Snälla alla fjällvandrare!

Jag har från insatt håll fått veta att mannen i fråga själv hade hört av sig via hjälptelefon till polisens LKC och berättat att hann mådde bra, var lite försenad osv.... (innan anhöriga hörde av sg)
När sen anhöriga hörde av sig till polisen så kopplade de inte ihop hans lämnade uppgifter med anhörigas samtal.....Alltså klantig av polisen....
Kostade några 1000-lappar i onödan med eftersök.

Lite ot nu, men samma sak hände min bror när hans hund försvann. Han anmälde till polisen, och en person som tagit hand om hunden anmälde också. Polisen lämnade hunden på ett pensionat där min bror återfann honom efter eget detektivarbete en vecka senare.
Pär
 
Lite ot nu, men samma sak hände min bror när hans hund försvann. Han anmälde till polisen, och en person som tagit hand om hunden anmälde också. Polisen lämnade hunden på ett pensionat där min bror återfann honom efter eget detektivarbete en vecka senare.
Pär

Samma här. Jag tappade bort min hund och anmälde förlusten till polisen. De som hittat hunden (eller snarare de hunden hittat, hon tyckte inte det var roligt att vara borttappad och tiggde sig till att få komma in hos lite folk ;)) ringde polisen och anmälde att de hittat en hund. Sedan ringde jag polisen och frågade om de hört nåt, men icke.

Kort sagt, lita inte på att polisen kommer att bry sig om att vidarebefordra information.

Det hela slutade dock lyckligt eftersom de som hittat hunden lyckades snoka reda på mig genom nån person på brukshundklubben och diverse forum och gästböcker där jag annonserat att jag tappat bort hunden :).
 
Fångremmar till vantar/handskar

Jag tog just bort de linor jag har i anoraken för att fästa vantarna i och ska byta till tunna nyckelbandsremmar (linorna fastnar i karborren i jackan). Efter att ha läst det här känns det än mer motiverat att handskarna sitter fast i kläderna.

Anarisolyckan 24 feb 1978 beskrivs i http://goo.gl/kYpy9 Appendix A sidan 144 där fungerade inte fjällradion i det hyrda fjällräddningspaketet...
 
Anarisolyckan 24 feb 1978 beskrivs i http://goo.gl/kYpy9 Appendix A sidan 144 där fungerade inte fjällradion i det hyrda fjällräddningspaketet...

Otäck berättelse, det där med Anarisolyckan. Måste ha varit fruktansvärt. Har fortfarande, trots att man i texten fick en ganska klar bild över hur olyckan gick till, svårt att förstå hur det kunde gå så oerhört illa. Att man inte försökte öppna ryggsäckar innan händerna stelfrusit känns helt ofattbart... Samtidigt måste det ju haft sina anledningar till att det gick så snett, till exempel att snödjupet på området de sökte skydd på var alltför grunt.

Någon som vet något om den ende överlevande? Lever han än idag? Vilka stugor var det sällskapet skidade mellan under olyckstillfället? Var kan man hitta silverkorset som, enligt wikipedia, markerar olycksplatsen?

I övrigt ett väldigt intressant häfte om köldskador med många intressanta exempel. Sista berättelsen, om mannen som spolades i land, var speciellt intressant. Undrar bara hur han kunde resa hem dagen därpå med blåfrusna tår? Det står att han "dagen därpå, efter att ha ätit ”havresoppa” och haft en ”god öppning”, förnöjd reste hem", trots att det i beskrivningen av hans tillstånd även stod: "Fötterna var förfrusna, tårna var svarta."

Sen kan man också fundera lite över hur pojken i berättelsen på sidan 65 tänker. Han gick ut på en 6 timmars jakt med trånga skor i -29 grader, började frysa om fötterna, men kände sig bättre när känseln i fötterna försvunnit helt. Citat ur berättelsen: "En timme efter att han gått hemifrån kände han att han frös ordentligt om fötterna som nu också gjorde ont. Tre timmar senare hade han ingen känsel alls i fötterna, de var nu smärtfria och han kunde fortsätta att jaga och kände sig därför bättre än tidigare. Sex timmar senare kom han hem, med galoscherna fulla av snö och fastfrusna vid stövlarna."
 
>> Att man inte försökte öppna ryggsäckar innan händerna stelfrusit känns helt ofattbart...

Jag tror att det kan gå så fort.....

Kollar du denna artikel så säger han
"jag har svårt att slå telefonnumret på telefonen, så efter att jag kollade Jonas springer jag i två minuter runt på ön för att få upp värmen. " dvs. jag tolkar som finmotoriken inte fungerar

"Jag vet följande: Jonas är nästan medvetslös. Jag kan inte dra upp min dragkedja, osäker på vad 112 har hört. Jag bestämmer mig för att simma de 150 meterna till Arnön. Jag får stålsätta mig för att komma över. Jag springer allt vad jag kan längs med Arnöns västra kant i cirka tio minuter tills jag kommer till en stuga, där ett par i 65-års åldern hjälper mig att ringa 112. "

http://www.nwt.se/karlstad/article11246.ece

news070319e.jpg


mer om denna olycka

http://www.thomassondesign.com/nyheter/tragisk-olycka
http://www.dagensps.se/artiklar/import/2007/3/20/17495/index.xml

RIP Rappe http://multisport.outsideonline.se/2011/07/29/r-i-p-jonas-rappe/
 
Mer om förfrysa händer

Händelse som gick bra vid Gåsen 1981 men där den fjällvane "ledaren" ser en början till kylskada dvs. personen ifråga verkar inte vara medveten om vad som håller på att ske

citat

"Magnus hade början till kylskada kring ena handleden. Han fick vid hanterandet av spaden en glipa mellan handsken och annoracken. Wille var uppmärksam på detta och drog ned jackärmen"


Hela artikeln/utredningen som gjordes i Maj 1981 http://goo.gl/zfTEf
 
Händelse som gick bra vid Gåsen 1981 men där den fjällvane "ledaren" ser en början till kylskada dvs. personen ifråga verkar inte vara medveten om vad som håller på att ske

citat

"Magnus hade början till kylskada kring ena handleden. Han fick vid hanterandet av spaden en glipa mellan handsken och annoracken. Wille var uppmärksam på detta och drog ned jackärmen"


Hela artikeln/utredningen som gjordes i Maj 1981 http://goo.gl/zfTEf

Ytterst intressant och lärorik artikel. Ska lägga den på minnet!

I övrigt kan du säkert ha rätt, dvs att det kan ha gått väldigt fort att få stelfrusna händer i fallet med Anarisolyckan. Men fortfarande finns det ju knep att tillgå om man verkligen vill öppna en ryggsäck, exempelvis öppna dragkedjan med tänderna eller likande. Dock ville de kanske ha en fungerande bivack innan de tog fram sovsäckar etc, och enligt berättelsen fick de ju aldrig till något fullgott skydd.
 
Visst är det kanske illa att räddningsaktioner skickas ut p.g.a. att någon hade lite dålig mobiltäckning men är det inte polisens/fjällräddningens sak att eventuellt vifta bort en sån här sak genom att fråga "anmälaren" varför denne tror att personen är i fara...

"han skulle ringt hem vid det här laget"... jojo, lycka till utan iridium eller cdma450 med fet antenn, förutom nära de största turiststråken stora sjöfallet/kebnekaise/abisko, där fungerar telia GSM ganska bra

Här kan man kanske klandra vandraren. Som nämns finns kommunikationsmöjligheter på vissa fjällstationen, det åligger vandraren att kolla upp. Därefter meddelar man anhöriga om när man tänker höra av sig.

Skulle det vara så att man planerar att vandra i områden där man räknar med att sakna möjlighet så meddelar man detta också (säger att man hör av sig först när man är på väg hem).

Det är inte rimligt att utgå från att Folke hemma skall ha koll på hur det funkar i fjällen.
 
I aktuellt fall var det dock polisen som felat kan jag tycka. Som citerade texten nämner så kan hjälptelefonen användas för att undvika onödiga räddningsaktioner - vilket samtalet hade gjort ifall polisen fått fram meddelandet eller åtminstone checkat av mot inkomna samtal på hjälptelefon (det borde de ju göra ändå för att försöka lokalisera mannen lättare).

Till de klarar-sig-bast-självare som tycker att man endast skall använda hjälptelefonen ifall man brytit bägge benen, benpiporna sticker ut och en varg står och gnagar på armen så bör man först göra en reality-check, isht på ensamvandring. Är olyckan framme så är det troligen medan man vandrar mellan två stugor, det finns ingen anledning att förvänta sig att man snarare skall halka på golvet i stugan och bryta benet och därmed behöva ringa. Det är med andra ord förväntat att givet att man råkar ut för något så att man faktiskt behöver en räddningsaktion så har man inte hjälptelefonen nära till hands.

Alltså om man ligger ute på fjället och behöver räddas så kan man inte ringa efter hjälp, men sitter man tryggt i stugan så kan man ringa och berätta att man inte behöver hjälp. Att då säga att man bara skall använda telefonen för det sistnämnda verkar inte rimligt.

När det gäller SPOT vs PLB så ja, SPOT räknas väl inte som nödsändare, men enligt deras hemsida så har även SPOT används för att inleda en del räddningsaktioner. En eventuell fördel med SPOT som jag inte tycker gått fram är att det är möjligt/tillåtet att funktionstesta SPOT - det enda sättet du kan kontrollera att din PLB faktiskt fungerar är att aktivera den och se ifall det kommer en räddningshelikopter. Sen skall man ha klart för sig att varken SPOT eller PLB kommer med någon garanti - första lagret i säkerheten ligger ju i att inte riskera att hamna i nödsituation i första läget.
 

Liknande trådar


Njutvandringar att längta till

Platåberget Billingens unika natur och fina vandringsleder lockar vandringsentusiaster året om.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg