130 mil längs den Svenska fjällkedjan. Från Grövelsjön till Treriksröset. Med egen kraft.

Användarnamn: Fjällfararnas Vita och Gröna Band

Intressen:

Mer på profilsidan


Fler Gröna Bandare än någonsin på väg längs den svenska fjällkedjan

Förra helgen gick starten för de första av totalt nära 100 äventyrslystna vandrare eller löpare som har som mål att färdas genom hela den svenska fjällkedjan i sommar.

Foto: Christophe Barbier & Emil Johansson

Fler än någonsin har anmält sig till Fjällfararnas Vita & Gröna Band i sommar. Totalt nästan 100 är anmälda just nu och fler kommer nog att trilla in.

De har då hela den svenska fjällkedjan framför sig, ungefär 130 mil och 2-3 sommarmånader, mellan Grövelsjön i Dalarna och Treriksröset längst i norr. De kan själva välja sin färdväg (väster om vissa fastställda platser) och det är ingen tävling utan en utmaning och upplevelse som kräver både fysisk och mental styrka samt en hel del erfarenhet. 

En utmaning och en upplevelse som kommer att skapa mängder av minnen för livet. Totalt har 352 Gröna Bandare genomfört hela utmaningen, av de totalt 474 som startat genom åren sedan 2011.

I år är listan fylld av 10 internationella namn och förutom Sverige ser vi USA, Tyskland, Danmark, Norge och Polen. Drygt en tredjedel av de startande är kvinnor. I år har Bandarna även med sig totalt 9 hundar som sällskap och kanske lite draghjälp.

Anna Wassdahl är taggad på Gröna Bandet. Foto: Privat

Anna Wassdahl från Hackås utanför Östersund genomförde Vita Bandet 2021. Nu laddar hon för sitt Gröna Band och börjar vandringen från Grövelsjön med riktning norrut den 25 maj.

– Det ska bli fantastiskt och jag längtar verkligen så det pirrar nu! Jag vill få en utmaning som jag ska klara av på egen hand och vill vara ute, njuta av utsikten och ”go back to basics”. När jag gick Vita Bandet märkte jag vilken otroligt effektiv inverkan det hade på mentaliteten när man bara behövde fokusera på att gå sina mil och hur, var och när man skulle sova och äta. Grundfokus var på en själv och jag längtar verkligen efter den känslan igen, säger Anna Wassdahl.

Idén till Fjällfararnas Vita & Gröna Band kom till under expeditionen Sverige Runt 1997, då Torkel och Annica Ideström tog sig för egen maskin runt landets gränser via skidor, kajak och cykel. Nu är Vita & Gröna Bandet synonymt med en svensk klassiker i fjällvärlden.

– Det är fantastiskt motiverande att se att Gröna Bandet växer för varje år. Vi ser att fler och fler inspireras av att vara ute i naturen länge. Vi hoppas nu på en fin sommar längs fjällkedjan och vi ser fram emot att följa många äventyr, säger Torkel Ideström.

Foto: Christophe Barbier & Emil Johansson

Läs mer i bloggen

Vita bandet på rekordtid

I snitt är Vita Bandaren ute 61,7 dagar för att klara sträckan mellan Grövelsjön och Treriksröset. Johan Eriksson var lite snabbare ...

Det här är stort!! Johan Eriksson nådde igår Treriksröset efter 27 dagar på skidor från Grövelsjön! Nytt rekord! Stort grattis Johan, en grym prestation!

Rekordmånga anmälda till årets Vita Bandet – Elijah först ut

Totalt ska 32 skidåkare och hundförare ta sig an Vita Bandet denna vinter, alltså den 130 mil långa utmaningen mellan Grövelsjön och Treriksröset. Först ut var Elijah Ourth som startade i Grövelsjön i lördags.

Elijah Ourth startade i gång årets Vita Bandet-säsong.

60 dagar i vinterfjällen – en dagbok från Vita Bandet

Sara Wänseth är en av dem som driver Vita & Gröna Bandet. Förra året tog hon själv sig an utmaningen att skida mellan Grövelsjön och Treriksröset. Här är hennes dagbok från det 1 300 kilometer långa äventyret.

Foto: Sara Wänseth


Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.