Normalpackning/Lättpackning med säkerhetsmarginal

Vill få till en forumstråd där inlägg med packlistor och erfarenheter från det jag kallar ´NORMALPACKNINGˋdvs lättast möjliga som fungerar i alla väder men ej anv av 4-S tält på sommaren eller kängor till knäna eller 95L+ säckar på 2.5-3.5 kg.

En lista för långa personer på ensam vandring eller 2 som ej vill dela tält av olika anl. med tält som fungrerar med ett liggunderlag på ca 25-60 mm med en stor sovsäck utan att trycka ihop vävar och går att byta om i och packa packning inne i tältet om det tex regnar och som går att laga mat i Abside.

Ryggsäckar som har rygglängd på ca 600 mm dvs mätt enl rek samt med spec.maxlast med god komfort.
Kök som fungerar inne i Abside samt på kalfjäll utan att väga ca 1000 gr.
Sovsäckar som är varma men lätta och där blixtlås fungerar och ej fastnar i tyget.

Proviant och snacks förslag där antal kallorier räcker samt volym hålls nere och egentorkad mat nämns som alt för ind. dito.

Elektronik som fungerar i fält och där batteri varar länge,kamera,GPS,smartphone,nödsändare inkl abonemang.

OCH EN TRÅD DÄR MAN HÅLLER SIG TILL ÄMNET OCH EJ DISKUTERAR ALLT MÖJLIGT OCH SPINNER VIDARE PÅ DESSA URSPÅRNINGAR.
 
Jag ska föra in min utrustning men tänkte att en tråd där de som är lite avikande i längd och vill ha ,"vettig" utrustning kunde skriva här så man slipper kolla runt i timmar för att hitta och köpa och sända åter en massa prylar
 
Mycket kalorier per hundra gram är chips från godishyllan i affären: brukar ligga på omking 500Kcal/100g, smular man sönder dem, lägger i påse med mindre luft i och äter med sked tar de liten plats. smakar ganska gott också men det är kanske lite fattigt på vitaminer så de får man få i sig på annat sätt

/Patrik
 
Tält
1 När det är kallare Hilleberg Unna rymligt för 1p nödfall för 2 klarar Alpina förhållanden på sommaren,även vintern men då lite trångt och viss packning i pulkan,en 95L ryggsäck får plats i Absiden samt ok för matlagning plats på Abside 2 för lite utr som stavar och kläder för torkning.Tips spänn ut absider med extra linor för att få mer ytor och mer ventilation vid torkning av kläder eller när det är varmt,samt ha ventilation under ´huven´öppen samt i innertältet.

2 När det är lite varmare men ändå kyligt på natten men + grader och blåser ett Helsport Ringstind sl 2p bra yta inv men lite lågt 2 Absider ok för 60-70 L och matlagning.Tältet är lätt men klarar ändå relativt hårt väder.Tips sätt upp höga änden mot vinden.Mycket rymligt för 1 P ok för 2 långt inv.

3 När det är lite varmare ett Bergans Trollhetta 1p klarar hård vind och regn då yttertyg i 30 D och högt ´badkar´gör att lätt vind är inget problem men kan bli lite kallt vid stark vind då mest mesh i inner tältet.Rymlgt 1 p tält men lite lågt,om det är mkt kondens på insidan av yttertältet så får man vara försiktig så man ej får fuktgenomslag.60L ryggsäck får plats i Abside och kängor och mindre kök för matlagning,lite dålig ventilation men går att sätta upp yttertältet med hakar vid fint väder i kortändar.

4 På vintern har jag ett Helsport Himalaya 2p exp med footprint under sov del(ev hela om man har stor platta att sätta kök på),ca 4kg med fp 3.5 kg netto.Liten yta att gräva för ev grop och linfästen sitter så högt att linor kan spännas ut till pinnar i snön,2 stänger på 10.5 mm och en över Abside och innertält ingång.Långt sovutrymme och brett för 2 stora personer samt bra takhöjd även i abside ok men lite lågt vid yttertält ingång men då gör jag en trappa ner vid grop placering.Bra ventilation med takventil i inner tältet och sidostrutar och över matlagning i Abside,nästan tyst även i hård vind och har stormmattor som man antingen lägger ut med snö på eller viker in.Tips sätt sovdel mot vind och en kort slang lika i ventilationshål i taket inv för att öka luft ström (enl Finska statlig hemsida för vinterkamping.)

Samtliga tält är kopplade så man reser dem i ett moment sätt dock fäst några markpinnar på vindsidan före man trär in bågar i stångkanalerna och även bra på 2,3 att fästa linor vid bågar före man sätt er in stängerna i ´kopparna´för att minska vindkänslighet vid resning.

Övrig utr kommer senare,samt proviant tips.
 
Exped Vela II Extrem är numera mitt vintetält övana klagar på antalet markfästen och pinnar, har de aldrig varit i alperna vid otrevligt väder, Liggländ 2,3. Det räcker mycket väl för mina 184 med rejäl madrass och isolerings underlag. Ett het annorlunda men mycket konfortabelt tält när man väl gått runt och spännt linorna- Rekommenderas.
 
Ryggsäck
1 Exped lightning 60L för turer på ca 12 d lätt men klarar enl tilv 24 kg själv provat 22 kg se omdöme på utr flik.
2 Bergans trollhetta V5 95L för längre turer ca 16 d med tex isyxa,stegjärn roubustare tält osv.

Skor / Kängor
Garmont dragontalile gtx tech kraftiga skor för berg och svårare terräng vid tort väder extrmt bra grepp även på vått berg utan beväxning /alger mossa.sula och runtom skydd mot vassa stenar och vattentät till ca 12 cm.

Garmont dakota gtx för blöt terräng och tung packning med lite enklare klättring samt för snö
(i år hade jag Garmont tower 2.0 gtx de höll ej mer än 2 d före gummi runt började lossa och tyget började tråda sig vid nötning och blev reklamation)
efter erf Altid läder som Ytskikt spec vid berg/block terräng blir tyngre men håller hela turen.

Kök
1 MSR PR dl på sommar turer med litet extra engångs vindskydd typ engångs ´pajformˋev flera
klarar lite vind och har liten packvolym med org koksett på 1.3 L med lock och liten grep inb tändning men tändstål + tändst som reserv om gas tar slut ell Piezo slutar fung.
2 Trangia ha stora var med största kastrull och panna och brännare GB 74 bra tex vid grötkokning (jag anv 3 dl gryn och 7.5 dl vatten + tex energikakor)även ok till tex pannkakor eller tex scons anv på turer där vikt ej best. utr.
3 Kap -Artic när fotogen anv med Trangia duosal och isolerad underlags platta samt en större träfiberskiva med skum under för isoleriing.
4 Optimus polaris ej testat men ska vara reserv till K.A. istf för Bulin.

Liggunderlag
1 STS regular R 2.6 500 gr utan påse ok sommar ej så bekväm att ligga på men blåser upp sig själv vid ca 10-15 gr och endast lite ´topping´behövs
2 Trangworld R 3.7 650 gr utan påse 60 mm högt med inb pump tar lite tid att pumpa men bekväm
3 Bergans extrem 15 mm skum R på över 3 bra till vinter med kombination av uppblåsbar
Alla klarar vasst underlag då de har skum som reserv vid punktering
 
Dina inlägg förefaller utrustningscenterade, säkerhet med lite utrustning är en erfarenhetssport, alla klarar inte det. Själv finner jag en 60 liters säck svår att fylla utom med mat. YMMV
 
Senast ändrad:
Nu var det utr som det skulle handla om,samt mina val av vikt kontra säkerhet,misstag olyckor och ev glömd utr skapar ju erfarenhet,men tråden skulle va en vägledning för nybörjare och de som ej vill ta onödiga risker samt att de ej skulle få ta konsekvenser av råd från extrema lättviktspackare som ligger på gränsen till asketer som kan tänka sig frysa för att kunna gå långt.
Upplevelser och minnen när allt fungerar bra kräver för de flesta planering och genomtänkt utr.
 
Normalpackningen för en barmarsvecka med marginaler är:
Ryggsäck, Haglöfs Alaska
Tält, random tvånanna tunneltält
Sovsäck, Marmot Arroyo
Liggunderlag, ME Aerostat down 7cm
Tarp
Kängor, Lundhags Ranger, höga.
Flugspön #6 & #4 eller 5
Rullar, linor, flugor till vansinne, medel av olika slag och andra mojänger
Kök, gärna ett stort Trangia +gas
Vadare + kängor (lätta)
Regnjacka, förstärkningskläder, underkläder
Lägertofflor
Ost, korv, mat för riktig matlagning.
En flaska bubbel för lämpligt tillfälle
En öl/kväll minimum
Packraft + paddel + säte.
Bra första hjälpen, karta, kompass, rep-utrustning.
God bok, pocket helst.
Kamera m. extra batteri
Förnuft

Jävligt att gå! Men väl framme mår vi kalas och har det gott oavsett väder & fiskelycka.
 
och vill ha ,"vettig" utrustning

Här är kärnan till problemet med hela tråden: Det finns ingen definition av "vettig". Det är som är vettigt för mig verkar inte vara vettigt för dig.

Pratar vi om verkliga marginaler eller upplevda?

Det jag har gjort under åren är ju just att prova med minimal utrustning på kortare övernattningar och känna vad jag saknat. Innan det har jag under närmare 20 år som scout släpat på tunga gedigna grejer just eftersom jag gick på myten att det ska vara rejäla grejer.

Jag fryser inte, tvärtom hatar jag att frysa, däremot har jag vägt alla olika kläder och insett att många av mina varmaste plagg också vara lättast. Fiberpälströja och tumvantar sydda av ärmarna från en urvuxen fiberpälströja t.ex. Och den "stora" akryltoppluvan som jag haft som "tjockmössa" länge visade sig vara lättare än den tunna trikåmössan som jag först försökte ersätta den med.

Jag brukar resonera så här: Tillräckligt med varma kläder för att inte frysa stillasittande i normalfall. Blir det rejält skitväder får man krypa ner in sovsäcken när man stannar, där har vi marginalen. Kan du inte sätta på dig alla kläder samtidigt har du troligen för mycket.

Kläder som torkar lätt för att inte behöva ombyte för blöta kläder. Problemet där är ju nämligen att behöver du ett ombyte kan du lika gärna behöva 10. Blöter du ner dig och byter till torra kläder och blöter ner också dem så står du där med två blöta ombyten.

Att undvika att bli blöt är bra, men att vara blöt är ingen fara så länge det inte gör att man blir nerkyld. Där handlade det alltså också om att välja rätt kläder. Och då menar jag inte ylle (som "värmer" trots att den är blöt), för även om den gör det så suger det åt sig en massa vatten som blir svårt att torka bort.

Höga kängor ger oftast inte bättre stöd för fötterna, det är främst sulan som står för stödet. Däremot kan höga kängor fungera som skydd mot att slå i eller skrapa fotknölarna om man går i jävlig terräng. Jag har nästan alltid haft ont i fötterna efter att ha gått med kängor, särskilt när jag försökt snöra dem för "stöd". Med trekkingskor märker jag knappt att jag har nåt på fötterna.
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Almgren fått ner det en del, men inte är det Lättpackning inte Utrustning allmänt 40

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.