Här kommer inte att presenteras några absoluta sanningar eller ges nåt facit till diverse frågor. Jag skriver om sånt som enligt mig är bra & kul, lite om nyheter och sånt som är på g framåt. Jag är inte speciellt fördomsfull och tycker, lite på avstånd, rätt bra om tex både Raskesven & Jörgenfjäderlätt. Min första ordentliga friluftspackning köpte jag -78, startade Get Out år 2000, jobbar idag på Outnorth och är gift med ena halvan av tanterpatur.com.

Användarnamn: getout

Intressen: Friluftsmat, Vandring, Turskidåkning, Långfärdsskridsko, Paddling, Resor

Mer på profilsidan




Titantankar på prylavdel ningen

Ny bloggare: Jocke Sundberg som startade GetOut, kommer med betraktelser från prylarnas värld. Och lite OT.

PrimusJocke var på jobbet häromdan, han visade nyheter, bjöd på fikabröd & var trevlig i största allmänhet. Han är förresten alltid trevlig, han har ett snyggt förnamn och är dessutom en hejare på att hålla igång när han sätter den sidan till.

Men nu var det order & nyheter vår -13 som stod i fokus….. till vår -13 kommer Primus med nya, fina, uppdaterade ETA-prylar (Primus s.k. klimatsmarta kök & tillbehör), nytt kök & nya kastruller, de klipper dessutom till med ny färg på bränsleflaskorna, helt galet, och en del andra mer eller mindre spännande nyheter.

Håll utkik efter de nya ETA-prylarna när de kommer, jag tycker de känns riktigt bra och verkligen höjer nivån från det Primus tidigare åstadkommit vad gäller den här typen av energispararprodukter.

Men vän av ordning måste ju naturligtvis fråga sig: varför har dom inte mer titankärl? Visst har Primus med ett par titankärl i sortimentet men det är ju, ärligt talat, inte mycket att komma med. ”Alla” köksleverantörer med självaktning har ju slängt med ett par titanprylar i produktfloran, Primus, MSR, Esbit, Optimus osv, men det är oftast rena tradingprodukter utan nån egentlig egen utveckling. Kanske är det inte tillräckligt kommersiellt med titan, vad vet jag? Behärskar man (dessutom) inte tekniken bakom själva ”pressandet” blir skrotprocenten grym och därmed skulle grejerna bli extra, extra dyra. Kanske är detta en av anledningarna till att det inte finns så mycket utbud från de ”vanliga” leverantörerna.

Uppenbarligen ser ju däremot japanerna möjligheter i detta, vilket visas av  bl.a. Snow Peak samt det märke som jag själv snöat in lite på, Evernew. Hos dessa båda finns mängder av fina titanprylar, bl.a. har Snow Peak ett sugrör i titan, en produkt som jag inte förstår hur jag klarar mig utan. Evernew är ett av få företag i världen som, med framgång, klarar av att pressa 0,3-mm gods utan en massa kassation och de ska, enligt obekräftade rykten, experimentera med 0,2-gods. Supernördigt.

Tänkte egentligen att jag, så här i mitt första blogginlägg ever, skulle startat med nåt mer höstigt än just kök & kokkärl men så känner jag att jag bara måste få dela med mig av den här höstvideon, tycker den är kanon. Jag gillar höstlooken, jag gillar enkelheten, jag gillar låten (skarpt), spontaniteten och……jag gillar prylarna. Njuuuuut!

Titan är inget nödvändigt…. det är dessutom dyrt, det är hårt och har en särdeles dålig värmeledningsförmåga. Hårdheten är en utmaning för tillverkarna, den dåliga värmeledningsförmågan kan ju göras till en utmaning för dem/oss som absolut vill använda grejerna och det höga priset ger ju bara mer tyngd åt nördstämpeln. Men lätt blir det, lätt som tusan!

Jag heter alltså  Jocke & jobbar på Outnorth i Kalmar. På prylavdel ningen. Jag gillar prylar och/men försöker, efter bästa förmåga, dessutom behandla svenska språket på ett någotsånär vettigt sätt här på jobbet. Inte alltid 100 % enligt regelboken men, iaf oftast, med nån slags tanke bakom de, eventuella, grammatiska felaktigheterna.

Så……. innan du skickar ett eventuellt PM, kommenterar språkbruk och/eller anmäler till admin vill jag citera ett par rader, med ett av mina absoluta favoritrim, från en låt som heter ”Jag måste hejda mig” och är skriven/komponerad av Robban Broberg. Kommer säkerligen att återkomma till herr Broberg mer än en gång.

”Jag glömmer aldrig när jag bada bastu & gick fel

i ångorna & röken och kom in på damavdel

-ningen”

Videon är från Globen, låten från -69, notera orkesterns huvudbonader. "Mitt rim" kommer efter ca 1.20, resten är bonus.

Detta är vad jag kallar avstavning. Och lite OT.

Get out!

/jocke

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2012-11-03 09:19   BrittMarie
Robbans låt brukar jag nynna på ibland, t ex vid besök i en viss köplada på Småländska höglandet, fast då byter jag ut "tjej" mot "grej"...
Men blir det ny färg på gasburkarna - då kan jag nog INTE hejda mej! Och kommer det kanske rent av en stekpanna som går att steka i på riktigt, då blir det köpfest!

Med ordekvilibristen Broberg som din förebild ser jag fram emot trevliga skriverier från ditt tangentbord!
 
Svar 2012-11-15 10:37   getout
Hallå Bimms! Vi har ju "bara" synts IRL tidigare. Nu här, är inte det i lite fel ordning egentligen? Ledsen att göra dig besviken, och beklagar min egen otydlighet, men det är flytbränsleflaskorna som byter design, gasflaskorna kommer se ut som vanligt även nästa säsong. Rom byggdes ju inte på en dag.
 
2012-11-06 22:39   threshique
Kul med titannörderi! Titanet har onekligen sina sidor, det går till och med att smida varmt i likhet med järn men det blir mycket oxidation att slipa bort. Snyggt och lätt men jag klarar inte av att ha matta bestick i munnen så där fick det bli Esbits polerade variant. Vad det gäller just kokkärl så äter ju bränsleåtgången upp viktvinsten fort med tanke på den dåliga värmeledningsförmågan. Jag ser framför mig en titancylinder med en Primus kastrulls nederdel påsvetsad som ett alternativ. Med all risk för sprickor och släpp som det innebär att sammanfoga två olika metaller, även om svetsen blir homogen. Här kommer underbar liten tekanna i titan som jag gärna skulle vilja ha...
http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/nutida_svenskt_silver/image/view/tekanna-titan-erik-tidaeng-95940
 
Svar 2012-11-15 11:46   getout
Visst är det kul! Vad jag förstått på riktiga titannördar är kallbearbetning bättre alla dagar i veckan. Både för att bibehålla materialegenskaper & yta. Men det är svårare, en bra bit svårare, följaktligen varmbearbetas det oftast. Dock inte hos Evernew.
 
2012-11-21 07:49   Corax
"Jag ser framför mig en titancylinder med en Primus kastrulls nederdel påsvetsad som ett alternativ."

Now we're talking!

Titannörd som för stunden surar lite över att han just tappat bort sina titan-chopsticks :(
 
Svar 2012-11-27 20:37   getout
Hallåja!
Borde ju kunna vara nåt för Jetboil, de har ju redan de erforderliga delarna i produktion. Men är säkert som du säger Sofia: svårsvetsat.
Beklagar tappet Mikael:-), inte tjura!
 

Läs mer i bloggen

Gnissel eller prassel?

I takt med att de lätta, bärbara varianterna av tjocka(re) liggunderlag ökat så har också gnisslandet & prasslandet i tälten accelererat i motsvarande omfattning. Tycker många.

Det är NeoAir-serien från ThermaRest och Expeds olika varianter med pump/blås-behov som oftast diskuteras och uppfattningen är uppenbarligen olika när det funderas på vilka som väsnas mest. Efter några års pratande med användare, leverantörer & kolleger samt en del eget brukande ställer jag mig neutral i frågan, själv har jag aldrig upplevt att mitt eget eller andras gnisslande & prasslande skulle vara nåt som stör. Visst har jag vaknat några gånger vid tillfällen som skulle kunnat bero på liggunderlagsljud men då hinner jag ju/får tillfälle att vakna till lite & tänka på hur jädra gött det är att sova i tält. Sen somnar jag om. Sover jag på fjället en blåsig natt är det absolut inte lite liggunderlagsgnissel, eller prassel, som gör att jag eventuellt ligger vaken.


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.