försvann från sin kompis igår vid Allak. 19 åringen beslöt sig vid kl 15 för att gå upp mot fjället Allak, en sträcka som är ca 3,5 km lång enkel väg. När han inte återvänt vid kl 20 blev hans kamrat orolig och gick tillbaka till Kutjaure fjällstuga, varefter fjällvärden slog larm till polisen vid kl 21.45

http://www.polisen.se/Skane/Aktuellt/Pressmeddelanden/Norrbotten/Forsvunnen-person-i-Ritsem-omradet/
http://www.nsd.se/nyheter/artikel.aspx?ArticleID=7048052
 
Personligen har jag inte varit i det aktuella området, men på kartan ser det inte svårt ut. En olycka kan naturligtvis inträffa varsomhelst! Jag hoppas det ordnar sig för den unge mannen!
Det larmades efter en förhållandevis kort tid, vilket gör att sökområdet torde vara ganska så begränsat. Vilket bör öka chanserna att hitta honom ganska snart.

LarsÖ.
 
Nu har han varit borta i över två dygn. Väldigt obehagligt. Har en kär vän som ensamvandrar inte så långt därifrån (Pieskehaure oledat till Sårjåsjaure-Staloluokta-Ritsem) och jag tycker det är jobbigt redan som det är med så långa tidsspann utan kommunikationsmöjligheter.
 
Två Allak

De söker väl i området för rätt Allak får man anta?(ett finns ju närmare Arasluokta och ett närmare vindskyddet på vägen mellan Vaisa och Kutjaure)
 
Terrängen uppför fjället ser inte brant ut på kartan men i blockterräng räcker det ju tyvärr med att man faller bakut på fel sätt för att bli utknockad och sen sätter kylan in. Men de har ju använt värmekameror utan resultat i det lilla området. Så hoppas han bara lallar runt i fel riktning eller liknande och därmed kan hittas vid god vigör.
 
Allak eller Allakvare

De söker väl i området för rätt Allak får man anta?(ett finns ju närmare Arasluokta och ett närmare vindskyddet på vägen mellan Vaisa och Kutjaure)

Undrar samma sak här från Danmark.
Allak som syns på den här kartan http://www.lansstyrelsen.se/norrbotten/SiteCollectionDocuments/Sv/djur-och-natur/skyddad-natur/Nationalparker/PadjelantaNPkarta090429.pdf heter Allakvare på denna: http://peakery.com/allakvare/
och Allak finns sen här http://peakery.com/allak/ som inte är långt från Kutjaure. Annars är det mycket längre bort. Vi får hoppas det lyckas at hitta honom.
 
Blir lite undrande mht först inlägget. Tydligen var han 3,5km från Allak, och gick ända tillbaka till Kutjaure för att slå larm. Både Arasloukta och Låddejåkka stugorna (som båda har hjälptelefon) ligger närmare. Dessutom passerar han Låddejåkka på vägen mellan Allak och Kutjaure. Sträckan måste dessutom ha varit ca 25km av beskrivningen att dömma till Kutjaure, vilket i varje fall inte jag fixar på 1h45min?

Måste helt enkel vara Allak som ligger norr om Kutjaure som åsyftas.
 
Fullt pådrag men fortfande inte ett enda spår. Någonting måste ju killen ha gjort fel, förutom att ev. ha gått vilse eller gjort sig illa. Jag andas ut lite efter att min vän rapporterat hälsa från Ritsem åtminstone.
 
Jag håller tummarna för att han hittas oskadad, för hans nära och käras skull.

Men detta sätter också fokus på hur försiktig och förberedd man borde vara när man är ute i fjällen. Där vet jag att jag själv slarvar som 17 när det gäller färdmeddelanden mm.
 
Bilder på Allak

Här är bilder av (vad jag tror är) Allak. Jag har tagit dem 5-10 km nord för Kutjaure. De har fortvarande inte hittat killen.
 

Bilagor

 • allak-1.jpg
  allak-1.jpg
  171.1 KB · Visningar: 8,609
 • allak-2.jpg
  allak-2.jpg
  136.3 KB · Visningar: 8,300
 • allak-3.jpg
  allak-3.jpg
  151.5 KB · Visningar: 8,586
Jo vackert, vackra fjäll men säkert också vansinnigt otäcka och vidriga om man på något sätt förlorar kontrollen. Nu verkar det som att man är på väg att ge upp eftersöket.
 
Det är allt lite underligt att det inte verkar finnas ett spår att gå på. Inte ens hundarna verkar nosa upp något. Så länge han har tillgång till vatten och inte gör sig allvarligt illa så borde han klara sig ganska länge men efter bara ett par dagar utan mat så sjunker nog förmågan att ta rationella beslut ganska ordentligt.
 
Liknande trådar

Liknande trådar


Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.