När man läser många diskussioner här inser man rätt snart att många har sin egen defintion av vad friluftsmat är, och det beror väl på att folk prioriterar olika.
Om vi jämför "friluftsmat" med "vanlig mat" så är det väl i princip tre saker som skiljer:
Tillagningsmöjligheterna är oftast lite sämre i friluftslivet. Hemma har man en spis med fyra plattor och en ugn, för att inte tala om en hel uppsjö med kastruller, byttor, vispar etc. Planerar man sin friluftsmat behöver det dock inte vara nåt problem, vet man vad man ska äta så är det bara att ta med sig det man behöver (se dock sista punkten).
Förvaringsmöjligheterna är sämre, hemma har man kyl och frys. Men är det egentligen så mycket kylvaror man använder hemma? Och med "trolldegsmetoden" går det ju faktiskt att ta med sig fryst kött så det håller nästan en vecka.
Den punkt som skiljer sig mest från vanlig mat är: Vikten! I friluftslivet måste man bära med sig allt man skall äta och använda. Tillagningsmöjligheterna och förvaringsmöjligheterna går i många fall att komma undan genom att helt enkelt ta med sig det man behöver. Två stycken 2-lågiga gasolkök, gjutjärnsstekpanna, handvevad visp, handvevad "mixer", gasol så det räcker för 2-timmars långkok.
Min slutsats blir alltså att det viktigaste att titta på när det gäller friluftsmat är just vikten (kontra näringsinnhållet såklart). I stort sett alla andra svårigheter kan man nämligen komma runt genom att strunta i vikten.
För mig som är 175 och väger 60 kg (jag är man och 34 år gammal) så är vikten en av de saker som jag prioriterar högst. Jag har inte en chans att få med mig lika mycket som jämnåriga 90-kilos killar.
Om vi jämför "friluftsmat" med "vanlig mat" så är det väl i princip tre saker som skiljer:
Tillagningsmöjligheterna är oftast lite sämre i friluftslivet. Hemma har man en spis med fyra plattor och en ugn, för att inte tala om en hel uppsjö med kastruller, byttor, vispar etc. Planerar man sin friluftsmat behöver det dock inte vara nåt problem, vet man vad man ska äta så är det bara att ta med sig det man behöver (se dock sista punkten).
Förvaringsmöjligheterna är sämre, hemma har man kyl och frys. Men är det egentligen så mycket kylvaror man använder hemma? Och med "trolldegsmetoden" går det ju faktiskt att ta med sig fryst kött så det håller nästan en vecka.
Den punkt som skiljer sig mest från vanlig mat är: Vikten! I friluftslivet måste man bära med sig allt man skall äta och använda. Tillagningsmöjligheterna och förvaringsmöjligheterna går i många fall att komma undan genom att helt enkelt ta med sig det man behöver. Två stycken 2-lågiga gasolkök, gjutjärnsstekpanna, handvevad visp, handvevad "mixer", gasol så det räcker för 2-timmars långkok.
Min slutsats blir alltså att det viktigaste att titta på när det gäller friluftsmat är just vikten (kontra näringsinnhållet såklart). I stort sett alla andra svårigheter kan man nämligen komma runt genom att strunta i vikten.
För mig som är 175 och väger 60 kg (jag är man och 34 år gammal) så är vikten en av de saker som jag prioriterar högst. Jag har inte en chans att få med mig lika mycket som jämnåriga 90-kilos killar.