Intervju med författarna till boken "Vandra med barn i skåne"

Den nya boken "Vandra med barn i Skåne" uppmuntrar till att upptäcka Skåne till fots med hela familjen. Författarna Kenneth Joelsson och Ina Hildeman visar hur härligt det kan vara för hela familjen att vara ute i naturen och dessutom komma hem varm, torr och sams. Vi skickade några frågor till författarna.

Av: ulindh

Den nya boken Vandra med barn i Skåne uppmuntrar till att upptäcka Skåne till fots med hela familjen. Författarna Kenneth Joelsson och Ina Hildeman visar hur härligt det kan vara för hela familjen att vara ute i naturen och dessutom komma hem varm, torr och sams. Boken innehåller 15 vandringsturer för hela familjen, med varierande svårighetsgrad för alla storlekar på fötter.  

Läs intervjun med författarna här nedan.

Med boken som underlag kan man planera en rolig upplevelse som är lagom utmanande för alla familjemedlemmar. Den är uppdelad i tre olika svårighetsgrader som grundar sig på hur framkomlig terrängen är. Varje rutt är tydligt beskriven så man vet om den passar barnvagnen eller det lite äldre gänget. Boken är lättöverskådlig med tydliga kartor och tips på vad man kan se längs vägen och råd om matsäck och packning för att det ska bli lagom tungt att bära. Förutom tips på rutter är boken späckad med praktiska tips som går att applicera vart man än vill vandra - inte bara i Skåne. 

Kenneth Joelsson är vandringsexpert och arbetar med ledutveckling och guidade vandringar. Kenneth har tidigare skrivit böckerna Vandra Skåneleden och Vandringar på Skåneleden tillsammans med Caroline Alesmark.  

Ina Hildeman är konsult inom det hållbara friluftslivet med skogen som främsta kunskapsområde. Hon är flitigt anlitad där det behövs kartor till guideböcker.

Intervju med Kenneth och Ina:

Ni har just kommit ut med boken ”Vandra med barn i Skåne”. Har ni vandrat med barn själva på de föreslagna turerna i boken? 

Absolut! Vår nu 1,5-åriga dotter har varit med på alla turerna. Antingen i bärsele, bärstol eller vagn. Sedan har vi haft härligt sällskap av vänner med barn. Vi ville testa vandringarna med barn i olika åldrar som har mer eller mindre vana av att vara ute i naturen. 

Boken handlar mycket om allt det praktiska kring att komma ut med barn i naturen, planering, utrustning och mat med mera. Vad tycker ni är viktigast att tänka på när vi vandrar eller är ute med barn i naturen?

Det viktigaste är att hålla sig varm och mätt. Börja smått med den utrustning som finns hemma. Är det torrt där ute så funkar gympaskor och skolryggsäcken utmärkt till barnen. Packa med vatten, en varm tröja och extra favoritbullar. Kolla upp ifall det går att bryta vandringen ifall ni skulle behöva. Kan ni kliva på en buss tidigare än ni tänkt? Går det att gena någonstans tillbaka till bilen? 

De lite större barnen som kanske inte alltid vill följa med ut på vandring har ni något tips på hur vi kan motivera dem att hänga med ut?

Ett sätt är att involvera dem mer i planeringen. Låt dem påverka upplägget och vart ni ska åka. De får bestämma vad ni ska äta, tar ansvar för att göra upp eld och bära kartan. Innan ni ger er ut, gå igenom vad symboler på kartan betyder och diskutera hur dagen kan se ut. Kanske vill de förbereda ett lekstopp för resten av familjen?

Lek och spel brukar annars få med dom flesta. Titta tillbaka på de klassiska lekarna från när ni själva var barn. Vilka kan funka i rörelse framåt? Kanske en Kurragömma eller Följa John? Vill de inte riktigt släppa skärmen går det att använda den med en foto- eller videoutmaning. De kan fota 5 saker som börjar på bokstaven K eller filma något som förmedlar en viss känsla eller turas om att hitta på utmaningar åt varandra. Har de kompisar med blir det garanterat ännu roligare.

Var ni själva ute mycket i naturen som barn?

Ina: När jag var barn var familjen ofta ute i skogen i Västerbotten där jag växte upp. Vi plockade bär och svamp. Vi åkte ut med skidor eller körde skoter på vintern. Det var en självklar plats att umgås på. Vandringen kom senare. 

Kenneth: Det blev många turer på egen hand, med hunden eller tillsammans med kompisarna i skogarna runt Dalby och Genarp. Vi byggde kojor och hittade på hyss. Och fiskade en hel del faktiskt. 

Den här boken kan nog inspirera barnfamiljer nu när vi kanske måste ”hemestra” eller ”svemestra” hemma i sommar. Är det någon av de föreslagna vandringarna i boken ni skulle vilja rekommendera till en familj med barn i olika åldrar?

Ta er till Dörröds fälad, öster om Genarp. Även om vandringen inte är så lång så inbjuder det lilla naturreservatet till massor av lek i både backe och bäck. I lövskogen och fäladerna trivs både mindre barn i sele och större barn med spring i benen som vill gå på egna upptäcktsfärder. 

Vill ni kunna ta er ut med kollektivtrafik är Kronoskogen i Ängelholm perfekt. Här går det att rulla fram genom tallskogen med barnvagn och det finns en fantastisk sandstrand. Dessutom ligger stationen aldrig långt borta ifall orken börjar tryta. Andra spännande vandringsstopp är tågmuseet och landningsplatsen för flygande tefat.

Boken är utgiven på förlaget Roos & Tegnér.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

Efter långa diskussioner kring ämnet avgifter och allemansrätt kommer här en sammanfattning av tråden och även en omröstning. Vad tycker du i frågan?

Att bygga broar

Common Values United jobbar för att öppna upp den svenska naturen för "barn från tredje kulturen". 7 kommentarer
Tävla om ett exemplar av ”Barnens fjällbok – En handbok för unga fjällvandrare”.
Glaciärvandring, klättring och balansgång längs en smal kam. Att ta sig till Sveriges två högsta toppar är inget för den höjdrädda. 4 kommentarer
Föreningen Hej främling och STF arrangerade förra helgen en fjällvandring för att ge fler möjlighet att må bra och hitta nya vänner.

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.