Bloggar > Liv i naturen

Liv i naturen

Här berättar jag och skriver ner resor och naturupplevelser jag har haft, som ett minne för mig själv och inspiration för andra. Jag älskar att vara ute i naturen och vandra, klättra, kajaka och åka långfärdsskridskor på vintern. Jag bor i Norrköping, nära till skärgården, vandringsleder, fina små sjöar och naturreservat. Ofta behöver man inte åka långt för att få en riktig fin upplevelse, även om jag har kommande planer på längre resor, tex att besöka den svenska fjällen.

Första utenatten

Då var äntligen den första utenatten på 2018 avklarad. Jippie! Och första gången jag sov ute mitt på vintern också!

Jag försökte få med mig någon kompis igår kväll och vi pratade lite om att åka upp till Övre Glottern och bada lite bastu samtidigt. Men det blev något strul när jag skulle boka och sedan kom sällskapet på att han inte hade någon vintersovsäck så kanske var det lite kallt att sova ute mitt i vintern ändå. Så han bangade helt enkelt.

Så när han åkte hem, för att sova i sin varma säng flyttade jag ut på gården. Eftersom jag bor mitt i stan med massa hus runtomkring kändes det lite märkligt att slå upp tältet där. Ungefär som: 'Vad håller jag på med, det här är ju inte normalt på något endaste vis?' Men jag ville verkligen göra min utenatt och förutsättningarna var verkligen perfekta. Som mest 0 grader under natten, nästan vindstilla och uppehåll. 

Frös jag? Nej, det gjorde jag inte, snarare kanske jag hade tagit på mig lite för mycket kläder. Den nya vintersovsäcken var helt underbar att sova i, varm och stor. Jag hade också fyllt upp några värmeflaskor. Vidare sov jag i ullunderställ, ullsockar, fodrade handskar, mössa och så en tunn dunjacka. Dunjackan var lite obekväm att sova i och det blev lite varmt så den hade jag helt enkelt kunnat hoppa över.

Så den första utenatten gick bra. Det går ju suveränt fint att sova ute mitt på vintern också, kan man konstatera. Det enda jag saknade var en stor brasa, inte för värmens skull utan för mysighetskänslan. En eld får det bli nästa gång och då hoppas jag att jag är mitt ute i skogen, i ingenstans helst.

Nummer 1, januari avklarad.

 Istället för eld mitt i stan, ett ljus som drivs på batteri skyddad av en vanlig plastpåse. 

Postat 2018-01-17 11:14 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Inställd utenatt

Idag hade jag tänkt göra min första utenatt men efter att ha uppdaterat mig på vädret nu framåt lunch så kommer jag att ställa in utenatten.  Det kommer inte att bli så kallt inatt, max några minusgrader men det kommer att blåsa extremt mycket, upp till 15-16 m/s i vindbyarna. Jag får helt enkelt mysa ner mig hemma i soffan ikväll  och vänta på bättre väder. Vi får se hur de kommande tre nätterna blir vädermässigt, om jag kan få till en ute natt de tre kommande nätterna. Hur som helst så är det ju nästan halva månaden kvar så jag har ändå gott om tid att pricka in en utenatt till lite bättre förutsättningar. Blåsten gör att några minusgrader kan upplevas som -10 om man har otur och eftersom det här är första gången jag ska använda min vinterutrustning blir blåsten en riskfaktor.  Jag tar det lilla lugna, som man säger. Ser fram emot en myskväll hemma i soffan medan det blåser och viner utanför fönstret, det kan vara mysigt det med.

Postat 2018-01-15 10:51 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Packat inför utenatten och söt värmeflaska

Imorgon tänkte jag göra årets första utenatt. Idag har jag förberett och packat. Jag tänkte sätta upp tältet imorgon när jag kommer hem vid fyra, medan det fortfarande är relativt ljust, och nu är allt packat och klart. Det kommer bli första gången jag sover ute mitt i vintern. Har jag packat allt? Tält, liggunderlag, luftmadrass, vintersovsäck, ullkläder, fleecekläder, dunjacka, ullstrumpor, duntofflor, fårskinn, buff, mössa, tjocka vinterhandskar, fleecefilt(att ha i sovsäcken ifall), kudde, pannlampa....och en flaska att fylla med kokhett vatten. Jag gissar på att jag inte kommer att frysa i morgon natt?!

Flaskan att fylla med varmt vatten blev lite söt,tycker jag, helt min stil. Det är en vanlig läskflaska klädd med två strumpor.

Jag är redo att ta mig an den första utenatten, Januari. Utrustningen är provad och godkänd av mig.

Postat 2018-01-14 19:32 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Planering

Planeringsfreak som jag är så gör jag upp en planering inför Minst en utenatt i månaden. Tolv månader, tolv utenätter  och tolv platser. 

Jag har tittat igenom mina gamla bilder och visst blir man sugen på att sova ute i dessa miljöer. 

    En juni eller julinatt här är planeringen. Kan vara det vackraste stället jag känner till.

    En april eller majnatt på den här Klippan är planeringen.  

  En juli eller augustinatt här är ett absolut måste, gärna med lite god mat. 

  En sensommarnatt med hängmatta här vore inte helt fel. 

  Hoppas på en tältnatt ute i skärgården. Vilken ö ska man välja?

  En natt i det här vindskyddet är med på planeringen, vilken utsikt. Antingen en sommarnatt eller kanske fira nyår här?

En septembernatt här kanske?

Då återstår några vinter- och vårnätter. En natt planerar jag att sova i vindskyddet vid Övre Glottern. En vårnatt vid vindskyddet vid Svensksundsviken.

Det är minst hälften så roligt att planera. 

Postat 2018-01-08 16:54 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Val av vintersovsäck

Idag har jag sysslat med lite friluftshopping; jag har köpt en vintersovsäck. Jag var väldigt sugen på en dunsovsäck från Marmot men att lägga ner 3500 kronor på en sovsäck, det kändes helt enkelt inte rimligt. Att köpa samma modell begagnat kändes inte heller kul, då man ju vill ha det fräscht när man sover och helst inte bli lurad på nätet eller något sådant. Sedan var jag lite tveksam till kvalitén, jag har använt tält från Marmot som inte alls motsvarade mina förväntningar tyckte jag, kan hända att sovsäckarna har bättre kvalitet men det är ändå för mycket pengar att lägga ner på en sovsäck med tanke på att jag bor i Mellansverige och jag inte behöver ha en superbra säck som tål extrem kyla. Jag har kikat på natttemperaturerna den närmsta veckan och de pendlar från 0-(-4) grader. Och skulle kylan slå till, så ska jag bara pricka in en natt i januari så kan jag välja och vraka, och kommer inte att välja den kallaste natten. 

Så det blir en Haglöfs Tarius -18 som jag valde. Den har alltså en komforttemperatur på -11 grader och det kommer jag klara mig på för vinternätter häromkring. Kommer såklart att sova i ullunderställ och mer kläder om det behövs. Nackdelen är helt klart vikten men jag tror jag kommer ha tillgång till bil eller buss så det ska nog inte vara nåt problem.  Ska bli roligt att prova sovsäcken, hoppas den dyker upp snart, på posten.

En sommarnatt med tältning och sommarsovsäck i Kolmården 2017. 

Postat 2018-01-07 13:51 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
Sida: 1 2 Nästa Sista 

 

Logga in