Fler artiklar >Aktuellt > Matlagning

Tjärstickan - en het och eldig följeslagare

Tjärstickor är bitar av tall med extra hög halt av kåda. De har använts i hundratals år som naturens egen tändvätska och får snabbt fyr på elden. Läs mer 3

Tips om vegetarisk friluftsmat

Det kan vara lurigt att laga vegetarisk friluftsmat som är näringsrik, samt att hitta bra ingredienser och få variation. Att vara vegetarian och samtidigt gilla friluftsliv kan betyda pasta med tomatsås dagarna i ända, men det behöver inte vara så. Läs artikeln för tips om vegetarisk friluftsmat! Läs mer 2

Grundrecept: torka köttfärs

För att göra det enkelt är hela processen uppdelad i olika steg – bara att följa punkt för punkt. Läs mer 2

Sju sätt att förkorta tillagningstid på friluftsmat

Det är ofta en fördel att förkorta tillagningstiden på friluftsmaten, både för att spara bränsle men även föra att få mat snabbt då du ofta är hungrig. Här är sju sätt att få maten klar snabbare. Läs mer

Introduktion till att torka mat: morötter

Principen för att torka mat är väldigt enkel: reducera vatten i ett livsmedel genom avdunstning. Många livsmedel kan torkas i rumstemperatur medan vissa behöver varm luft för att inte torktiden ska bli så lång att livsmedlet till exempel härsknar eller möglar. Läs mer

Superenkla energibars

Superenkla energibars som du gör på tio minuter. De kan förvaras i frysen och håller då i månader. Gör dem så stora du vill. Läs mer 1

Fem skäl att göra egna energikakor

En energikaka är en kaka med ett högt energivärde som du äter när du är på språng och det inte passar att äta annan mat. Den ersätter inte en måltid men gör att du kan hålla på längre eller prestera bättre under en aktivitet. Läs mer 1

Mat för fem dagars fjällvandring - menyförslag och tips

Här kommer menyförslag och tips på vad man kan tänka på för en godare och mer variationsrik mat under vandringen. Läs mer 2

Energikakor: Kaffebar

Dessa kaffebars är hur goda som helst, både som efterrätt och som extra energi när du är på väg. Du gör dem snabbt och du behöver inte många ingredienser eller mycket utrustning. Läs mer 1

Mat för långvandring - intervju med Staffan Sandberg

Om man som Staffan bestämmer sig för att långvandra är just maten något som behöver förberedas och planeras ganska väl. Långvandringen ställer krav på vikt, variation, packning och ibland även logistik om du hämtar mat från depåer. Läs mer

Friluftskök med laddenhet

CampStove är ett kompakt campingkök som drivs med bränsle från naturen och kan användas som laddenhet för mobiltelefoner och surfplattor. Läs mer 5

Erics 3 bästa tips på bra vintermat för dagstur

Vintern är en härlig tid att vara ute, speciellt som nu när snön ligger gnistrande vit över stora delar av landet. Eric får många frågor om vad man kan äta ute på sin dagstur på vintern, här får ni tre av hans bästa tips! Läs mer 4

Vild nypondryck

En värmande nypondryck som går lika bra att göra på färska råvaror som torkade. Med bland annat kanel och svartpeppar som ingredienser värmer denna kryddiga dryck gott under en höstpromenad. Med nypon och apelsin ger drycken också en stor portion vitamin C. Görs drycken med torra ingredienser går det utmärkt att lägga dem i en liten påse och tillreda i fält. Observera att om man vill ha med chili i receptet så bör man vara aktsam på hur het den är innan man tar med den. En video för ... Läs mer

Äppelkaka

En underbar äppelpaj som kan göras på fjället där varje gram räknas eller på paddelturen där det går att lyxa lite med vikten. Läs mer

Ris á la malta

En variant på ris á la malta, som tar lite energi, men är väldigt god. Läs mer

Le gâteau renversé aux pommes

En fjällvariant av den klassiska franska äppelpajen Tarte Tatin. Läs mer

Stekta nektariner

Så enkelt men så gott. Nektariner som steks över öppen eld (går lika bra på sprit/gaskök) är en perfekt avrundning på en friluftsmiddag. Vill man lyxa till det så tar man med sig en ... Läs mer

krabbelurer

Krabbelurer är en slags sockerkaka som man kan tillaga på öppen eld eller glöd eller stormkök. Vi brukar göra dom när vi är ute på hajk med scouterna. Läs mer

Shakshuka

Fantastiskt god rätt med pocherade ägg i tomatsås som ofta äts i mellanöstern. Rätten passar lika bra till frukost, lunch som till middag. Shakshuka betyder "att blanda ihop" och är precis den rätt man önskar sig när man är ute i naturen både i tillagningsteknik och smakupplevelse. Läs mer

Grötfrukost

En toppenfrukost som man står sig länge på. Enkel och god. Glöm inte tillaga på svag värme! Läs mer

Pasta med nötbolognese

En smakfull vegetarisk pastasås gjord på nötter, grönsaker och soltorkad tomat. Supergod och går snabbt och lätt att laga efter en lång dags vandring eller . För vandringar eller andra turer då man vill ha lite vikt är det fördelaktigt att torka grönsakerna innan. Läs mer

Hasselhavre

Lättlagad och energipackad morgon-mussli på ca 1000 kcal/port, Läs mer

Karamelläpplen på pinne

En vidareutveckling av klassikern grillade äpplen som både stora och små kan njuta av. Läs mer

Matig soppa

Enkel, matig soppa som kan göras med viss tilläggsvariation. En buljongtärning läggs i vatten och kokas upp. Strimla vitkål, skiva morötter och låt koka upp. Har man möjlighet till att fiska kan ... Läs mer

Bovetemums

Rawfood på turen! Bovete som blötläggs i minst åtta timmar behöver inte kokas vilket är smidigt som tusan. Direkt när man vaknar är frukosten klar, nästan. Tillsätt bara lite torkade frukter av ... Läs mer

Lyxbaguette för dagsturen

Den här lyxbaguetten gjorde vi en vintermorgon, framför en öppen brasa ute på en morgontur. Knappast anpassad för uteliv, men trevlig när man vill göra en schysst brunch ute någon dag. Läs mer

Nudelpack med potatismos

Det här är en rätt som fungerar bra för vandrare, långfärdscyklister och andra friluftsmänniskor. Den går fort att göra och kräver inte stor mängd bränsle. Läs mer

Svampbröd

Små bröd som smakar gott som dem är eller till maten. Man kan variera smaken genom att använda olika svamp. Läs mer

Belungaburgare

En nyskapande vegetarisk burgare Läs mer

Medelhavs-couscous

En rätt som innehåller alla proteiner du behöver och dessutom är mättande en lång tid. Oliver och mozzarella har du i köpta påsar, soltorkade tomater, kronärtskocka och inlagd vitlök tar du från en ... Läs mer

Fler >Friluftsguiden

Partner<annons>

Hitta fler rätter i receptbanken på Friluftsmeny.se!

 

Receptsamling

Fler bilder >Nya bilder


Alla bloggar >Senaste blogginlägg

Efter exakt 110m ramlar sonen ner i diket

Efter att ha byggt altan och uterum på varje ledig timme i drygt 2 månader var det äntligen dags ... Läs mer 1

Fälttest av super-ultralätt stormkök (13 gram!)

Jag har kört med gas i alla dessa år i fjällen. Det är väldigt praktiskt och oslagbart om man ska ... Läs mer 7

Reklampelare eller...?

I mitten av oktober förra året fick jag ett meddelande här på Utsidan med en förfrågan om jag kunde ... Läs mer 1

Vill åka redan till sommaren

Hej igen Efter att läst runt lite nu, så har jag kommit fram till att Hemavan- Ammarnäs kanske ... Läs mer 9

Fjällbrödet utan kompromisser

Det som skrivs om friluftsliv handlar förvånansvärt mycket om mat och recept. Jag vill inte vara ... Läs mer 8

Kryddig dryck på vilda nypon

Nu när vintermörkret är som djupast kan vi behöva den där lilla extra vitaminboosten. Vad bättre då ... Läs mer

Fler >Turer

Forumdiskussioner

Forum

Till Färdspår >Nya färdspår

 

Aktuellt: Två filmtips