Jobba inom friluftsliv?

Hej alla friluftsmänniskor!

Jag har nyligen upptäckt Utsidan vilket eg är märkligt med tanke på att mitt friluftsintresse har funnits i flera år. Vilken fantastisk sida det här är och vilka fantastiska kunskaper som här finns, guldgruva! Jag bor sedan ett år tillbaka i Göteborg men känner att staden inte passar mig. Det finns massor av vacker natur runtomkring Götet men det är för dyrt att bo här (jag vill köpa mig ett hus). Jag vill flytta närmre naturen, gärna nära berg och små fjäll. Jag är från Dalarna och har nu börjat att längta tillbaka. Även Jämtland, Hälsingland, Härjedalen och Höga Kusten finns i tankarna. Jag har bott i Norrbotten, ett landskap jag älskar. Men det är för långt bort från min familj (mamma, pappa, syster).

Så jag tänker flytta senast till sommaren, men då behöver jag ett jobb också. Jag är utbildad journalist men har lämnat den branschen pga att konkurrensen, stressen och arbetsvillkoren. Jag längtar ett branschbyte och efter ett praktiskt yrke, gärna utomhus. Allra helst skulle jag vilja jobba inom friluftsliv. Dock så vet jag att de allra flesta av dessa jobb är säsongsbaserade. Jag vill gärna veta att jag har jobb nästan året om, fast med semester inkluderat. Det viktigaste är ändå att jag får ha naturen och friluftsaktiviteter som en del av mitt liv. Men, det kan mycket väl räcka att ha det på fritiden också. Jag vill inte behöva vara orolig för min överlevnad och jobbet är inte allt. Det viktigaste är att må bra.

Så min fråga till er är: Kan ni försörja er på ert yrke inom friluftsliv? Vad jobbar ni med då isf och hur gick ni tillväga? Eller är ert intresse något som ni gör på er fritid? Eller har ni kanske jobbat inom friluftsliv men lämnat branschen pga att det var för tufft med jobb?

Jag ser fram emot era svar! Hoppas 2016 blir ett grymt år för oss alla!
 
Hej i mina egna tankar om arbete inom naturturism har jag inte funnit någon ide som kunnat bära en heltidssysselsättning för hela året utan måste kompletteras med andra sysselsättningar.
De häromkring (Höga kusten) som lyckas driva företag med naturturism har i regel andra verksamheter att luta sig emot. Mycket verkar vara specialintressen som vuxit till företag. De flesta små företag härikring verkar ha spridda verksamhetsområden som ex (Smide och Psykologi i samma företag).
Det finns gott om möjligheter att starta verksamheter det är mycket som är outnyttjat.
 
Om du lämnat journalistbranchen, pga konkurrens och gällande villkor så "friluftsturistbranchen" inte mycket bättre avseende detta. Men det är inte omöjligt.

För att kunna tjäna några större pengar skall du inrikta dig mot utlandet, då det exempelvis finns många välbärgade tyskar som gärna vill uppleva den svenska naturen. Denna målgrupp ställer dock stora krav på arrangören, då det måste vara hög kvalité på login och även mycket bra övrig service.

En mellanväg kanske kan vara att ha ett arbete med skoglig inriktning, inom kyrkan, kommunen eller en annan stor markägare. Du får då ofta vara ute i skog och mark, men det blir inga långvandringar direkt.
 
^"Det är väl mest en fördom?"

Nej faktiskt inte. Campingplatser och sommarstugeområden är fulla av tyskar under säsongen... Har en stuga i en by med ca 20 sommarhushåll på landet i södra Sverige, 2 svenska, 4 danska och resten är tyska..

Tillbaka till frågan - att arbeta inom friluftsliv, jag undrar om du tänker yrken så som tex naturguide? Eller är du mer den typen som vill sitta på kontoret och göra turistkartor och foldrar i din dator? Hålla föredrag för skolklasser? Driva en friluftsbutik? Tömma soptunnor i naturreservat? Finns ju otaliga typer av yrken relaterade till friluftsliv... Det mesta är ju som sagt säsongsbetonat men det finns mer än 1 säsong per år (vandringssäsong, skidsäsong, fågelskådningssäsong, svampsäsong, osv..)
 
^"Det är väl mest en fördom?"

Nej faktiskt inte. Campingplatser och sommarstugeområden är fulla av tyskar under säsongen... Har en stuga i en by med ca 20 sommarhushåll på landet i södra Sverige, 2 svenska, 4 danska och resten är tyska..

Nu ska tråden inte bli helt off-topic, men frågan var väl inte att det finns många tyska som turistar i Sverige.
Folk som föredra att tälta i skogen eller att bo i lyxigaste fjällhotell finns väl här som där.


Back to topic:

Hej Boel!
Du har ju kanske en känsla vad du har lust att jobba med?
För att vara guide, fjälledare eller liknande, måste du oftast göra en utbildning först, men det kan ju också vara roligt och spännande.
Om du letar efter ett jobb som finns hela året kan du kanske fråga hos dom STF fjällstationer och vandrarhem som är öppet året runt. Så som Abisko och Grövelsjön.
 
Senast ändrad:
Det är väl mest en fördom?

Nu ska tråden inte bli helt off-topic, men frågan var väl inte att det finns många tyska som turistar i Sverige.
Folk som föredra att tälta i skogen eller att bo i lyxigaste fjällhotell finns väl här som där.

Trådskaparen frågar efter hur man kan försörja sig i friluftsbranschen, som begränsas rent geografiskt till Mellansverige. Då ter det sig väl naturligt att satsa på turister från andra länder? Besökare från Tyskland, England och Nederländerna är i regel betydligt mer kapitalstarka än den generella Svenssonfamiljen.

Personligen tror jag att det är svårt att få "svenskar" att betala runt tio tusen per person för en veckas naturguidning. Det är nog det minsta man kan debitera för att få det hela att gå runt. Speciellt om trådskaparen vill ha möjlighet till semester, vilket förutsätter att denne är anställd i bolaget.
 
Från en som e mitt i skiten.

Hej!
För att komma med klarhet i ämnet. Jornalist eller guide, same same, diffrent game. Stressen kommer du inte ifrån, inom.guideyrket. Antingen ska du ragga kunder, fixa utrustning, marknadsföra eller genomföra 10 sakaer samtidigt när undertiden kunderna väntar på dig på plats. Så o är du dessutom egen ska du fixa utvecklingskoncept, marknasföra dig, utvecka företaget, och ha gott värdskap samtidigt. Så stressen e konstant och mer påtaglig. Där finns alltid något som MÅSTE göras. Ska du dessutom tas på riktigt allvar ska du ha fjälledarnormen också för att sticka ut från mängden. Vilket lättast och proffsigast genomförs genom en utbildning. Så är det glass och palla hjortron i augustisolen till en vedeld du är ute efter så borde du nog hålla det på hobby eller kanske ideellverksamhet.
Men om du känner att anställning fungerar, eftersom du vill ha semester, för de finns inte som egen om du inte lägger ner verksamheten under tiden. Så blir det antingen ett av dem stora företagen som anställer på projekt eller säsong, eller arrangörföretagen som driver konferansverksamhet. Vad det gäller STF så kanske du kan få året runt, anställning men då blir det inte som guide då ingen har öppet med den servicen året runt. Men det är möjligt att du kan få din semester under den perioden dem har stängt isåfall. Om du blir anställd på en av ovan nämnda ställen eller motsvarande storlek. Men som sagt det erfarar nästan! Att du har fjälledarnormen eller annan motsvarande "utbildning" kompetens på papper.

Vad gäller tyskar och andra centraleuropéer så stämmer "generaliseringen" där tyskarna är/kommer kommer också intäckterna som räknas.

//Från en som har ett år kvar till guideexamen.
 
Svar

Tack för era fina svar! Jag skulle helst vilja jobba som guide och vara utomhus året runt. Dock så har jag nu förstått att guideyrket är väldigt tufft. Jag tror inte att jag skulle må bra av det pga att det som Seam beskriver. Jag tycker inte om serviceyrken och varje gång jag har jobbat som servitris, på utställningar etc så har jag känt mig så fel. Jag är ingen försäljare, projektledare, reklammakare eller ekonom och eventskap passar mig inte heller. Jag trivs inte när jag har för många saker samtidigt att hålla reda på. Så jag släpper det här med guidning helt nu, skönt! Jag vill helst specialisera mig på ett område och bli bra på det. Biolog hade nog passat mig men där finns det inte heller så många jobb.

Reservatsförvaltare för en ekopark är en annan dröm jag har, men då måste jag plugga vilket jag har funderat på. Dock är nog sådana typer av jobb väldigt svåra att få då alla vill jobba med det. Kanske ska jag skaffa mig ett helt annat jobb och ha mitt natur- och friluftsintresse på fritiden. Jag har funderat på att plugga en KY-utbildning men vet inte riktigt inom vad än. Jag vet bara att jag vill ha ett praktiskt jobb som ger mig en inkomst och att jag slipper hanka mig runt på diverse vikariat i flera år till. Jag mår bäst av rutiner men trivs inte med att göra en och samma sak hela tiden. Jag älskar även djur men veterinär och leg. Djursjukskötare kräver svinhöga betyg och jag orkar inte kämpa i flera år för att plugga upp mina betyg/göra högskoleprovet. Djurvårdare med utökad behörighet har jag funderat på men det är väl samma sak där, att jobben är få och antalet ansökande många.

KimE: Jag vet inte om jag är en person som trivs med att ha flera jobb samtidigt, jag tror inte det faktiskt. Spännande att folk har spridda verksamhetsområden som ex. Smide och psykologi i samma företag. Jag hade gärna haft ett eget företag men jag tror att det blir för tufft.

Friluftsrookie: Ah, friluftsturistbranchen kanske liknar journalistbranchen mer än vad jag tror. Arbetsvillkoren är viktiga för mig. Den mellanväg du föreslår har jag tänkt på en del, jag måste dock fortsätta bena ut vad som kan passa mig. Sätta upp snitslar på träd som ska avverkas är något jag inte vill göra iaf. Men att ge råd och vara duktig på naturvård vore nåt däremot!

Saraabeimar: Tack för tipsen, ska undersöka saken. Problemet med mig är att jag inte vet till 100 % vad jag vill jobba med, men som jag skrev ovan så vet jag vad jag inte vill jobba med. Kanske jag helt enkelt ska jobba med något helt annat och ha naturupplevelser på min fritid. Men samtidigt vill jag specialisera mig på något. Kanske plugga nån KY-utbildning.... Hovslagare har jag också tänkt på men jag har snackat med en hovslagare och hon säger att då får man aldrig semester.

Joel123: Hm, sitta på kontoret och göra turistkartor verkar inte så kul, fast har ju inte prövat det iof. Hålla föredrag för skolklasser kanske vore kul, visste inte att man kunde jobba med det. Driva friluftsbutik är ju service så det är nog inget för mig. Tömma soptunnor i naturreservat hade jag kunnat tänka mig, det är ju praktiskt också! Oj vad många säsonger det finns. Joel, känner du någon som behöver mer personal inom de områdena som intresserar mig inom friluftsliv (om du tänker på det jag har skrivit)?

Seam: Så skönt att du talar klarspråk, tack så mycket! :) Guideyrket verkar otroligt tufft faktiskt och jag känner direkt att det inte är något för mig. Jag vill inte jobba med 10 saker samtidigt när kunderna undertiden väntar på mig på plats. Vad bra, då kan jag släppa den biten! Du vet ju om villkoren för guideyrket Seam, kommer du ändå att vilja jobba med yrket eller ångrar du dig?
 
Faran med att göra hobby intresse till yrke är att det som tidigare var kul och när jag själv vill övergår till måste. Kanske bätter att hitta ett jobb som medger (båda ekonomiskt och tismässigt) en aktiv fritid eligt din smak.

/Patrik
 
Svar

Tango: Ja, jag har också tänkt i de banorna faktiskt men det är lätt att frestas av tanken på att jobba med sitt intresse. Min stora skräck skulle vara att ex jobba med något skogigt yrke och sedan tröttna på att vara ute i skogen. För jag mår som allra bäst då! Vad klok du är! :)
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
auroralexx Jobba inom friluftsliv Allmänt om friluftsliv 5
icz Jobba med kring friluftsliv Allmänt om friluftsliv 8
spix jobba i friluftsvärlden Allmänt om friluftsliv 0
apfaktor Jobba i outdoorvärlden och åka på Fjällfest. Allmänt om friluftsliv 3
linuslimpan Ut och Jobba. Allmänt om friluftsliv 13
Vildmarksskri Häftigaste vandringstipsen inom ca 3-4 timmars körtid från Karlstad? Allmänt om friluftsliv 8
Askel Tips på tältplatser på Gotland, inom allemansrätten Allmänt om friluftsliv 0
Magnoliamountain Ny inom "friluftsliv" Allmänt om friluftsliv 32
sr7711 Behöver lite tipps inom långfärdsegling Allmänt om friluftsliv 7
Ann-Cathrine Jobbar du inom natur - logi - friluftsliv? Allmänt om friluftsliv 0
Ann-Cathrine Vilka jobb inom natur och turism? Allmänt om friluftsliv 6
annie901 Produktutvecklare inom friluftsmärke? Allmänt om friluftsliv 9
såg Friluftsliv= hembereskap. Allmänt om friluftsliv 84
Dania Friluftsliv får inte bli något bara för eliten Allmänt om friluftsliv 91
lisalars Vad tycker du om Skånes friluftsliv? Allmänt om friluftsliv 60
jojjebros Hur spenderar man sitt friskvårdsbidrag i naturen? Allmänt om friluftsliv 33
brigas Storstadsperspektivet på friluftsliv. Allmänt om friluftsliv 22
Igelkotten123 Finns det användning för min sekatör i naturen? Allmänt om friluftsliv 39
Skogsstjärnan Enkelt friluftsliv... Allmänt om friluftsliv 67
HannesWeiß Friluftsliv i närheten av Växjö Allmänt om friluftsliv 0
brigas Utbildningsnivå och intresse för friluftsliv. Allmänt om friluftsliv 4
YvonneJson Friluftsliv i Vietnam? Allmänt om friluftsliv 0
Tundraman Vad är friluftsliv för dig.... Allmänt om friluftsliv 13
Isak Knutsen Interessert i friluftsliv i Norge Allmänt om friluftsliv 0
Ghost of Tom Joad 2017 - Komma igång på riktigt med friluftsliv! Allmänt om friluftsliv 13
annasi Friluftsliv & "normalt" jobb - en enkel fråga! Allmänt om friluftsliv 8
NaturBoel Söker tips på ort med bra friluftsliv och lite kultur Allmänt om friluftsliv 6
simonhj Friluftsliv i Oktober/November? Allmänt om friluftsliv 7
sanjacobi Äventyr/friluftsliv vs vardag med 40h arbetsvecka Allmänt om friluftsliv 16
Tundraman Friluftsliv o prylhysteri=ett flyktbeteende? Allmänt om friluftsliv 17
Tundraman Friluftsliv som intresse.. Allmänt om friluftsliv 7
obbbi Friluftsliv i Mälardalen Allmänt om friluftsliv 4
Gun-valld Friluftsliv och förhållanden Allmänt om friluftsliv 96
CF673 Friluftsliv på 15 minuter? Allmänt om friluftsliv 15
krokben Friluftsliv högskola? Folkhögskola? Allmänt om friluftsliv 7
avslutat_17_06_20 iPhone appar för friluftsliv Allmänt om friluftsliv 16
KORITFW Tonåringar drar sig från friluftsliv och äventyrande? Allmänt om friluftsliv 33
Elin-d Hur startade erat intresse för friluftsliv? Allmänt om friluftsliv 44
Agneta_T Friluftsliv/vandra "med diabetes" Allmänt om friluftsliv 6
Anders V Hinder för friluftsliv Allmänt om friluftsliv 122
moe_mart Natur, friluftsliv och kommersen Allmänt om friluftsliv 6
mrbambocha Gillar äventyr och friluftsliv- vilken utb/yrke passar? Allmänt om friluftsliv 18
LisaKW Grundläggande näringslära vid friluftsliv Allmänt om friluftsliv 2
lillvafflan Svensk bilsemester med vandring och friluftsliv Allmänt om friluftsliv 9
Ahkká Svenskt forskningsprojekt om friluftsliv Allmänt om friluftsliv 0
Sarvi Framtidens friluftsliv Allmänt om friluftsliv 0
seon Lågintensivt och Högintensivt friluftsliv Allmänt om friluftsliv 0
bastuper Att studera scouting och friluftsliv på egen hand Allmänt om friluftsliv 37
annaterese Friluftsliv som metod Allmänt om friluftsliv 10
såg friluftsliv lika med miljötanke sant. Allmänt om friluftsliv 21

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.