Matlagning - Utsidan

Fler artiklar >Aktuellt > Matlagning

Friluftskök med laddenhet

CampStove är ett kompakt campingkök som drivs med bränsle från naturen och kan användas som laddenhet för mobiltelefoner och surfplattor. Läs mer 5

Erics 3 bästa tips på bra vintermat för dagstur

Vintern är en härlig tid att vara ute, speciellt som nu när snön ligger gnistrande vit över stora delar av landet. Eric får många frågor om vad man kan äta ute på sin dagstur på vintern, här får ni tre av hans bästa tips! Läs mer 4

Vild nypondryck

En värmande nypondryck som går lika bra att göra på färska råvaror som torkade. Med bland annat kanel och svartpeppar som ingredienser värmer denna kryddiga dryck gott under en höstpromenad. Med nypon och apelsin ger drycken också en stor portion vitamin C. Görs drycken med torra ingredienser går det utmärkt att lägga dem i en liten påse och tillreda i fält. Observera att om man vill ha med chili i receptet så bör man vara aktsam på hur het den är innan man tar med den. En video för ... Läs mer

Äppelkaka

En underbar äppelpaj som kan göras på fjället där varje gram räknas eller på paddelturen där det går att lyxa lite med vikten. Läs mer

Ris á la malta

En variant på ris á la malta, som tar lite energi, men är väldigt god. Läs mer

Le gâteau renversé aux pommes

En fjällvariant av den klassiska franska äppelpajen Tarte Tatin. Läs mer

Stekta nektariner

Så enkelt men så gott. Nektariner som steks över öppen eld (går lika bra på sprit/gaskök) är en perfekt avrundning på en friluftsmiddag. Vill man lyxa till det så tar man med sig en ... Läs mer

krabbelurer

Krabbelurer är en slags sockerkaka som man kan tillaga på öppen eld eller glöd eller stormkök. Vi brukar göra dom när vi är ute på hajk med scouterna. Läs mer

Shakshuka

Fantastiskt god rätt med pocherade ägg i tomatsås som ofta äts i mellanöstern. Rätten passar lika bra till frukost, lunch som till middag. Shakshuka betyder "att blanda ihop" och är precis den rätt man önskar sig när man är ute i naturen både i tillagningsteknik och smakupplevelse. Läs mer

Grötfrukost

En toppenfrukost som man står sig länge på. Enkel och god. Glöm inte tillaga på svag värme! Läs mer

Pasta med nötbolognese

En smakfull vegetarisk pastasås gjord på nötter, grönsaker och soltorkad tomat. Supergod och går snabbt och lätt att laga efter en lång dags vandring eller . För vandringar eller andra turer då man vill ha lite vikt är det fördelaktigt att torka grönsakerna innan. Läs mer

Hasselhavre

Lättlagad och energipackad morgon-mussli på ca 1000 kcal/port, Läs mer

Karamelläpplen på pinne

En vidareutveckling av klassikern grillade äpplen som både stora och små kan njuta av. Läs mer

Matig soppa

Enkel, matig soppa som kan göras med viss tilläggsvariation. En buljongtärning läggs i vatten och kokas upp. Strimla vitkål, skiva morötter och låt koka upp. Har man möjlighet till att fiska kan ... Läs mer

Bovetemums

Rawfood på turen! Bovete som blötläggs i minst åtta timmar behöver inte kokas vilket är smidigt som tusan. Direkt när man vaknar är frukosten klar, nästan. Tillsätt bara lite torkade frukter av ... Läs mer

Lyxbaguette för dagsturen

Den här lyxbaguetten gjorde vi en vintermorgon, framför en öppen brasa ute på en morgontur. Knappast anpassad för uteliv, men trevlig när man vill göra en schysst brunch ute någon dag. Läs mer

Nudelpack med potatismos

Det här är en rätt som fungerar bra för vandrare, långfärdscyklister och andra friluftsmänniskor. Den går fort att göra och kräver inte stor mängd bränsle. Läs mer

Svampbröd

Små bröd som smakar gott som dem är eller till maten. Man kan variera smaken genom att använda olika svamp. Läs mer

Belungaburgare

En nyskapande vegetarisk burgare Läs mer

Medelhavs-couscous

En rätt som innehåller alla proteiner du behöver och dessutom är mättande en lång tid. Oliver och mozzarella har du i köpta påsar, soltorkade tomater, kronärtskocka och inlagd vitlök tar du från en ... Läs mer

Vegansk tacogryta

När min bror som är vegan skulle följa med och fjällvandra fick jag tänka till lite extra vilken mat jag skulle bjuda på. Den här improviserade enkla rätten blev succé! Fungerar självklart även med torkad köttfärs istället för sojafärs för den som vill det. Rätten är smakrik och mättande. Läs mer

Risotto

I lugn och ro invid elden som byggs upp eller med köket redo för användning förbereds ingredienserna av den som har tiden avsatt för matlagning. Just invid elden är det som bäst, låt det ta tid och ... Läs mer

Indisk afton

Lite jobb hemma men så lättlagat på turen, en riktig smakbomb som värmer gott den femte dagen. Läs mer 1

Kycklingtortellini med fjällpesto

En mycket lättlagad rätt som ger mycket energi, protein och smakupplevelse. Torkad kyckling som blötläggs några timmar och sedan kokas tillsammans med Tortellini. Blandas sedan med en pesto som rörs ... Läs mer

Gröna linser med grönsaker och cashewnötter

Gröna linser med perfekt tuggmotstånd i fantastisk symbios med grönsaker och cashewnötter. Rätten passar alla, både veganer, vegetarianer och allätare. Läs mer 2

Tonfisk med cayenneoljad couscous

Tonfisk i olja med couscous och kryddor. Skitsmidigt och jättesnabbt, lite opraktiskt om man ska på väldigt långa vandringar dock där man måste släpa tomkonserverna. Läs mer

Matvetesallad

En enkel, god och energirik måltid. Perfekt som snabb lunch. Läs mer

Tom ka gai

En klassiskt Thai rätt som är otroligt god efter någon dag ute i kajak. Tar man bort kycklingen så finns det inga frys/kylvaror och man kan överraska med den efter några dagar. Som alltid så spelar ... Läs mer

Aura pepparpasta

Krämig ost och korvpasta. Läs mer

Thaikyckling med röd curry i kokosmjölk

Detta är en friluftsanpassad variant av den Thailändska klassikern Paneng Gai. Maträtten är kryddstark och värmer skönt en kylig kväll i fjällen. För några år sedan upptäckte jag att det finns kokosmjölkspulver att köpa och sedan dess har det blivit en riktig favoritingrediens och denna maträtt har alla jag bjudit verkligen gillat. Jag tycker att det blir bäst att torka kycklingfärs. Det går även att torka bitar av kyckling, men de kan vara svåra att få mjuka igen. Oftast använder jag ... Läs mer

Fler >Friluftsguiden

Partner<annons>

Recept, utrustning, råvaror och färdiga rätter hittar du på Friluftsmeny.se

Receptsamling

Fler bilder >Nya bilder


Alla bloggar >Senaste blogginlägg

Reklampelare eller...?

I mitten av oktober förra året fick jag ett meddelande här på Utsidan med en förfrågan om jag kunde ... Läs mer 1

Vill åka redan till sommaren

Hej igen Efter att läst runt lite nu, så har jag kommit fram till att Hemavan- Ammarnäs kanske ... Läs mer 9

Fjällbrödet utan kompromisser

Det som skrivs om friluftsliv handlar förvånansvärt mycket om mat och recept. Jag vill inte vara ... Läs mer 7

Kryddig dryck på vilda nypon

Nu när vintermörkret är som djupast kan vi behöva den där lilla extra vitaminboosten. Vad bättre då ... Läs mer

Lucka 12 - Gourmetvandraren

Pulvermos i all ära, men när Gourmetvandraren ger sig ut på tur så vankas andra bullar. ... Läs mer 3

Kolarmoraån... När stormen danat

Ibland är det bara skönt och avkopplande att helt komma bort från "alla" människor... Den som läser ... Läs mer 1

Forumdiskussioner

Forum

Till Färdspår >Nya färdspår

 

Logga in

Tips!