Mats simmar hela Dalälven i sommar

I sommar ska Mats Goldberg simma hela Dalälven från norr till söder. Äventyret kallar han för Dalälven Swim.

Av: ulindh

Dalälven väl inte känd för sitt varma badvatten precis, men det avskräcker inte Mats från att vilja simma hela älven - cirka 50 mil i sommar.

Det finns flera anledningar till varför han har valt att göra det här äventyret. Vi skickade några frågor till Mats.

Hur fick du idén till det här äventyret?

Jag har flera gånger fått frågan ”Varför Dalälven?” och mitt svar är att jag ser Dalälven Swim som en möjlighet att slå två flugor i en smäll. Jag ser det som en möjlighet att inspirera andra till ett bättre och miljömedvetet agerande och därmed ge tillbaka till ett landskap och en miljö som jag har kommit att älska genom åren. Dessutom vill jag inspirera ungdomar och andra att anta utmaningar i livet för att vidga sina komfortzoner. Detta genom att få hjälp att sätta utmanande mål i livet.

Engagemanget för naturen har följt mig hela livet och år 2008 kom jag att först stödja organisationen Better Globe som först och främst planterar träd i Afrikas semiöken för att minska ökenspridningen. När jag blev mer insatt och än mer engagerad kom jag att börja verka som ambassadör då jag såg andra områden som organisationen arbetade med. Bland annat ordnar man med jobb till fattiga bönder, utbildning till barn, microlån till hemmafruar som vill starta egen verksamhet, byggnation av vattenbrunnar med mera. Detta i sin tur ledde till att jag 2010 gick FRIIs utbildning till professionell fundraiser med intentionen att starta en svensk insamlingsstiftelse till moderorganisationen. I mångt och mycket kan detta nog anses ligga som grund till mitt miljöengagemang.

Bakgrunden till valet av Dalälven har två sidor den med. Under gymnasietiden blev min klasskamrat den snabbaste junioren någonsin att paddla Havspaddlarnas Blå Band. Efter denna bedrift skämtades det en del om möjligheten att kunna simma längs med Sveriges kust. Planering och funderingar på hur detta skulle gå till höll mig igång under några år och tankarna växte sig allt starkare i och med att jag började träna och tävla i triathlon.

Samtidigt har min mormors far en gång i tiden arbetat som flottare och min fascination för flottaryrket har alltid varit stort. Dalälven som en gång i tiden innehade Sveriges största flottningsverksamhet har idag förlorat forna tiders sammanhållning som fanns mellan kommuner och olika bygder. Därför har flottningen kommit och bli som en symbol för projektets intention att knyta näringsliv, föreningsliv och myndigheter närmre varandra igen.

I samband med att jag blev antagen till äventyrsutbildningen Adventure Academy såg jag att de gamla tankarna på att simma längs med hela Sveriges kust skulle bli en alldeles för tuff och tidskrävande utmaning. Därför föll valet istället på att simma längs med hela Dalälven, då jag kommit att uppskatta älven väldigt mycket i samband med att jag bodde nästan ett år i Avesta. När jag i samma veva fick nys om att Städa Sverige varje år, de senaste åren, arrangerat Älvstädar-SM föll sig valet naturligt och kopplingen till Städa Sverige blev en självklar följd.


Var startar och slutar du din simning?

Simningen startar i Hällsjön, norr om Idre och går sedan ner via Österdalälven via Djurås där Österdalälven rinner ihop med Västerdalälven och bildar Dalälven. Sedan bär det av vidare ner till Furuviksparken om allt nu vill sig väl. En del hänger på Stora Enso som har sin fabrik i utloppet vid Skutskär. Om det krånglar så blir målgången istället Rullsands Camping.

Hur många mil om dagen räknar du med att simma?

Går allt som jag vill så rör det sig om upp till cirka två mil om dagen. Vissa dagar kommer jag komma längre och andra kortare, men målet är två mil per dag. Det är snarare som så att jag har en deadline den 4 augusti för att hinna till min lillasysters bröllop. Med andra ord har jag som mest 33 dagar på mig.

Hur bor och sover du under färden?

Jag kommer sova i medhavt tält längs med vägen. Beroende litegrann på sponsorer så hoppas jag kunna sova i ett Hilleberg Niak tält för två personer. Men där är vi inte riktigt ännu. Det är många andra saker som är viktigare än ett fint och bra tält. Så först blir det inköp av en del andra prylar för att kunna få till säkerheten. Sovsäck och liggunderlag är det samma sak med. Jag får återkomma när jag vet närmre exakt hur packlistan kommer att se ut.

Hur transporterar du alla saker du behöver ha med dig?

I första hand kommer jag att dra en hel del av min utrustning efter mig på släp i antingen en kajak eller en Pakboat. Från början var det snack om att jag skulle ha allt med mig från början till slut, men med tanke på alla säkerhetsaspekter och framförallt på behovet av energi så kommer jag att placera ut några depåer längs vägen. Viss utrustning kommer mitt följeteam att transportera, men det rör sig mestadels om sin egen utrustning och viss säkerhetsutrustning som hjärtstartare etcetera.

Finns det svårigheter / problem som du redan nu vet att du kommer stöta på?

Alla gånger. Ett av de främsta är som sagt var intaget av föda för att därmed kunna säkra upp energiintaget. En vuxen man gör av med i genomsnitt 2000 kcal per dag och en militär på dagsmarsch gör av med ca 3800 kcal om dagen. Jag kommer ligga på mellan 5-7000 kcal per dag främst på grund av att kroppen måste arbeta för att behålla temperaturen i det kalla vattnet.
Distansen är en annan. 500 km är en lång sträcka som motsvarar 20.000 bassänglängder i en vanlig 25 meters bassäng. Att simma de planerade 20 km om dagen är ett ordentligt styrketest bara det. Jag har tidigare aldrig simmat så långt i ett sträck men kommer ha fått några sådana simpass innan det väl är dags för ”the real deal”.

Längs med Österdalälven och Dalälven finns 9 forsar och 17 vattenkraftverk och dammar som måste passeras där packning måste släpas upp på land, och ibland transporteras så långt som 3 km åt gången. Kraftverksdammarna tillhör den största säkerhetsrisken av alla längs med hela simningen. Därför går mycket tid åt till att kommunicera med Fortum och Vattenfall för att se till att jag inte ”simmar” igenom turbinerna i kraftverken.

Slutligen är det väl min lilla skräck för att bli biten i tårna av något stort havsmonster eller gammelgädda. Efter besöket på Vildmarksmässan i Stockholm i mars där jag träffade Älvkarlebys sportfiskareförening så vet jag att jag i alla fall kommer simma bredvid sjukt stora laxar sista biten på min väg ut till havet. Oavsett så vet jag att jag kommer få slåss mot myggen i Färnebofjärden...



Är inte Dalälven känd för att vara väldigt kall? Kommer du att ha någon typ av våtdräkt när du simmar?

Hahaha, jo den är känd för att inte direkt tillhöra de varmaste badvatten. Fråga bara de som vissa år har simmat Vansbrosimmet. Medeltemperaturen kommer ligga mellan +15 - 19 grader C vilket medför nedkylning av kroppstemperaturen. Våtdräkt och underställ kommer krävas för att klara av de långa sträckorna varje dag utan att förlora allt för mycket värme.

Går det att följa dig under turen?

Visst kommer det gå att följa mig under simningen. Fram till dags dato har jag fått bekräftat att såväl Sveriges Radio som Södra Dalarnas Tidning kommer följa min resa dagligen. TV4 och Sveriges Television kommer även de att göra inslag om min simning. Hur, när och vad detta innebär återstår att se. Sen kommer jag jobba väldigt mycket med sociala medier med såväl Instagram, Youtube, Facebook och podcasting.
I dagsläget går det att följa mina förberedelser på Facebook via min sida: www.facebook.com/MatsGoldbergAdventures

En hemsida för projektet är under uppbyggnad och kommer så småningom kunna återfinnas på: www.MatsGoldberg.com

Vi önskar dig lycka till!

Tusen tack för att jag fick vara med!

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2016-04-19 20:27   Mats Goldberg
Mer information om äventyret går att finna på min tursida: http://www.utsidan.se/trips/view.htm?ID=628
 
2016-04-28 23:58   lorentzdotter
Lycka till såg en stor fisk går det inte sitta på den istället hi hi.
Tufft det där ...
Gun-Inger hoppas kunna följa dig och heja på.
Ha fin helg i vårens tecken.
 

Läs mer

En damgrupps färd med kajak från Pielavesi i mellersta Finland ner till Lahtis, det blev en långtur på 17 dagar och 398 km. 1 kommentar
En skildring av öden och äventyr i sydvästra Afrika under nådens år 2017. Om en 3000 km lång irrfärd i främst Namibia och Angola. De efterlämnade ... 5 kommentarer

En cykeltur till Turkana

Den femte cykelturen i Afrika tog Lars till avlägsna områden i norra Kenya. 6 kommentarer

Under Lagos yta

En resa genom Lagos slumområde. 1 kommentar
Länge har Björn imponerats av gamla och grova träd. Här får vi följa med i jakten på Sveriges trädjättar, som är lite svårare än man kan tro. Du ... 4 kommentarer

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.