Ankarbygge i det sista kvällsljuset

Album: Klättring

(Logga in för att skriva en kommentar)
2015-04-22 21:35   wikman8
Hade passat mig för att klättra detta ankare är jag rädd för :)
 
Svar 2015-04-23 08:50   Ahkká
Aj då Daniel - förklara gärna! Vinklar?
 
2015-04-24 11:01   wikman8
Hej Ulrika, Jag har ju väldigt liten bild av vad ankaret är byggt för då jag inte får ut de av bilden men precis som du säger så hade jag inte rekommenderat något att använda dessa vinklar oavsett. Troligen har ni byggt tre fästpunkter för att ni bedömt att fästpunkterna inte är 100%. Trots att man tillsätter en tredje punkt mitt i som delar vinkeln så är de oftast väldigt svårt att få alla tre att dela på kraften på ett bra sätt när vinkeln mellan de yttre är så stor. Skulle nu scenariot bli att den mittersta punkten släpper så ser det ut som om vinkeln är så stor att kraften blir större eller lika stor i dessa två punkter som den kraft repet kommer utsättas för :)
 
Svar 2015-04-25 11:16   Ahkká
Hej Daniel, tack för ditt svar! Jag förstår vad du menar, vi borde ha lagt mittpunkten närmare kanten (förlängt slingorna alt använt repet) för att få mindre vinklar. Inte som försvar (!), men som förklaring, så kan jag säga att det var långt mellan kanten och några vettiga säkringspunkter, och att vi hade ont om slingor/rep. Men självklart är det inte värt att riskera säkerheten, och jag/vi kommer definitivt att tänka på det du sagt nu nästa gång vi bygger ankare! Så tack igen - du är alltid välkommen att kommentera även fortsättningsvis :-)
 
2015-04-26 22:03   wikman8
Ja det är inte lätt...sen finns de ju alltid rätt och fel beroende på vem man talar med. Den uppsättning som syns på denna bild var den för klättring? :)
 
Svar 2015-04-27 09:36   Ahkká
Törs ju knappt svara på den frågan nu, haha, men eftersom jag lever så gör jag väl det ;-) Japp, vi topprepade på det där ankaret... Ikväll ska vi bygga snyggare/säkrare grejer!
 

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.