Allmänt om friluftsliv Övergripande diskussioner om det här med friluftsliv och äventyr, när inget annat forum passar

Svara
 
Ämnesverktyg Betygsätt ämne Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2018-09-14, 09:09
frilufsnörden frilufsnörden är inte uppkopplad
 
Inlägg: 21
djurmöten

Jag tänkte att starta en tråd om olika vilt ni träffat på under vandringar.
Svara med citat
  #2  
Gammal 2018-09-14, 10:03
Niak65 Niak65 är inte uppkopplad
 
Inlägg: 85
Första gången Jag vandrade i Sarek för över 30 år sedan. Vi tältade nere i Rapadalen på södra sidan i närheten av Nammatj.
Vi vaknade upp mitt i natten av ett bökande utanför tältet och funderade på om det var "tjuvar". Då smög vi upp tyst och öppnade tältet. Döm om vår förvåning när vi såg rakt in i en älgskalle, en stor hane, ca en halv meter från oss. Han blev lika förvånad som oss och sprang iväg. Tur att han inte sprang över oss. Några dagar senare i Aktse fick vi höra att det varit en 20-taggare i farten den natten.
Ett möte som är svårt att glömma.
Svara med citat
  #3  
Gammal 2018-09-14, 10:18
smux smux är uppkopplad nu
 
Inlägg: 3 261
Älg har jag givetvis sett många gånger i fjällen (renarna räknar jag inte). Men den djurupplevelse som satt sig mest fast i minnet var när vi satt utanför tältet någonstans mellan Vakkotavare och Teusajaure en solig sommarmorgon för många år sedan och åt frukost, när en fjällräv nyfiket och försiktigt tassade förbi på ca 25 m avstånd.
Svara med citat
  #4  
Gammal 2018-09-14, 10:28
bico bico är inte uppkopplad
 
Inlägg: 194
Vid ett par tillfällen någon gång under första halvan av 70-talet stötte jag på myskoxar i dalen mellan Tänndalen och Hamra i västra Härjedalen. Det är ståtliga djur som inger ett stort mått av respekt. På cirka 50-100 meters håll i det fria är det helt klart en mycket spännande och sannolikt en relativt ovanlig upplevelse som jag sent kommer glömma.

Jag har nog kvar ett litet gammalt brunt kuvert med en del underull från dessa myskoxar, plockad från buskar där djuren har strövat och underullen fastnat. Det är en otroligt mjuk och varm ull.

/Birger
Svara med citat
  #5  
Gammal 2018-09-14, 10:42
G.Kraft G.Kraft är inte uppkopplad
 
Inlägg: 350
Strövade på en ö i Söderhamns skärgård när jag fisk ställa mig frågan varför någon samlat ihop ett stort bål mitt i skogen. En blick uppåt avslöjade boet till havsörn. Dock svårt att se honan som försvann i det gigantiska boet och bara stack upp huvudet vid enstaka tillfällen när jag spanade från håll.

Nedanför låg en stor mängd ben av varierande ålder och en gigantisk fjäder som jag plockade med mig som minne och som nu sitter på väggen framför mig, 47 cm spets till spets och rejäl bredd.

Vi såg även hanen flyga in till boet vid ett flertal tillfällen då vi hade basläger 4-500 meter därifrån.
Svara med citat
  #6  
Gammal 2018-09-14, 17:48
majjen (Håkan Friberg) majjen är inte uppkopplad
 
Inlägg: 2 448
Klippt ur min blogg här på Utsidan

En vinterdag i slutet av februari för ett par år sedan blev jag avsläppt i Pershyttan av Livskamraten. Några dagars skidåkning längs Kilsbergsspåret och på myrar, sjöar och skogsbilvägar i dess närhet låg framför mig. Övernattning skulle ske i vindskydd eller kojor. Helst vindskydd, för dessa erbjuder möjlighet att lyssna till nattens ljud. Jag hoppades på ugglor. Men... några ugglor blev det inte...

Första övernattningen ägde rum i vindskyddet vid Rusakulan. Denna plats är betydligt mer inbjudande vintertid än på sommaren. Dagen var mycket vintrig, men molnen gjorde att kvicksilvret inte sjönk till tvåsiffrigt, åtminstone inte förrän tidigt på morgonen då molnen dragit bort. Någon gång på kvällen (det var inte kolmörkt än) sitter jag och sysslar med matlagning. Då ser jag i ögonvrån att något rör sig. Jag tittar upp och ser något stort och mörkt ljudlöst försvinna in i skogen.

Men... vad sjutton? Kan det ha varit...? Jag måste ha sett fel...

Efter en liten stund - när pulsen har lugnat sig - böjer jag mig åter över kastrullen. Nästan i samma ögonblick händer det igen: Något rör sig. Denna gång är jag mer fokuserad. Snabbare...

Där går en varg... Jag ser den några sekunder - 10? - innan den försvinner lika ljudlöst på samma plats som tidigare.

Drömmer jag? Har jag sett inte en, utan två vargar?

Nästa morgons klara solsken ger tydligt besked. Det var ingen dröm...
Här har passerat två vargar av något olika storlek. De största tassavtrycken var lika stora som min stavkringla.

HåkanF
Svara med citat
Svara

Ämnesverktyg
Visningsalternativ Betygsätt det här ämnet
Betygsätt det här ämnet:

Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är avAlla tider är GMT +1. Klockan är nu 13:28.


 

Logga in