TOPS B.O.B. FieldcraftFulltångekniv i 1095 kolstål, skollor av linnemicarta. Längd ca. 26 cm, bladets längd ca 12,8 cm, vikt (endast kniv) 274 gram. Fodral i kydex med tillhörande eldstål samt bältesklämma.


Tillverkare: TOPS
Tillverkarens produktsida
 


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Kvalitet, ergonomi, balans.

Minus:Mindre genomtänkt koncept för eldstål. Även kydexfodralet med bältesklämma känns långt ifrån optimalt för en kniv av denna typ.

Kommentar: TOPS är en amerikansk knivtillverkare som stoltserar med "made in the USA", och som i huvudsak fokuserar på specialiserade knivar för t.ex. taktiska och militära syften. Man har funnits i branschen sedan 1998.

TOPS B.O.B. Fieldcraft är en kniv som utformats med avseende på "bushcraft", camping, vandring och överlevnad. Kniven har tagits fram i samarbete med "Brothers of Bushcraft", som av allt att döma är en amerikansk förening för personer med bushcraft-intresse.

Kniven är ganska tung och känns gedigen och balanserad. Detaljarbetet är enastående. Särskilt skollorna är ytterst välgjorda och kniven är skön att hålla i. Fingerskyddet är bra.

Kniven har en hybridiserad skandinavisk slipning med en liten extra slipfas. Syftet med detta är att stabilisera eggen. På denna kniv fungerar det bra. På knivryggen invid skollorna har knivryggen s.k. "jimping", och denna är såpass uttalad att den känns genom en läderhandske.

Det medföljande tändstålet är tänkt att ge gnistbildning genom en "shango notch", en rundad slipning i pommeln. Detta fungerar inte riktigt lika bra som en 90 graders skarpslipad knivrygg. Knivryggsspetsen på TOPS BOB håller emellertid 90 grader. Här hade jag önskat att hela knivryggen hade 90 grader.

Kniven är gjord i 1095 kolstål. Detta innebär dels att den är enkel att slipa med ett bryne, men också att den är mer rostbenägen än rostfritt stål. Underhålles med matolja eller särskild knivolja.

Knivfodralet är gjort i kydex och liknar många andra av TOPS fodral, som ofta är i kydex och med bältesklämma. På en bushcraftkniv hade man kanske väntat sig ett annat fodral, som t.ex. möjliggör en s.k. dangler.

Slipvinkel: varierar p.g.a. handslipad egg, mellan 24-26 grader på sekundäreggen.

Liknande produkter: Morakniv Garberg

Pris: 1500

 

Logga in