fjällskidor eller längdskidor?

Jag skulle vilja köpa skidor men frågan är vilka.
Jag bor i skåne och kommer nog inte resa upp till fjällen och åka skidor särskilt ofta men jag skulle verkligen vilja!
Fungerar det att vandra i fjällen med de smalaste skidorna 55 för att samtidigt kunna åka i spår med dem om man skulle vilja? Eller är det bättre att välja bredare skidor. Det kanske inte blir bra åt något håll om man köper något mitt emellan längdskidor och fjällskidor?
Hur breda kan skidorna vara så att man samtidigt kan åka i spår med dem?
Eller det kanske är bäst att köpa längdskidor för att sedan hyra de få gånger man vill åka på fjället?
Är det stor skillnad om man skulle åka fjällskidor ihop med andra som åker längdskidor, om man tänker att de med längdskidor är ganska så nybörjare och att jag också är det?
Tack för hjälpen!
 
För det mesta går det bra :)

Hejsan,

Jo för det mesta fungerar det att gå med vanliga "pinn-skidor" i fjällen. Visst blir det lite vingligare i nedförsbackarna, men i värsta fall går det ju alltid att ta av sig skidorna och gå nedför de brantaste utförslöporna.

Enda gångerna som det verkligen kan bli problematiskt med löparskidor är om det kommer mycket nysnö eller är stenhård isig skare. Men precis som du skriver går det ju i sådana fall att hyra utrustning. Så mitt tipps är definitivt att satsa på ett par längsskidor, då kanske du kommer ut hemmavid....eller uppe i Småland, vilket dels ger mer skidvana och dels innebär att skidorna faktiskt använts och inte bara blir liggande.

/ Stefan
 
När det blir någon vecka per år med åkning i fjällen tycker jag det är smidigt att hyra. Visst, man får inte de mest spännande skidorna och det kostar lite vid varje tillfälle men utslaget över året blir det inte mycket. Om du kommer att åka spår hemma krävs det i vilket fall skidor som passar i dessa och då blir det en naturligt val med vanliga spårskidor. Hyr fjällskidor de första turerna och känn efter. Du kan alltid plocka med dig dina smalare skidor så får du en bra jämförelse i olika terräng.

Om det framöver övergår till att bli flera fjällturer varje vinter blir nog suget efter att köpa större och mer motiverat.
 
Hej!
Jag har inte någon större erfarenhet av turskidåkning (eller längdskidåkning i spår för den delen), brukar bli en vecka i jämtlandsfjällen runt påsk varje år med 2-3 dagsturer på 1-4 mil styck. Detta sedan fyra år tillbaka. Oftast fram och tillbaka mellan storulvån och sylarna eller blåhammaren. Mina erfarenheter från detta och budgetlösningar nedan:

Jag löste fjällskidbiten på så vis att jag köpte ett par riktigt billiga gamla turskidor med stålkant men utan bindningar för en hundring. Jag monterade sedan ett par SNS-bindningar från ett par skrotade "spårskidor" så jag kunde använda samma pjäxor som till mina vanliga skidor. Det är inte en helt optimal kombination (pjäxorna och bindningarna är lite veka och de billiga skidorna är lite trötta). Men det var nästan gratis.

Fördelarna framför att gå med smala skidor utan stålkant är att man inte sjunker ned och fastnar när man går utanför lederna (eller i mycket nysnö). Att man kan bromsa bättre när det går utför och lättare hålla sig på fötterna när det är halt och lutar i sidled.

Däremot så går det inte så fort. Åtminstone inte för mig, men det heter ju gå på tur, inte åka på tur :)
T.ex för ett par år sedan gick jag turen storulvån-sylarna-storulvån (ca 3 mil) med utrustningen beskriven ovan. En bekant som nyligen åkt vasaloppet (och är betydligt mer vältränad än jag) körde på sina skateskidor. Vi höll hyfsat jämn takt på vägen upp då han hade lite svårt att få fäste i uppförsbackarna, men på vägen ned försvann han fort utom synhåll och fick vänta en och en halv timme på mig nere på storulvån. Han hade inte haft någon möjlighet att bromsa alls så han hade bara kört på istället... förra året skaffade han ett par fjällskidor med stålkant :)

Sammanfattningsvis:
Jag tycker att du främst ska satsa på de skidor du kommer använda mest. Hyr sedan eller gör någon billig fullösning som jag gjorde om du inte vill investera i dubbel utrustning. Och testa gärna dina vanliga skidor i fjällen, det fungerar det med.
 
Jag tycker att mina Åsnes Vikafjell är lite i smalaste laget för fjällen men har jagat med dem att antal långhelger. Det funkar men ibland hade det varit kul med lite mer bärighet. Köp ett par smala längdlagg så blir det roligare i spåren för Vikafjell blev en halvers kompromiss...
 
Många liknande

trådar finns det.

Vad tycker du om utförsåkning på fjäll respektive löparskidor?

Förslaget med löparpjäxor och löparbindningar på stålkantade skidor är bra. Mina barn har fått ha såna skidor som allt i allo från 10-18 års ålder. (Fischer E89 Crown samt Salomon SNS). Köpte skidorna begagnade de hade gått som uthyrningsskidor i Grövlsjön.

Denna kompromiss funkar både för långtur i fjällen och i maskingjorda spår men är naturligtvis inte lika kvicka som renodlade löparskidor.

Thure
 
Jag åkte med den tunnaste varianten av fjällskidor med stålkant i vintras i en vecka. När jag kom hem och gick med vanliga längdskidor var det väldigt ovant och läskigt när man inte kunde bromsa som man ville. Har kommit fram till att oavsett vilka skidor det blir så ska det åtminstone bli med stålkant. Finns det längdskidor med stålkant?
 
Det mesta går att lösa, att få stålkant på dina skidor kan däremot bli dyrt. Thures modell med att köpa begagnade turskidor med stålkant känner jag igen från mina som jag köpte av Stig Strand.

Plastbottnade träskidor med stålkant och virebindning, de var fula oxså så jag prutade och det höll.

Härnere på Söderslätt är det som oftast stråk av jord och sand i snön, sen måste man ju över en och annan av många saltade, grusade vägar oxså när det är snö. Bottenplasten har jag lagat någon gång med plaststift och inför varje säsong bryner jag ytan efter att värmt av förra årets fästesvalla.

I mitt fall blev stavarna dyrare.
go tur
 
För typ 30 år sedan

fanns fortfarande så kallade orienteringsskidor av trä med en stålkant på insidan. Tror inte såna finns kvar längre.

E89 är lite åt det hållet relativt smala men med heldragen stålkant på bägge sidorna. Åsnss har en variant med kortare stålkant.

Thure
 
Åsnes Vikafjell har jag med 75% stålkant. Köpte då jag körde lite drag med hund tidigare. De är bra men känns klossiga i maskindragna spår så ingen motionsskida direkt. Och sen är de lite för smala i lössnö också :)
 
Så länge du stannar på en ort i fjällen

går det alltid bra att hyra. Men i sydsverige är det vettigt att köpa nåt på loppis under off season, att hyra är nog svårt till omöjligt och om det blir en fin vinter töms skidaffärerna.

Thure
 
Maknaden för fjällskidor med stålkant är tyvärr ganska liten i Sverige och inte lika modemedveten och prioriterar årets färg etc som gäller för utförsskidor. Handlarna väljer därför ofta att ställa undan de osålda paren till nästa säsong istället för att rea dem.
Bästa möjligheten att köpa sådana skidor på rea (Åsnes, Fischer etc) finns faktiskt i Norge sent på säsongen (efter påskveckan). Marknaden är betydligt större där och även utbudet.
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Perkabolo Slipa kanter på fjällskidor? Turskidåkning 5
Tundraman Fiskfjäll på fjällskidor Turskidåkning 10
Almgren Fjällskidor, tips Turskidåkning 10
Jackiie Stighudar till fjällskidor, som går att fästa i bakkant? Turskidåkning 6
Rasmus B Valla till fjällskidor Turskidåkning 2
Egel Rejäla breda fjällskidor Turskidåkning 4
Fjorr Skicka paket STF Abisko- Nikkaloukta med bussgods, bra eller dålig ide? Turskidåkning 3
PhilipK Fjäll eller skins på Fischer Transnordic 66? Turskidåkning 8
TFTF Pulka eller ryggsäck mellan stugor? Turskidåkning 10
mThureson Tjäktjapasset eller Sielmmavaggi via Nallo Turskidåkning 5
Lortkatt Reklamation eller normal skada? Turskidåkning 11
qwert vilken bindning ska jag välja magnum eller vanlig? Turskidåkning 2
Gråbuse Tälttur i Harsa eller Orsa? Turskidåkning 1
edler Skidval: Åsnes Ingstad, Fischer E109 eller varför inte Hagan Off Limits? Turskidåkning 22
evinrude skidor kilpisjärvi-halti eller liknande? Turskidåkning 8
Skidpojken Mohair eller syntet? Turskidåkning 2
Evajar Valla eller bara stighudar Turskidåkning 14
Lofoten - Møring Spor eller løype på Kungsleden i midten av februar? Turskidåkning 1
Glännman Temperatur Abisko april - tunn eller tjock dunjacka :-D Turskidåkning 6
AndersSupertramp Fellelås på fiskfjäll - bra eller obra Turskidåkning 3
Soleil Ottsjö eller Vålådalen i mars? Turskidåkning 5
Cloyanz Amundsen bc med skinlock eller Amundsen FL Wax Turskidåkning 5
kanis Stighudar eller ej Abisko-Nikka? Turskidåkning 7
Kricko B Tur i Tyskland/Italien eller ?? Turskidåkning 1
Bomaye Sarek i mars eller april? Turskidåkning 4
Emmmalundstrom Någon som bor eller brukar köra i enafors, storulvån alternativt duved? Turskidåkning 2
Kricko B Hjälp! Mattermos eller inte? Turskidåkning 6
liquidmonkey primus power eller vinter gas? Turskidåkning 9
Calestar Randonee eller turskidor. Turskidåkning 4
offtrack Madshus eller Alpina för kalle-anka-fötter? Turskidåkning 4
flierman Testa vallningsbara - tejp, spray eller burkar? Turskidåkning 1
moa_k40 Bc bindning eller "vanlig" bindning? Snabbt svar! Turskidåkning 8
never Någon som testat dessa skidor eller vad tror ni om dom? OAC KAR 147 Turskidåkning 2
rispalt Katterjåkk eller Katterat -> Unna Allak Turskidåkning 6
robinb köpa turskida, åsnes ingstad eller amundsen? Turskidåkning 5
lawe Storlien, eller andra orter för vinterdagsturer på fjället Turskidåkning 5
rimn Skidra eller åka skidor? Turskidåkning 14
colle89 vallningsfritt, funkar det med kickerskins eller ej? Turskidåkning 7
nordängen Stighudar och/eller valla Turskidåkning 6
Etriol Salomon x-adventure 89 eller fischer europa 99? Turskidåkning 0
colle890 Turskidor, vallningsfritt eller vallningsbara?? Turskidåkning 20
Rocky Mountain Åsnes Storetind eller Ingstad? behövs det extra platta? Turskidåkning 16
emeliem Åsnes eller Fischer? Turskidåkning 0
AnetteA Vallningsfria eller inte? Turskidåkning 25
seww Begagnade stighudar eller alt. till stighudar Turskidåkning 2
Gertrud Kort-hudar, bra eller dåligt? Turskidåkning 28
mimartin82 Vasaloppet (Öppetspår eller kortvasan) Turskidåkning 4
Sjobbe hel stålkant eller 3/4 stålkant Turskidåkning 12
gynner 17 kg på ryggen eller i pulka? Turskidåkning 10
Spinspider Turskida: vallat eller vallningsfritt? Turskidåkning 28

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.