Artiklar > Unna Allakas hemligheter under andra ...

Unna Allakas hemligheter under andra världskriget

Av: Anders Hermansson

- Vandring i spåren av den norska motståndsrörelsen

- Agenterna utgick från Unna Allakas fjällstuga och smög sig över gränsen i skydd av dimman.

Målet var att bränna ned den norska hytte som användes av tyska soldater.

När de utmattade och frusna tyska soldaterna senare anlände till de sotiga resterna av hyttan beseglades deras öde.

Frampå vårkanten hittades kropparna av de ihjälfrusna tyska soldaterna.

Attentatet mot hyttan hade utförts av agenter som tillhörde sabotageförbandet, Sepals.

Sepals var ett topphemligt projekt under andra världskriget med syfte att sabotera tyska militära mål i Norge. Hemlighetsmakeriet berodde på att Sepals använde fjällstugor i det neutrala Sverige under ledning av den amerikanska underrättelsetjänsten. En underrättelsetjänst som efter kriget bytte namn till CIA.  

 En av de viktigaste fjällstugorna för sabotageverksamheten var Unna Allakas, i Norrbotten. Det var till Unna Allakas jag var på väg. Några år tidigare hade jag försökt mig på samma rutt men tvingats vända om på grund av skador.

 Sovvagn är för mesar

 

Tar nattåget söderifrån.

Liggvagn innebär spännande berättelser till långt in på småtimmarna. Mest spänning bjuder solovandrare på, naturligtvis.

 Efter Kiruna färdas tåget längs Malmbanan. Snirklar sig fram på kanten av höga berg och Torneträsk djupa vatten. Vyerna till trots finns en betydligt mer mörk historia från andra världskriget. Malmbanan användes för transport av råvaror åt den tyska krigsindustrin.

 Avstigning i Katterjåkk framför Friluftsfrämjandets fjällstation som tyvärr var stängd. Det lilla samhället drogs in i andra världskriget direkt efter att Tyskland ockuperade Norge i april 1940.

- På Malmbanan anföll ett tyskt flygplan det svenska pansartåget varvid en soldat dödades.

 Från Katterjåkk bär det av uppåt i en halvmil längs med älven. Vandringleden går parallellt med den norska gränsen.

- Strax efter händelsen på Malmbanan utspelades hårda strider mellan norska och tyska trupper, på svenskt territorium. 

 Vandringen planar ut vid sjön Katterjaures turkosa vatten. Vid dess strand finns Svenska Fjällklubbens mysiga stuga. Stugan bär på minnen från kriget. 1940 landade ett flygplan från luftwaffe på den svenska sidan av sjön.

- Soldaterna som var stationerade vid fjällstugan grep omedelbar piloten och beslagtog både kamera och hemliga kartor.

Generalstabskartor som senare skulle få en stor betydelse, visade det sig senare.

 Tyskarna bedrev ett intensivt spionage vid gränsen. Syftet var att stoppa flyktingar och hindra vapentransporter till den norska motståndsrörelsen.

- Min pappa såg när ett SS-flygplan flög in över gränsen. Navigeringsfel gavs som bortförklaring, berättar en boende i området för mig.

Krigslyckan vänder

Men historien om Sepal får vänta några år, tills krigslyckan vänder för Tyskland. Först då låter den svenska regeringen USA och England att etablerar sabotageförband bland fjällstugorna.

För att förvilla tyskarna får varje fjällstuga ett kodnamn. Unna Allakas benämns ”Anna”.

Att operation Sepal omgärdas med hemlighetsmakeri beror främst på att fjällstugorna låg i det neutrala Sverige. Det andra skälet var att USA gick bakom ryggen på sin allierade, Sovjetunionen. Amerikanerna ville till varje pris hindra sovjetiskt inflytande i Skandinavien.

 Där fåglar slutar sjunga

 Hälsar på folket vid Katterjaurestugan innan jag går längs med stranden mot passet till Dossangajohka. Det är brant och jag tvingas klättra på klipporna. Väl uppe bjuds jag på en enastående utsikt mot Katterjåkk. Sen bär det av nedåt. Brant så det förslår. Utan stavar hade det inte gått.

Kliver ut i ett kargt landskap där vandringsleden endast består av slitna färgklickar på stenar. Tar ett dopp i en göl. Förvånansvärt varmt i vattnet.

Ser dimman som rullar nerför berget. Bråttom att få upp tältet. Hinner precis värma mat innan regnet smattrar mot tältduken. Blåsten tilltar. Skulle ha spänt tältduken hårdare.

 Månlandskap

 - Det dåliga vädret var vår bästa vän, mot upptäckt, berättar en tidigare Sepal soldat.

Det snabbt skiftande vädret tillsammans med den svår terrängen skyddade både mot upptäckt från luften och efterföljande soldater från wermacht.

Väderrapporter var en annan viktig del av operation Sepals. Prognoserna som sändes från fjällen bidrog till att de allierades flygplan kunde sänka Tirpitz. Världens då största slagskepp.

 Tränger allt längre in i dalen Dossagemvaggi. Växtligheten upphör och endast sten och grus återstår. Motsatsen till Kungsleden. Folktomt och utan broar. Dagsetapper till närmsta skydd. Men märkligast. Varken skräp eller överfulla sopbehållare.

En gammal sliten skylt talar om att jag nu går i Norge.

Tvingas till vad vid Valfojavri. Rör mig sakta på hala stenar. Ett snedsteg och det kalla vattnet når till midjan. Vad har jag gett mig in på. Det är tur att jag har snabbtorkande kläder.

Sänder en tanke till motståndsmännen i sina yllekläder. Jag undrar om de någonsin var torra.

Går högt upp på berget och sätter upp tältet vid ett klipputsprång. Långt nedanför mig, ett rött tält och två små prickar. Var det så här Sepal soldaterna kände sig när de låg i bakhåll för tyskarna.

Fjällotsar

Vaknar svettig. Kvavt i tältet och solen står redan högt på himlen. Det blir förhoppningsvis en fin dag, men tyvärr även varm.

Smörgås och kaffe sittande på klippkanten. Det blir aldrig bättre än så här.

 Kaffetåren var en lyx för Sepal soldaterna. För att uthärda stressen och öka uthålligheten fick de fenedrin, berättar soldaterna. Fenedrin är ett starkt beroendeframkallande preparat och numera narkotikaklassat.

Några renar närmar sig mitt tält.

Operation Sepal var beroende av hjälp från civilbefolkningen. Samerna hade en särställning som renägare och fjällotsar. Dock tvekade de inte att använda vapen när det behövdes, berättas det.

 Men kanske hade renarna den viktigaste rollen. De gick obehindrat över gränsen och hade lärt sig de bästa stigarna.

När norska motståndsrörelsen behövde vapen och sprängmedel användes renar som transportmedel.

- Vid ett tillfälle bestod konvojen av över 100 renslädar som drogs över gränsen.

Som tack för sina insatser under andra världskriget fick samerna medalj från både Norge och USA.

 Unna Allakas

 Snölegor är vanskliga. Att gå runt en snölega är jobbigt. Att vandra tvärsöver förkortar din väg men är riskabelt. Du vet inte hållbarheten på snötäcket eller vad som finns där under.

 Passerar den gamla koppargruvan Sjangeli och landskapet skiftar färg till grönt.

Nu går det nedför. Det är först när jag kommer nära som Unna Allakas stugan syns, dold bakom fjällbjörkskogen. Åter hörs fågelsången och med den även myggeländet.

En efterlängtad dusch. Smältsjön ovanför stugan levererar vatten med självtryck till en utomhusdusch. På väggarna i stugan finns bilder från andra världskriget och STF värden berättar att Unna Allakas fick medalj från amerikanska underrättelsetjänsten för sina insatser under kriget.

- Sepalagenterna väcktes av stöveltrampen. Snabbt tog de sina vapen och smet ut bakvägen. De tyska soldaterna blev överrumplade.

Tänk att vi grep de tyskarna iförda endast kalsonger, berättar barnbarnet till en Sepalagent.

 Avtrubbning

 Tåget hemåt från Abisko. Åter liggvagn. Varför göra det bekvämt för sig.

Lyssnar på berättelser från Sepalagenter som tyckte att deras insatser gömts undan. 

- Det är trist att Sveriges roll under andra världskriget mest förknippas med transiteringar av tyska soldater, berättar agenten.

 Eftersom agenterna hade tystnadsplikt fick de heller ingen hjälp att bearbeta krigstrauman. Trauman som i många fall doldes bakom ett alkoholberoende.

- Ett sätt att bearbeta trauman var veckolånga solovandringar vid gränsen, berättar barnbarnet till en Sepalsoldat.

Text & Foto: Anders Hermansson

 Läs och poddtips: Operation Sepals: hemliga baser i Sverige 1944-1945 av Roger Albrigsten

Operation Sepals: CIA i Norrbotten

Fakta: Vandringen mellan Katterjåkk / Riksgränsen klassificeras som utmanande. Det finns två nödstugor med telefon; Stuor Kärpel och Valffojohka. Livsmedelsbutik finns i Katterjåkk. OBS: Det finns inget skydd i Sjangeli, alla stugorna är låsta.

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2021-09-08 16:49   hsp
Intr läsning
gick från Hogianvagge in mot Stour-Kärbel och en bit efter stugan så är det 1-2 km besvärlig vandring upp och ner på klippor fast markerad led och nyligen lite ny sträckning ej för nybörjare med stor packning.Lite längre fram spår av mindre järnbrytning och försiktighet med vatten intag rekomenderas från i små vattendag.
Mellan Unna och Alesjaure stugorna kan det vid sämre väder vara en jobbig sträcka,stor höjdskillnad och öppet lanskap.
Söder om Abiskojaure stugorna efter kungsleden finns även ett Krigsminne Info tavla om skyddsrum och skyttevärn för skydd av Malmbanan
 
Svar 2021-09-08 17:07   Anders Hermansson
Ja, det var en svår vandringsled. Jag har dock inte gått mellan Unna och Alesjaure. Det får bli nästa projekt. Tack för mer info. Det blir till nästa artikel.
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Logga in


Glömt namn/lösenord? Logga in med Facebook