Konverting av gradering Sv-USA

Hej!

Jag åker snart tillbaka för ännu ett läsår i New York och försöker hitta Utsidan-liknande forum "over there". Men jag stöter genast på problemet att jag inte kan det amerikanska graderingssystemet. Om jag vill säga att jag kan klättra (följa) leder av grad 5, hur säger jag det?

Är det förresten någon som varit i Gunks strax utanför NYC? Är det bra?

Roine
 
Hej,

min erfarenhet är att det skiljer sig åt mellan olika klätterområden. Jag har aldring klättrat på östkusten, men Gunks är ju ett gammalt klassiskt område så jag misstänker att det inte är "såft". I Joshua Tree, som jag upplevde som hårt graderat, motsvarade 5.8 ungefär svensk 5+, 5.7 svensk 5:a, 5.6 svensk 5- osv. Men i andra områden såsom Red Rocks kändes 5.9 mer som 5+. Kanske någon form av vägledning... Hur som helst så är min erfarenhet att jänkarna är väldigt öppna och tillmötesgående med nya klättrare som de gärna tar med ut och visar sina områden.
 
Fler trådar i ämnet:

http://www.8a.nu/eng/articles/gradjmf.shtml

http://www.utsidan.se/klattring/klippklattring/gradering.htm

Visst är det skillnader mellan områden, men en bra utgångspunkt är att 5.9 är ungefär 6-, 5.8 ungefär 5+, osv. 5.10 a och b ungefär 6, 5.10 c och d ungefär 6+, osv.
Brukar funka hyggligt för att välja rätt tur. Sedan spelar det ju roll vilken slags klättring det är och hur väl man behärskar den. Har själv trott att jag skulle dö på 5.6 off-width! Fast samma grad med tunnare sprickor eller väggklättring känns lätt.
 
Roine Vestman; sa:
Hej!

Jag åker snart tillbaka för ännu ett läsår i New York och försöker hitta Utsidan-liknande forum "over there". Men jag stöter genast på problemet att jag inte kan det amerikanska graderingssystemet. Om jag vill säga att jag kan klättra (följa) leder av grad 5, hur säger jag det?

Är det förresten någon som varit i Gunks strax utanför NYC? Är det bra?

Roine

Men jösses, enl din profil så har du hållit till i NYC trakten sedan hösten 2004 och har ännu inte besökt Gunks?? Verkligen otur. Hoppas det inte blir så mycket pluggande nästa årskurs.

Det är en hel del regionala skillnader i graderingen i USA. Det är ju trots allt ett ganska stort land, och det är svårt att få alla att gradera likadant. Ryktet säger att Gunks är ett 'hårt' graderat område. Det är nog ungefär 1 grad lägre, dvs en genomsnittlig amerikansk 5.9 är i Gunks graderat 5.8. I de lägre graderna (5.0-5.5) så kan det vara upp till två graders skillnad. Jag har varit både i Joshua tree (som Ka) och Gunks och om Kas beskrivning av JTree är korrekt så är en Gunks 5.7 samma som en svensk 5+. Men som Calleberg skrev: det beror på typ av klättring och vad som är din specialitet.

Gunks är ett MYCKET bra ställe att klättra på och kommer att bli din 'hemmaklippa' om du stannar i NYC. Se tex
http://www.utsidan.se/vb_forum/showthread.php?threadid=30836 eller http://www.gunks.com
Det som utmärker Gunks är:
1) Det finns oerhört mycket och bra säkringsmöjligheter. Om du inte leder trad ännu, så är nog Gunks ett av de bästa ställena att lära sig på.
2) Föraren (en nyutkommen av Dick Williams) ar ofantligt detaljerad och korrekt.
3) Takklättring dominerar. De flesta rutter graderade 5.8 och högre har tak.
4) Jamsprickor och off-width finns inte!
5) Väldigt mycket horisontella sprickor och hyllor (som är mycket bekväma att stå på när man sätter säkringar, men är otrevliga att landa på om man faller).

Om du redan har ett rack, kan jag rekommendera:
Lämna hexorna och bigbro hemma.
Den största kammen som används är nog BD #4, men de flesta kör nog bara med #3 (gammal BD storlek, jag har ingen koll på de nya).
Ta med rosa och röd (och ev brun) tricam.
Blå, grön och gul Alien är mycket populära. Offset aliens och offset kilar är lite överdrivet tycker jag. Med så mycket säkringsmöjligheter överallt, så finns det 'alltid' alternativ.
Om du siktar på nån rutt 5.9 eller högre så rekommenderar jag riktigt små kilar (mindre än BD #4 stopper). Mässingskilar funkar ju bra om du redan har dem, men klipptypen i Gunks är väldigt hållbar så det finns nån typ av stål-koppar legering som lämpar sig bra också (snacka med nån på Rock&Snow i New Paltz som är närmsta klätterbutiken).
Ingen använder 10cm 'stela' quickdraws (sportdraws). De flesta rutter går lite framotillbaka sidledes, så det blir lätt repdrag. Jag körde med 30cm slingor (med nån 60cm vid hörn och tak) och många använder 60cm (som i kritiska lägen tripplas så att de blir 20cm). Dubbla rep är inte ovanligt.

Oj, det blev ju ett utdraget och detaljerat svar på en så enkel fråga ...
 
Roine Vestman; sa:
Tack sa mycket for detta utforliga svar!

Du raker inte kanna till en bra klattersite for New York?

Roine

Jag pysslar mer med klättring än datorer, så jag har inte så bra koll.
'rock climb new york' i google gav ju http://www.climbnyc.com som verkar lovande. De har tex partner databas.
Bland länkarna på gunks.com kan du hitta http://www.neclimbs.com som täcker nordöstra USA, men det är kanske ett alltför stort område.
Skicka mig email om du ledklättrar, så kan jag tipsa om hur du kan hitta folk att klättra med. Om du inte leder, så är det svårare. De flesta gymmen i din närhet tillåter att sätta upp kontaktinfo på deras anslagstavlor (iallafall de på västra sidan Hudson i New Jersey), så det kanske är en lösning om du inte hittar folk via partner letning på internet. Gunks är tyvärr inte så lämpligt att topprepa då de flesta rutter är 2 repor och det är väldans klurigt att hitta rutter om man går upp på baksidan berget (eftersom klippan är ca 2km bred!). Så om du hittar nån att klättra med och ingen av er leder, så kom ihåg namnet Peterskill. Det ligger ett par km ifrån Gunks huvudklippa och har bra topprepsmöjligheter.
Om du har mer specifika frågor om Gunks eller rutter däromkring, så skicka ett email.
 

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.