Gå vidare

Olika vägar för att utveckla sin paddling.

Av: Karin Mentzing

Gå vidare

Har du paddlat ett tag och känner att du vill gå vidare, utveckla din egen paddling och så småningom kanske även leda och undervisa andra i kajakingens ädla konst, så finns många sätt att nå dit. Ett av de kanske bästa sätten, tycker jag är att söka sig utomlands, gärna till Storbritannien, och prova på dramatiskt svårare vatten under kunnig ledning.
För en som är van att mest paddla i Östersjön är det ett jättekliv att hamna i ett tidal race (tidvattensfors, kanske….vi har inget sådant i Sverige och därmed finns såvitt jag vet inget självklart ord för det) Ett bra sätt att förbereda sig inför tidal race, kan vara att prova forspaddling.

Mitt personliga favoritställe för denna sortens havspaddling, är Anglesey i norra Wales. Jag har under flera år deltagit i turer, kurser och symposier där och det finns ytterligare ett antal svenskar som deltagit i sea kayak symposium på kanotcentret A.S.S.C. Flera av dessa är skrivglada personer, så det finns en hel liten uppsjö av artiklar om Anglesey från olika kajakister. Jag ska försöka få tillstånd att här publicera så många som möjligt av dem, så du kan läsa och frestas att själv uppsöka dessa vatten.

I Sverige har vi nu en instruktörscertifiering och vi hoppas att den ska utvecklas till att omfatta även Finland, Norge och Danmark, så att vi får gemensamma riktlinjer och krav på vad det ska innebära att vara ledare/instruktör. Sådana system för certifiering av ledare/instruktörer har funnits i Storbritannien sedan ett trettiotal år, i flera andra europeiska länder, framförallt Tyskland och Holland sedan kanske ett tiotal år eller mer samt i USA också i minst 10-15 år tror jag. Dock har man i de flesta av dessa länder, betydligt mer krävande vatten än runt större delen av Skandinavien/Norden, åtminstone när det gäller de områden kajakister oftast vistas i. Det handlar framför allt om kraftiga tidvattenförflyttningar, svåra landningar genom ofta gigantisk surf, bitvis hårt trafikerade skeppsleder o.s.v. I dessa farvatten krävs därför betydligt mer av en ledare, när det gäller den egna paddelskickligheten, rent fysisk styrka och kondition, kunskaper och erfarenhet av svår navigation o.s.v.

Svensk certifiering
Som den svenska certifieringen nu ser ut, förväntas man naturligtvis kunna behärska och hantera sin kajak tryggt och säkert samt behärska olika räddningar väl o.s.v., men det läggs också stor tyngdpunkt på ledarens sätt att ta hand om en grupp, lösa olika konfliktsituationer och säkerhetsrisker som kan uppkomma, bedöma deltagarnas styrka, rädsla o.s.v. och planera turen därefter.

Man tittar också på pedagogik, både praktiskt i form av handfast undervisning och teoretiskt i form av att hålla föredrag, demonstrationer o.s.v. Här kan du läsa mer om instruktörscertifieringen, vad den innebär, vilka som driver den, vart du vänder dig för anmälan o.s.v.

Friluftsfrämjandet har, åtminstone inom Stockholmsavdelningen en ledarutbildning för kajakister som vill leda turer för Friluftsfrämjandet och det finns alldeles säkert ledarutbildningar inom fler organisationer, kanske Scouterna t.ex.

I Skåne finns Bollerup Folkhögskola som har en mycket gedigen utbildning för ledare/instruktörer i friluftsliv och i deras utbildning ingår bl.a. att eleverna ska genomgå instruktörscertifieringen. Pysslar du med friluftsliv av fler sorter än bara långfärdskajaking och i framtiden vill arbeta med att leda grupper i friluftsliv, så kan detta vara utbildningen för dig. Det finns många fina utbildningar av den här sorten runtom i hela Norden, men jag tror att Bollerup är den som har mest inriktning på långfärdskajak.

Forsen är somsagt en utmärkt plats för vidareutveckling av kajakteknik. Läs bara vad Jens Marklund har att säga om den saken!

Det finns många klubbar, organisationer och företag runtom i Norden, som bedriver forspaddling, kurser o.s.v., två av de kanske finaste platserna om du vill prova på fors, är hos Kajakksenteret i Sjoa strax norr om Lillehammer i Norge och hos Kajaktiv i Dala-Floda ungefär mittemellan Borlänge och Vansbro i Sverige. Se länklistan

 

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

En damgrupps färd med kajak från Pielavesi i mellersta Finland ner till Lahtis, det blev en långtur på 17 dagar och 398 km. 1 kommentar
Är man ute och rör sig i naturen regelbundet så är det klart att man då och då stöter på djur. En del av dessa möten är mer minnesvärda än andra. Här ... 4 kommentarer
En efterlängtad tur i tvåmanskajak tillsammans med barnen fyra och åtta år gamla. 2 kommentarer
Anna Björnström har skrivit och illustrerat boken "Brisk och havskajaken" som handlar om en dag i kajaken på havet ur ett barns perspektiv. Här är ...
Andra deltagaren i Äventyrliga dagen blev Olle 19 år, det blev paddling på Södra Storsjön och övernattning på en av öarna i sjön.

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.