Everest's tält?

Ett sista tips

Jag kom på en sak efter det att jag skrivit mitt inlägg.

Haglöfs nya tält Genius verkar intressanta för de som vill ha självstagande.

Jag tackar Rickard för att du uppskattade mitt försök till sakligt inlägg.

Jag tror nämligen att när man ställer en fråga vill man ha svar på den frågan och inte att varje inlägg ska bemötas med en spydig kommentar.

Dock är det klart att märkesdiskussionen är viktig men utifrån funktionsaspekten och kostnadsaspekten.

Man kan inte säga att Hilleberg eller Mountain Hardwear eller vilket märke som helst är bäst för alla har sina fördelar och brister och dessutom i olika situationer. Det kan bara den som köper avgöra. Värderingen för en liten finess kan vara milsvid mellan två köpare. Det enda som kännetecknar "det bästa köpet" är att just den som köper blir nöjd i förhållande till vad det kostade.

MVH Niclas
 
Tält val en Prioriteringsfråga !/ x-treme (Dan Hansen)

Gratis reklam ! Visst blir det så när man ska ge sin åsikt om saker man är nöjd med, oförtjänt god kritik nej tror faktiskt inte det. Är sen en tid tillbaka (fyra år) ägare av ett Hilleberg namataj 3GT. Föra året fick jag bra möjlighet att studera två tälts plus och minus. Va i Sarek en blöt och blåsig sommar vecka med några kompisar, vi hade med oss ett Namataj och ett Akka tält. Dessa tält är i stort sett identiska i form men de skiljer dock en hel del i pris dem i mellan. Akka tältet är lite krångligare i uppsättning och har generellt ett sämre detalj arbete. En natt med stark vind skulle vi slå läger på en relativt öppen plats ( det fanns inga vindskyddade platser inom en rimlig distans ) och efter en lång dag så somnade vi alla snabbt. På morgonen så stod Hillebergs tältet som kvällen innan medans Akka tältet hade tappat formen helt, Stängerna va ordentligt böjda.

Va detta berodde på är svårt att säga men det troliga är att det är en kombination av olika kvalitet på stänger stag linor m.m. Om det påverkar funktionen är svårt och säga men jag anser i vart fall att det gör det då det rimligen borde va svårt att få till en lika aerodynamisk form vid nästa uppsättning. Visst har även jag fått krökta stänger på mitt tält men då p.g.a. av kantrande vind under natt i kombination med stag linor som slitit sig.

Om man är bered att betala för denna extra säkerhet och komfort är upp till var och en men sanningen är att man får ett mycket bättre Tält !

Sen kan jag inte hindra mig själv till att diskutera lite om prioriteringar med killen "som vill mer än Svensson" x-treme , Dan Hansen. Är lite intresserad om du tänker ta med dig ditt Everest tält på de planerade vinter tältningar du har pratat om här på utsidan eller när du ska flytta till Svalbard. Visst du har femtusen över när du sitter i ditt Everest tält men frågan är va du har lagt dessa på för saker för att inte klassificeras som en prylbög eller Kapitalist. Jag menar vi har olika prioriteringar och enligt min bok så placerar sig inte tält i Kategorin onödiga prylar. Däremot så tycker jag att köpa en Palm för att lägga in elektroniska kartor som du i vilket fall har haft funderingar på gör det med god Marginal. Du klagar på att 6000 kr är ett " otroligt hänsynslösa inköp " medans du ger detta råd till en Kamera köpare " Vad finns???
Att sedan gå ut och köpa en kamera för 4000 kr är i mitt tycke värdelöst... Efter ett år blir du en bättre fotograf och vill då ha en lite bättre kamera eller???
Så spara lite pengar till för 8000-10000kr är inte att överdriva. " Detta kommer från en kille som säger sig ha en EOS 5 ( vad betingar en sådan pjäs för pris X-treme måne ).

"Jag tror nog att mitt livsstil kan kontrolleras i en nivå lite under er Kapitalister/Prylbögars nivå.
Dan Hansen "

Ja visst tjena !

Vet inte om jag behöver förklara mig mer än så här !

- Å
 
Kapitalist

Man behöver inte vara kapitalist, men det underlättar förmodligen. Läste på framsidan av Klättermusens katalog 1990 ”Bitterheten av dålig kvalité kvarstår långt efter att det låga prisets sötma har förgått”.

Vi var ett 10tal personer som var ute och paddlade och tältade förra helgen. En tjej som var med berättade hur det gick till när yttertältet till hennes förra tält (modell för billigt) blev småbitar en regnig och blåsig natt för några år sedan. Hon har nu ett Hillebergs Staika.

Jag brukar räkna om mina ”dyra” saker i antal paket cigaretter. GPSen kostar inte mer än 115 paket cigaretter. Kolfiberpaddeln kostar inte mer än 55 paket cigaretter. Räkna själv ut hur fort det går att spara ihop till ett Hillebergs tält om man lägger undan lika mycket pengar per dag som ett paket cigaretter kostar. Jag har själv inget Hillebergs utan ett betydligt billigare tält.

Dan, innan du ger dig ut på din jorden runt segling bör du se till att vara kapitalist. Läste i På Kryss & Till Rors nr 1/2001 om ett par som skulle ut på jorden runt segling. Båten kostade 300000 SEK+ 500000 SEK (en halv miljon) i utrustning och upprustning. Sedan räknade de med utgifter på 120000-150000/år bortsett från eventuella stora reparationer på båten.

Så det gäller att se till att bli kapitalist, hur man nu gör. Kanske tillverka tält *L*.

Per Brune / icke rökande, icke kapitalist
 
Måste bara...

...få skriva en sak till (som inte riktigt har att göra med tält men nästan...)
Ur ett rent tälttekniskt perspektiv säger jag. Köp det dyraste, extremaste tält du kan hitta så får du garanterat ett bra tält!
Men för en normal inkomstagare (som mig) tar det, säg 4-5 månader att spara ihop dom tusenlappar som behövs för att köpa detta tält. På den tiden skulle man hinna med väldans MYCKET uteliv i ett billigare tält. Det gäller att prioritera. Måste dock erkänna att jag inte lever som jag lär. Om man lägger ihop värdet på alla prylar man har och räknar om det i arbetstid skulle man ju kunna ha varit tjänstledig i åratal istället och ändå ligga på plus!
 
Försvar...

1. Ursäkta för mitt inlägg!
2. Jag skulle nog inte ha attakerat alla ni Hillebergare...
3. Mitt tält har inte bara varit på Roskilde-festival och Hultsfred. Jag har även haft med den på Altavattn i Nord Norde två gånger. Den har också hängt med till Nordkap för övernattning ute på klipporna. Den är sju år gamal.
4. Det är klart att när stormen väl kommer ock river sönder... kanske inte bara mitt tält, utan ditt också, så kan man ju undra varför jag inte valde ett annat tält istället? Eller varför jag var så dum att jag stack ut i detta läget över huvudtaget?
5. Jag ska nog gå och köpa ett Hillebergtält...
dan
 
Hexagon

Hej du som skrev första inlägget. Jag har ett Everest, Hexagon nu och skulle vilja säga att det verkar vara ett riktigt lyckat tält faktiskt. Hade mina funderingar vad det gäller Everest men Hexagon verkade vara det enda tält som min plånbok tillät.

Tältet liknar Hillberg Staika faktiskt, ett kupoltält mao men med den skilnaden att en båge är förlängd och ger därmed större absid. (Det är endast en absid oxå)Det kan vara trixigt att resa det själv men med hjälp av lite tältpinnar och klurighet är det riktigt enkelt efter några gånger.

Ventilationen är riktigt bra. Tältet är regntätt med tejpade sömmar. Överhuvudtaget verkar Evrest har studerat de andra tillverkarna och kommit upp med ett väl fungerande tält som jag tror är mycket prisvärt. 1500:-

Inga riktiga blunders finns att skåda på det som jag hade misstänkt. Det fattas dock ordentliga förankringsremmar vid fotändarna på bågarna att lägga stenar på vid tältning på klippa mej hey! Man kan väl fatta nål och tråd och sy dit några, man får inte vara rädd för modifikationer på sina prylar.

Jepp, det om det
 
Ehhhhh!

Hur hård var vinden på Hultsfred? Hur mycket snö la sig på tältet vid Roskilde? Hur ofta var det akut att lyckas resa tältet fort? Det är faktisk lite skillnad på förutsättningarna vid en festival och i fjällmiljö!
 
Man räknar på annat sätt på festivaler. Antal som pissar på tältet i Hultsfred och antal fyllon som lägger sig på tältet i Roskilde ;)
 
Hilleberg på festival...

Den här tråden handlar ju inte om everest tält men den är ju rätt intressant! Våga köpa billiga brylar och ge dig ut i naturen istället. Men tänk på säkerheten!

Jag är då ägare till ett Hilleberg men skulle i mina vildaste tankar alldrig ta med det på festival. där händer det saker som man inte kan förvänta sig på vilken extrem bergstopp som helst!

- Grannen eldar upp ditt tält!
- Någon kör med motorcykel genom ditt tält
- Bandidos tar över ditt tält

Så när det är festivaldags blir det mina första friluftsprylar (sunkig rygsäck) och ett macktält (inte Mac Pac utan Q8:) för 300:-

När jag köpte bra (och dyra) prylar var det efter en lärdom. Förfrusit fötterna i mammas gamla skidpjäxor, den begagnade snödräckten från försvaret 50kr rippade, telispjäxorna pajade osv, osv!

Men att tycka att en nybörjare skall köpa ett Hillebergtält tycker jag är jävligt onödigt! Det är som att berätta för sin kompis som vill börja cykla att en MTB måste ha skivbromsar och väga max 10 kg annars kan du inte använda den!

Har en kompis som aldrig köper en sak för mycket, varför goretex när man kan köpa en begagnad bomulls annorack för 60 kr! En sliten annorack med 150 skiddagar berättar mer om sin bärare än en splittny arcteryx jacka!

Prylar är kul, men det är inget man skall tvinga på andra!
 
Inte everest, men ....

Jag har förvisso inget Everest, men likväl ett McKinley Bogota3 som jag köpte för ca 5 år sen. Bogota3 är ett 3'mans kupoltält med en liten absid. När jag köpte tältet kostade det dryga tusenlappen och jag tänkte först bara använda det på lite enklare vandringar och camping. Nu 5 år senare har tältet varit med på 4 fjällvandringar med både två och tre personer boende i tältet. Sist jag använde det var på campingen på Hockenheim i Tyskland. På det stora hela har det funkat mycket bra, inte ett missöde hittils sånär som ett litet (2mm) hål i golvet. Förvisso är tältet ganska tungt, 3.8kg (glasfiberbågar och stålpinnar), men är man 3st så är det inte så farligt per man. Vill dock varna för att ventilationen har en del att önska, blir lätt både för varmt (Hockenheim -01, Tyskland = 35C) och för kallt (Jouten -01, Norge = kring nollan med vind därtill).
Sammanfattningsvis: Kolla på hur tältet är konstuerat, ser det ok ut? Hur är ventilationen? Vad är det för bågar? Hur mycket väger det? Osv... Bara du vet ju hur du skall använda tältet.
Kort sagt, ett billigt tält behöver inte automatiskt vara jättedåligt... Köp ett, det gjorde jag!

Ulf, lycklig ägare till ett "billigare" tält!
 
Kolla här:

Detta har jag insett under 21 dagar på min cykel genom sveriges rike:
Det var inte många som hade Hillebergtält över huvudtaget, de flesta hade märken som Haglöfs och Fjällräven. Vissa tunnel och vissa kupol. Jag var inne vid Kebnekaise och där var det inte heller särskild många Hillebergtält, men ett gäng andra udda märken bland annat mitt Everest tält.

Jag insåg åxå att det här med tältval inte är så lätt, och att ett svindyrt tält inte är det bästa, utom tältets form och funktion står lite högre i värde än märket i sig.

Vad jag vill göra nu är att kanske köpa två till tre tält i prisklassen 2000 – 3000 kr vilket är endast ett (1) av det speciella märket av Hilleberg. Fördelen för mig är att jag har ett tält för varje situation som jag kommer att befinna mig i. Behöver jag vara bekväm och ha lite vikt så funkar ett enmana tält, vill jag ha lite mer plats och stor absid köper jag en tunneltält och vill jag ha en för längre (flera dagars äventyr) etapper köper jag en kupol med låg vikt och vindtålig (låg höjd) för två man om jag är själv.

Tänk om jag hade köpt en Keron GT, oj vad jag hade ångrat mig just nu!!! Jag behöver ju inte den, och inte minst kommer den bara att ställa till med problem i vissa fall av mina utflykter… Så fundera på saken och köp i såfall ett par stycken av ett mellanmärke och du kommer att ha mycket roligt och du kommer säkerligen att ha större möjligheter att få ett bra äventyr.

Mitt everest tält överlevde detta året åxå, men det är dags att pensionera det.

Hade alla tältälskare.
Dan
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
dimmspiken Everest tält erfarenheter? Bo och sova 24
österdahl Tält Everest Travel Bike 2 - nybörjarfråga. Bo och sova 15
mtelgon Everest och McKilney är de prisvärda tält? Bo och sova 19
bergh Everest tält? Bo och sova 14
Spez McKinley vs Everest vs Quechua Bo och sova 10
Brato Everest ADV Light vs The North FAce Big FAT FROG 2 Bo och sova 6
lingerts Everest Freestand Bo och sova 9
lipstick Fråga om Everest travelbike 2 Bo och sova 4
Motormannen Everest Adv Light 2 S12 Bo och sova 11
Karpaterna.se Everest Flexible Mat Bo och sova 7
märta69 Tältpinnar i EVEREST Travel Bike 2 Bo och sova 5
The Lapp EVEREST Travel Bike 2 Bo och sova 7
mler Everest sovsäck? Bo och sova 9
Eva_Lundgren Nytt liggunderlag från Everest (Stadium) Bo och sova 0
mickehero Sovsäck - Everest Travel -5 Bo och sova 6
xnation Everest Flexible 2-3 Bo och sova 4
karlsson Everest Hexagon kupoltält någon? Bo och sova 0
medlättasteg_24 Tält till Gröna Bandet i sommar Bo och sova 80
Apelsinjos Durston eller MSR eller annat... välja tält till fjälltur Bo och sova 6
peterfuchs Uppgradera till två tält - tvåbarnsfamilj Bo och sova 3
outdoor_alle UL tält för 4 Bo och sova 4
Weox Kondens på innertält ? Bo och sova 18
holetaker Tips på lättare tält - Lanshan? Bo och sova 19
Jejina Problem med msr tält Bo och sova 5
Hajknisse Tält för 1 person vandring. Bo och sova 25
Meldrum Vandringstält för novis familj Bo och sova 11
Marsko6647 Köpa enstaka tält-peg till Hilleberg tält Bo och sova 7
Litensvamp Vilket tält ska vi titta på/köpa för camping? Bo och sova 9
jonathanSollen Tips för att minska ljud mellan liggunderlag och tält? Bo och sova 4
ElinR Isolerande underlag tält, Bo och sova 9
JeeyBee Mögligt tält? Bo och sova 17
jakeplisken Har jag ett bra tält? Bo och sova 16
Jänis Biltema tält Bo och sova 9
Jesper1972 Andrahandsvärde på tält ? Bo och sova 19
Heikkinen Fjällrävens kvalitet på tält? Bo och sova 1
vandrafjäll Resa tält i storm Bo och sova 10
Friluftsknutten Dags att uppgradera utrustning! (tält + sovsäck) Bo och sova 7
holetaker Tips på prova-på-tält Bo och sova 31
Henket Tält till fjäll med barn Bo och sova 9
bundu Bör jag vara bekymrad över dessa skador i mitt tält? Bo och sova 15
RikCar Ett mindre tält är varmare Bo och sova 12
libo475 Erfarenhet sv zpacks duplex tält Bo och sova 10
Guldhönan Finns prisvärt 4-mannatält eller är det HB/FR som gäller? Bo och sova 13
799 Militärtält 12 Bo och sova 15
olaab Tvåmanna tält med mysig öppning? Bo och sova 23
RufuzIda Sömtäta tält Bo och sova 13
Aset Tälta med hund - Tarptent Stratospire 2 eller alternativ? Bo och sova 7
Lingonlisa Hjälp med identifiering av tält Bo och sova 9
Glimmerstigen Fråga ang. tält MSR eller annat alternativ Bo och sova 15
vandrafjäll Vsl av lätt tvåmanna tält Bo och sova 31

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.