Nyheter > Gotaleden invigd

Gotaleden invigd

Den 14 juni invigdes Gotaleden – en sju mil lång vandringsled som sträcker sig från Kungsportsplatsen i Göteborg till Lilla Torget i Alingsås.

Tanken med Gotaleden är att skapa en lättillgänglig vandringsled som ligger nära pendeltågsstationer, och där vandraren själv ska kunna välja vilka etapper hen vill genomföra. Längs Gotaleden finns caféer, boenden med övernattningsmöjligheter, restauranger och andra sevärdheter. Initiativtagare till projektet är Hans Svensson. Han arbetar som IT-konsult men är också entreprenör inom vandring och ledproducent. De senaste åren har han ägnat stora delar av sin tid till att inventera, etablera och utveckla Gotaleden, som finansieras av EU/Leaderprojekt Göteborgs Insjörike samt Jordbruksverket. Andra aktörer i projektet är Göteborgs, Partilles, Lerums och Alingsås kommuner samt Turistrådet Västsverige och Västkuststiftelsen.

- Jag har vandrat flera gånger längs el Camino-leden i Spanien på väg till Santiago de Compostela. Med Gotaleden ville jag skapa en svensk motsvarighet, där man kan kombinera lättillgänglig ”njutvandring” med övernattning, fika och god mat längs vägen, säger Hans Svensson.

Hållbart resande ligger i tiden

Vill man vandra längs Gotaleden finns information att hämta bland annat på webbplatsen gotaleden.se, men också i en ny app som lanserades den 14 juni. Leden är tydligt utmärkt hela vägen från Kungsportsplatsen och fram till Lilla Torget i Alingsås. Totalt finns omkring 500 ledmarkeringar uppsatta längs de sju milen. Turistrådets del i projektet är att ansvara för företagsutveckling längs leden, samt att bistå med marknadsföring och kommunikation.

- Det ligger i tiden med hållbart resande och att hitta nya reseanledningar nära där man bor, och där kommer Gotaleden att få en viktig roll när det gäller lättillgänglig och stadsnära vandring i Västsverige. Förhoppningen är att den här satsningen ska innebära ett lyft för många av de fina mat- och logiställena som finns i området mellan Göteborg och Alingsås, säger Fredrik Lindén, vd Turistrådet Västsverige. 

Läs mer om Gotaledens etapper.

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2019-07-22 23:13   igs
Är det mycket asfalt ??
 
2019-07-22 23:41   ulindh
Följ länken "Läs mer om Gotaledens etapper" så hittar du nog information om det.
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

 

Logga in