Ortlieb cykelväskor: QL-1 vs. QL-2 mm.

Såg att dom rear ut Backroller Classic på Globetrotter. Classic har ju det gamla bärsystemet, men jag antar att det inte finns några brister i detta system eftersom båda fortfarande saluförs ?
För packning bak väljer man ju mellan Backroller och Bikepacker. Funktionsmässigt är det ingen större skillnad vad jag kan se, mer än förslutningen (lock och rulla-ihop-förslutning), och att bikepacker har kompressionsremmar.
Back/front-roller håller uppenbarligen för 1000-tals mil genom Asien, så då borde det hålla för min lilla tur också.
Så vad vill jag då ? Jo, är det nån som provat båda typer och upptäckt några större kvalitetsskillnader ?
Någon som beställt prylar från Globetrotter? Funkat bra?

PS. Synd att D-marken är så svindyr.

...Johan...
 
Inga problem!

Jag har kört ca 1500 mil med roller fram och bak, det finns flera fördelar med dessa. Du kan om det inte regnar/dammar köra med dem halvöppna för att fukta ur dem. DU kan beroende på hur mycket packning du har komprimera dem duktigt genom att rulla tills det säger stopp.

Garanterat inget funktionsproblem med någon av lösningarna, men jag har bara testat roller. Det är en av få saker i min totala friluftsutsrstning som alltid håller vad de lovar och aldrig har krånglat. Bror min har en uppsättning också, samma erfarenheter där.

Vi har beställt våra prylar från Globetrotter, fem beställningar totalt, aldrig något krångel!! Jag finner det smidigast att ringa dit. Då får du direkt svar på vad dom har i lager. Det går också bra med mail eller fax men kan ta lite längre tid att få svar. Om du pratar med Cristine Schultz (har för mig att hon hette så) så pratar hon utmärkt svenska om du inte vill snacka tyska/engelska. Billig frakt också, 10 dm (sist) för ett stort paket som kom hem till dörren med bud på 4 dagar.
 
Globetrotter ok!

Jag har beställt från Globetrotter många gånger (fax/web). De har dock höjt frakten till 30DM, men det är inte så farligt med tanke på att man får det till hem/kontoret (enklast).

Jag har för övrigt beställt två par cykelväskor av ovan nämda slag. Priset är
ju suveränt. 119 DM ~= 550 SEK, listpris i sverige är 1190 SEK ( enligt
http://www.svima.se/ ). Även med frakten inräknad blir det ju i princip
halva priset!
 
QL-1 & QL-2!

Hej jd! Har precis skickat in en order på ett par BackRoller väskor. Innan dess kollade jag med Ortlieb´s hemsida och förutom att QL-2 har större justering möjligheter så klarar hängarna de tjockare 16mm rör(&8/10) mareialet i vissa pakethållare. QL-1 klarar upp till 10mm samt med tillbehörs krokar 14mm.
De pakethållare jag funnit so har störst diameter är
Tubus(bäst!)som gör sina pakethållare i Cr/Mo-stål rör med en diameter på 10mm.
Sjs(bättre!)i England har en välfylld e-butik för touring men tillverkar förutom fina cykelramar även packethållare(slår Tubus)! De använder Reynolds 531 Cr/Mo-stål rör med högst 9.5mm i diameter(12 för tandem) men är 0.9mm tjocka. Så QL-1 systemet på Ortliebs väskor räcker nog till. Använder själv Blackburn Mtn-carrier och LonePeak bakväskor och båda produkterna har jag fått reklamera pgr av tillverkings missar!
Läs mer:
shttp://www.ortlieb.de/mainframe_e.htm
http://www.tubus.net/
http://www.sjscycles.com/ (klicka:ThornCycles,THORN 26"WHEELED SOLO RANGE,Index,Carriers !;^)
 
Hej och tack för svaren.

D-marken har gått ner en spänn sen förra veckan, så jag tänkte skicka efter en beställning idag. Får väl t.om. frångå min princip om att aldrig lämna ut kontokortsnummret på nätet. Men med dessa reapriserna får man offra sig.
Det blir Classic front/back-roller, alltså QL-1. Behöver dom ju egentligen inte förrän nästa sommar, men det skadar nog inte att träna lite redan denna sommaren. Det kanske inte alls är kul att långfärdscykla :)
Har inte hunnit kolla på pakethållare än, men det hoppas jag få tag på i Sverige. Verkar obefogat dyra, man kanske skulle svetsa själv...Sen vill man ju inte beställa pakethållare för närmare 1000-lappen och så passar dom inte på cykeln/cykelväskorna.

...Johan...
 
Globbetrotter Strul!!!

Hej jd!
Då jag beställde från Globbetrotter fungerade deras internet-orderformulär dåligt så jag ringde och upplyste dom om detta. De sade att det var något problem med nätet och bad mig att maila in min order istället. När jag nu 4-dagar senare ej fått en orferbekräftelse ringde jag igen och fick nu veta att de inte fått in någon order!!!Hur det är möjligt att tappa bort mail hade dom ingen förklarin till! De Ortlieb BackRoler (svarta,119.90mark) väskor som jag beställt till ett fördelaktigt pris var slut. Som ersättning kunde de erbjuda ett par liknande väskor till ett reducerat pris! Då de skulle kosta mig 40mark mer i pris och endast fanns i blått avböjde jag!
Dåligt!!!
 
Mina erfarenheter!

Efter problem med beställningar där jag inte pratade direkt med någon försäljare så gick jag runt problemet. Deras prio verkar ligga på telefonförsäljning.

Skaffa ett kundnummer, de har då alla dina uppgifter lagrade. Sedan är det bara att ringa, du får direkt besked och ger klartecken direkt på telefon.
 
Beställde via nätet förra veckan, och det funkade utan problem. Beställningssidan hade gärna fått vara på engelska men det gick att haka sig fram. Fick ganska omgående en orderbekräftelse och en länk man kan kolla exakt var paketet befinner sig. Så hittills har allt funkat fint, hoppas på leverans denna veckan.En kvart innan jag skulle knappa in beställningen tog dock backroller slut! Den där Murphy ger sig aldrig... Jag väntade några dagar så reade dom ut styrväskan istället. Tjänade inte lika mycket på det, men det var ändå plåster på såren.

...Johan...
 
hehe

Skärmar av nummerskyltar, 17 liter vatten på hojen, kanvaspackväskor från andra världskriget, ja vad säger man. För hans syften verkar pakethållarna bra, dom håller säkert för 500 kilo. Smart konstruktion att bulta istället för att svetsa.
Vad kör du med för pakethållare? Betalar inte gärna 1500 spänn för ett par Tubus, men jag har inte hittat några billiga i stål, verkar bara finnas aluminium. Har ju ingen erfarenhet av vad pakethållare håller för, hela grejen kanske är överdriven. Ett par i aluminium för 300 spänn kanske håller hur bra som helst, men då har man ändå i bakhuvudet hela tiden att OM dom går sönder...

...Johan...
 
Hej Johan! Jag sitter fast med ett par Blacburn MTN-Rack som jag köpte för 10år sedan. Kan tyckas som jag skulle vara nöjd, men faktum är att jag bytt klamrar fram två ggr, och pakethållaren bak är reklamerad vid två tillfällen. Det var svetsarna på stagen som släppte. Om det ändå var materialet i sig som hade get upp men när det är svetsen så beror detta enbart på dåliga utfört arbete oavsett hur mycket jag lastade!Lagade båda gångerna tillfälligt med ståltråd vilket inte fungerade så bra(fick sänka farten/sinkade de andra). Att det är livstids garanti känns nu mer som en förbannelse...! Försäljaren var inte förvånad men sade att de är konstruerade för att inte ta mer än 25kg, något som inte fram kommer av texten i den medföljande broshyren.

Som exempel var jag iväg och svetsade ramen på den MTB jag har till långturer. Två små sprickor hade börjat att vandra på varsin sida om den frästa slits som går ner en bit på sadelrörets topp, innan för sadelstolps-klammern. När svetsaren väl hittat rätt tråd tog det 15min inkl efter arbete! och kostade 150kr. Detta hade nog inte gått lika lätt med mina Blackburn-hållare och inte på resa i tredjevärlden!

Bytte fästen och stag både fram och bak för en vecka sedan, efter att skruvarna ätit upp de papperstunna klamrarna. När jag väl fått av pakethållaren bak såg jag att muttrarna hade spännt ut den långa öppning som löper längs med i stagen för montering! De hade inte behövts mycket för att de skulle släppa! :(
http://www3.utsidan.se/corax-e/bikephotos/boltsbroke.JPG

Som ersättnings klammrar använde jag mig av en typ av valsat stålband med hål stansat med några centimeters mellan rum(hålband). Både bredare, tjockare och mer motståndskraftigt mot nötning. Virade en kort remsa med svart tygtejp runt innan montering som skydd för lacken. Bra att ha med en bit på långtur.

Ang. Paul Woloshansky´s hållare så går dessa att göras både lättare och bättre vilket han själv framhåller. Det stora felet med hållare med V-formade stag(gäller inte minst mina Blackburn pakethållare), är att de stödjer baksidan på väkorna dåligt. Visserligen var mitt andra par bakväskor(LonePeak) inte av någon vidare kvalite men tillsammans med det "svängrum" som de fick tog det bara två dagar på Kungsleden innan fästerna var påväg ut ur sina fästen! Så tänk på att köpa de med U-formade stag nertill! Tex:
http://www.rivendellbicycles.com/webalog/baggage_racks/20065.html
(oops alu!) eller
http://www.sjscycles.com/store/item2904.htm

Visst är hans skärmar otroligt över dimensionerade, men det är nog en kul grej. Minns du föresten Cresent-cyklarna från början av 80-talet. De kom med rostfria skärmar överdragna av samma reflexmaterial som de på den tiden ganska nya nummerskyltarna var gjorda av. Himmla tufft tyckte man då och varför inte..!

Som Mikael Strandberg påpekar i sina reseskildringar är sk. lowriders fram bäst när underlaget är bra och farten god för att få rätt tyngdpunkten. Men när det blir lös och snårig terräng fungerar väskorna som en plog, vilket sliter både på utrustning och kropp.
På mina nästa hållare fram blir av en typ som har två olika fästpunkter tex:
http://www.rivendellbicycles.com/webalog/baggage_racks/20067.html
eller stål:
http://www.rivendellbicycles.com/webalog/baggage_racks/20020.html
Dessutom vill jag inte vara utan det extra det last utrymmet som platformen fram ger, för tex "17 liter vatten" eller som här: ;)
http://www3.utsidan.se/corax-e/photos murphy/karakulhorns.JPG

Beträffande priserna får man väldigt mycket om man köper vanliga i aluminium, men för mig har det inte fungerat. Och skall man ut på långturer på en månad eller så så tycker jag att Tubus mfl. är en billig investering, inte minst då de spar på väskorna och har bättre infästningsdetaljer.
Tyvärr är Sverige ett u-land när det gäller touring komponenter, så hoppas du hitta något "prisvärt"!.

Mer om paket hållare:
http://www.hallmansports.se/products2.asp?category=25
http://www.coinet.com/~beckman/rackframes.html
http://www.bgcycles.com/racks.html
http://www.tubus.net/
http://www.oldmanmountain.com/
http://www.trekbikes.com/accessories/cat_browse.jsp?category_id=6
http://www.blackburndesign.com/01racks.html
Bra info om resor och utrust.:
http://www.sheldonbrown.com/touring/index.html
http://www.rivendellbicycles.com/
http://www.netspace.net.au/~mrfelix/bsa/index.html
http://www3.utsidan.se/corax/
http://cykelsemester.eurotourism.net/
http://hem.passagen.se/gfried/
 
Hej Peter.
Tack för ett utförligt svar. Har tagit några dagar på mig att kolla upp länkarna.
Bruce Gordon: Verkar bra, och har läst mycket bra om dom på nätet. Priset på 140 dollar är dock på gränsen till löjligt.
Old Man Mountain: Aluminium, ej U-formad ram, dyra.
Nitto: Ser mycket bra ut. Hittade tyvärr ingen prisuppgift på dom.
Blackburn: Som du säger så verkar dom inte vara några höjdare. Många har problem med att dom går sönder.
Sakkit: Verkar i mitt tycke bästa av alla. Tänk om det bara var att åka ner till lokala butiken och köpa dom!
Tubus: Dom jag riktat in mig på (finns i Sverige) Tyvärr verkar deras framhållare vara av typen low-rider och så har den ingen plattform.

Känner att jag inte vill köpa hållare för 1000 spänn via nätet för då står man med skägget i brevlådan om dom inte passar. Enda stålpakethållarna jag hittat i butik i Sverige (Cykelcity i Lund) är Tubus och dom verkar bra. Problemet är att pakethållara bara verkar finnas i deras katalog och inte i deras lager. Han jag pratade med sa att Tubus största beställare, som tydligen köpte 75% av Tubus produktion, hade gått i konkurs. Varför det skulle påverka cykelcitys leveranser begrep jag aldrig men jag skulle höra av mig om två veckor (idag). Får se vad det ger.

Angående materialvalet skriver dom så här på Rivendell bikes: "The best racks are tubular steel. It's stronger than aluminum, and if it does break on tour, it's easier to get a guy in a turban to weld it up for you"

...Johan...
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
hijk Köpes Vaude/Ortlieb Cykelväskor Långcykling 2
graylingman Var köper man billigast Vaude eller Ortlieb cykelväskor? Långcykling 11
AWG Cykelväskor Vaude vs Ortlieb Långcykling 15
finta Ortlieb cykelväskor Långcykling 3
macgunde Ortlieb vs Vaude vattentäta cykelvaskor? Långcykling 12
frehje Återförsäljare Ortlieb Långcykling 1
Stiffmeistern Ortlieb till bra pris!!!! Långcykling 8
Albertsson Var köpa Ortlieb i Göteborgsområdet ? Långcykling 7
Vildkatt Vaude/Ortlieb Väskor? Långcykling 14
wisher www.fabial.de och Ortlieb Långcykling 3
Jote Montering av Ortlieb styrstångsväska Långcykling 4
Blåbär Ortlieb eller VauDe? Långcykling 4
Nils-Åke Ortlieb ! Långcykling 0
petersundqvist Sy egna cykelväskor. Långcykling 7
DoktorGlas Vattentäta cykelväskor - Vaude? Långcykling 38
Kevin123 Cykelväskor Långcykling 11
A.Westberg Cykelväskor: fram+bak eller bara bak? Långcykling 18
Vägslav Sverige rakt igenom Del cykelväskor, cykeldator Långcykling 15
hannulan Cykelväskor Långcykling 5
friluftaren Veloforms cykelväskor Långcykling 14
laan84 Butiker som har bra sortiment på cykelväskor? Långcykling 3
Threeon Ta reda på rätt cykelstorlek, rätt cykelväskor & växel Långcykling 11
The_Lost_Cyclist köpa cykelväskor i Göteborg? Långcykling 2
Äpplet Cykelkartor över Europa och cykelväskor Långcykling 3
KTG Fästen till cykelväskor Långcykling 5
pad Fästa cykelväskor på "vanlig" framgaffel? Långcykling 9
greendanger Cykelväskor Långcykling 25
greendanger Cykelvagn eller cykelväskor? Långcykling 25
tommiehedberg Fästen (hållare) till cykelväskor Långcykling 3
pergit Hjälp med val av cykelväskor! Långcykling 13
avslutad131104 Vattentäta cykelväskor efterlyses Långcykling 2
Cykelväskor Långcykling 3
Broder Bob Göra egna cykelväskor Långcykling 6
igs Vilka cykelväskor ger mest kontra pengarna Långcykling 11
lizardking var köper man cykelväskor Långcykling 5

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.