Först och främst: Jag bor i stockholmsområdet, och gillar också att det finns skog här. Så långt är vi överens. Men att markägaren (oftast Nacka eller Stockholms kommun i fallet med nackareservatet) ska få kritik för att de vårdar skogen antagligen helt enligt skötselplan är en typ av ytligt stadsbo-tänk som jag alltid haft svårt för.
Jag kan naturligtvis stämma in i klagosång över att det inte finns mer urskog i Sverige. Att det inte finns i större utsträckning nära storstäder kan jag däremot inte riktigt sörja över. Det är ju lite förutsättningen för att det finns en storstad, att man faktiskt skyfflat undan lite matjord en en gång i tiden.
Det du kallar skog är ett ganska grovt begrepp som går att dela in i många kategorier, och en försvinnande liten del av sveriges skog kan kallas för "natur" i ordets rätta bemärkelse. Av de områden vi kallar naturreservat, skulle merparten med rätta snarare kallas kulturreservat, eftersom de i de flesta fall är
brukad mark sedan generationer tillbaka.
Det som oftast är anledningen till att skogsmarker blir till reservat är att man t.ex. sett skiften i praxis inom skogsbruk (i första hand när maskinerna kom) och då avsett skydda skogens "mysiga" utseende. Detta utssende är i nästan 100% av fallen ett resultat av ett långsiktigt planerat bruk och skulle förstöras om man lämnade skogen orörd.
Det kan ju också nämnas att man ofta gallrar sjuka träd och stora grenar som riskerar att skada gående på stigarna i naturreservaten. Natruligt va?
Det jag menade med att ge upp sin glänta för kommande generationer, är att du inte kan förvänta dig att skogen ser
exakt likadan ut genom decennierna, eftersom det handlar om levande material. För att utseendet i stort ska bevaras, måste man hugga ur här och där, och specifika favoritplatser av typen "den soliga fläcken på stenen bredvid trädet" kan inte existera hur länge som helst. Men ungefär samtidigt som "din" favoritglänta försvinner, skapas det nya gläntor strax intill som dina barnbarn kan njuta av. Ungefär så.
För övrigt. Om du blir intresserad över ett specifikt område och hur det sett ut genom tiderna, så har vi haft ganska exakta kartor över stora delar av sverige under många hundra år. Du kan leta upp och jämföra kartor från olika tider hos lantmäteriets onlinetjänst:
http://www.lantmateriet.se/Kartor-och-geografisk-information/Historiska-kartor/