Nu startar arbetet för att bilda nationalpark i Bästeträsk

Sveriges nästa nationalpark kan bli Bästeträsk på norra Gotland. Efter en gemensam förstudie ser Naturvårdsverket, Havs- och vattenmyndigheten, Länsstyrelsen i Gotlands län och Region Gotland att förutsättningarna för att bilda en nationalpark i området är goda och därför startar nu förberedelserna.

Av: ulindh

Senvuxna tallar i kanten av sjön. Bästeträsk.
Foto: Cecilia Nygren, Länsstyrelsen i Gotlands län.

Sveriges nästa nationalpark kan bli Bästeträsk på norra Gotland. Efter en gemensam förstudie ser Naturvårdsverket, Havs- och vattenmyndigheten, Länsstyrelsen i Gotlands län och Region Gotland att förutsättningarna för att bilda en nationalpark i området är goda och därför startar nu förberedelserna.

Att bilda nationalparker är ett sätt att bevara vårt gemensamma natur- och kulturarv för framtiden. Värdefulla naturområden och alla dess arter skyddas från att förstöras eller försvinna. Nationalparkerna är också natursköna miljöer som ska inspirera och underlätta för människor att komma ut i naturen.

– Det är de finaste och mest värdefulla delarna av det svenska landskapet som bevaras och skyddas som nationalparker – nu och i framtiden. Nationalparker är viktiga besöksmål som kan bidra till att öka förståelsen för varför det är viktigt att skydda och bevara värdefull natur. Nationalparker är även betydelsefulla för den ökande naturturismen som kan bidra till regional tillväxt och lokala arbetstillfällen, säger Björn Risinger, generaldirektör på Naturvårdsverket.

Unika naturvärden kan skyddas och bevaras

I Bästeträskområdet finns naturvärden som är unika och skyddsvärda. Området består av stora ostörda hällmarks- och våtmarkskomplex, skogar, sjöar och marina områden med rik biologisk mångfald, bland annat många rödlistade arter. Området är det främsta i sitt slag i Sverige.

Samverkan och delaktighet avgörande

Naturvårdsverket, Havs- och vattenmyndigheten, Länsstyrelsen i Gotlands län och Region Gotland har under 2016–2018 arbetat med en förstudie om förutsättningarna för att bilda en nationalpark i området.

– Arbetet med förstudien har varit positivt och fortsatt samverkan i samma goda anda är avgörande för projektet. För att skapa ett väl förankrat förslag till nationalpark är det även viktigt att de som bor vid och är verksamma i området får möjlighet att vara delaktiga i arbetet, säger Maano Aunapuu, enhetschef på Naturvårdsverket.

Det händer nu

Efter sommaren inleds arbetet med att bilda en nationalpark i Bästeträskområdet. Arbetet kommer att ske i form av ett projekt i samverkan mellan Region Gotland, Länsstyrelsen i Gotlands län, Havs- och vattenmyndigheten och Naturvårdsverket. I arbetet med att bilda en nationalpark ingår bland annat att köpa in mark och att tillgängliggöra området för besökare i form av vandringsleder samt entréer och anläggningar för friluftslivet. Arbetet kommer att ta flera år.

Sveriges nationalparker

Sveriges 30 nationalparker representerar en storslagen helhet av olika landskapstyper och upplevelser. Här finns lummiga bokskogar, mäktiga fjäll, myllrande korallrev, böljande sanddyner, trolska skogar och mycket mer. Nationalparker bildas genom beslut av regering och riksdag och marken ägs av staten. Nationalparkerna är vårt gemensamma arv som ska tas om hand på bästa sätt för oss och för kommande generationer.

Läs mer

Törs man dricka det vatten man stöter på längs Bergslagsleden? Majjen har letat upp alla kallkällor, brunnar och kranar han hört talas om som finns ... 5 kommentarer
Nu har Majjen kommit till vägs ände - Stenkällegården - Bergslagsledens sydliga slut. I dessa trakter har ju Bergslagsleden stark konkurrens av ... 6 kommentarer
En skildring av öden och äventyr i sydvästra Afrika under nådens år 2017. Om en 3000 km lång irrfärd i främst Namibia och Angola. De efterlämnade ... 5 kommentarer
En nattvandring på 30 km i mörker. Från Landskrona till Helsingborg längs med Öresund. 2 kommentarer
Någonsin funderat på om det är läge att stanna i lägret eller sänka huvudet och pusha vidare? Det är svårt att säga att såhär är det, var gränsen går ... 1 kommentar

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.