Esbit kök

nja

Starttemperatur, omgivningstemperatur, vind, lä och vindskydd samt lock?

Siffrorna se tjusiga ut men var det KISS från början?

hmm... med 12-13 gram T-röd (släckning omedelbart efter med lock) så får man i allafall 0.5 liter (15 grader starttemp) genomkokande vatten i en tragia 27 även om det blåser lite - med gas drar det ca 7 gram.

om man inte ens får till 0.5 l uppkok med 4*3 gram metatablett så är det nog inte metatabletter den bästa av bränslen att släpa på (även om själva köket är lätt) om man skall vara 2-4 veckor utan bunkringsmöjlighet...

om man värmer 3 ggr 0.5 liter per dag, snålt räknat:

T-röd 13 gram per 0.5 l uppkok:

39 gram dag
273 gram vecka
1092 gram månad
behållare 1 säkerhetsflaska 1.5 liter 212 gram
1304 gram per månad + kök


meta 5 *3 gram per 0.5 liter uppkok:
45 gram per dag
315 gram per vecka
1260 gram per månad
behållare ~50 gram papper + fuktskydd
ca 1300 gram per månad + kök


Gasol 7 gram per 0.5 liter uppkok:
21 gram per dag
147 gram per vecka
588 gram per månad
behållare 215 (450 gram) + 110 (230 gram) = 325 gram
totalt 913 gram per månad + kök

kök toppmonterad microstove utan piezotändare - 63 gram
kök slang gravity II EF med piezotändare 263 gram


i samtliga fall väger ett kök/vindskydd som tål blåst utan att störa lågan för mycket en del i vikt.


Testet jag gör är 0.5l kylskåpskallt vatten med (och nu kommer det viktiga) ett 60talskök med tabletter som legat sen 60talet. då krävs det 12g för ett kok om man har vindskydd (gjordes igår).
Skall kolla med samma kök och esbit-tabletter från clasan (4gst) för att se om det blir snabbare/ bättr kok.

Men det var roligt att du tog dig så mycket tid att göra beräkningarna (det är skönt med fler som är lite nördiga :)

BZ
 
Gaskök har desutom fördelen att man slipper sot uppbyggnad under kärlet - lågan når metallen
vilket gör den effektiv när den är ren och att man slipper diska undersidan också.

Med teflon kärl i kombination med gaskök räcker papper och torka ur det med.

Att hålla på att köra med ved,diesel och annat ger en sotvärmesköld på undersidan som väldigt
snabbt sätter ned effektiviteten på hur värmen från eldkällan används.

Typ rymdfärjor och annat som skall ner igen använder typ sköldar av kol pga den bra värmisolerande förmågan.....

Med gas slipper man det extra momentet med att få bort skiten på undersidan samt att det går fortare med uppkok.

Nu är ju flänsförsedda gaskök kanske inte så kul att köra över öppen eld om gasen tar slut men normalt sett är man ju inte borta så länge - gaskök är rena och enkla.

Dom andra kan man ha i skåpet som multifuel överlevnadsgrejer
 
Det finns en tråd kring Esbitkök som jag startade för ett par år sedan. Där redogörs för en del praktiska tester med Esbitkök, plus att det finns några bilder. Jag har kört Esbit på några solovandringar, och vill man pressa vikten är det ett utmärkt alternativ. Men man måste vara villig att anpassa matvalet efter omständigheterna. Några större kulinariska utsvävningar blir det inte tal om, men om man klarar sig utan långkok så funkar det bra.
 
Gaskök har desutom fördelen att man slipper sot uppbyggnad under kärlet - lågan når metallen
vilket gör den effektiv när den är ren och att man slipper diska undersidan också.

Vill inte vara sån men du får faktiskt bättre effektivitet om kokkärlet är sotat eller svart.
Önskar bara att jag pallade ta fram en källhänvisning på den infon :)
//Peter
 
Jaha , det skulle vara intressant att få höra denna källa tala....

Med tanke på att du kan hålla en liten kolbit i ena ändan när andra är vitglödande så kan man ju tänka sig hur ett 0,1mm sikt dämpar värmen från en sotig brännare - desutom ökar uppbyggnaden av sot fort när det väl börjat.

Ett kokkärl me en halv cm sot i botten skulle lätt kunna skickas ned från omloppbana runt jordon me liten skämd skiten mat i botten som present från iss or whatever.

Att då försöka koka mat i detta kärl...Möhö - fast man skulle ha 8 kubikmeter gas så skulle man få äta non al dente makroner.

Mot värmestrålning inom visa våglängder - ja kanske synligt ljus så kan en mattsvart yta vara
lämplig för att absorbera - men ljuspektrumet är mycket bredare än så.

I t.ex infraröda våglängder är färger med total absorbation , dvs svarta - helt vita - 80% reflekteras tillbaka.

And so on
 
Fast anledningen att du kan hålla en kolbit i ena änden när den andra är vitglödgad beror ju inte på att kolbiten är svart utan för att kol och trä har extremt dålig värmeledningsförmåga...

Och nu pratar inte heller jag om tjocka lager sot utan en sotad yta alternativt en svart yta. Inga extremfall och ytterligheter.

Skall se om jag kan hitta källorna någonstans.

//Peter
 
Trist Troy

men MSR med flera gör svarta kärl, inte av moderiktighet utan av värmemottagnings effektivitet.
Du har rätt i att tjocka kollager isolerar, men ett tunnt lager färg kan väsentligt öka väremottagingseffekten, eller i motor och avgasystemsvärlden öka värmeavgivningen.....
Så kliv ner från dina lånta hästar och släpp in lite kunskap!
 
Ännu tristare Troy, mörka ytor tar upp värme betydligt bättre än blanka, blanka reflekterar bort istället.

Källa ?, grundskolan, har man gått där behövs inga "blowjobs" i framtiden...
 
Sådant går att räkna på vilket tas ofta tas som exempel på i termodynamikböckerna.

Där har man både emmisionskonstanten på själva ytan (som kan vara variabel med våglängd på strålningen) som en parameter men också värmeledningskonstanten i färgskiktet - fördelen med hög emmisionskonstant kan lätt ätas många gånger om av en något för tjock färgskikt.

med mycket tunn sotning (1/100-dels mm) så kan det bidra positivt gentemot en normal blank aluminiumyta men är sotlagret över 1/20-del mm eller så så är bidraget mindre pga sotets isolerande verkan.

Även om tex. gasolågan avger mycket IR-strålning så är den ändå väldigt liten del av den totala värmeflödet - det mesta kommer ifrån dom heta gaserna som spolar efter grytbotten och där har all sot och beläggningar en isolerande verkan och då behövs det inte mycket till tjocklek för att resultatet skall bli sämre med sot än utan oavsett hur mycket lågan strålar IR.

det handlar om kvoter mellan olika delar och man skall inte bråka om fickpengar (IR-strålning) om det påverkar dom stora summorna negativt (omspolande het gas) med högre isolering även om det finns optimal punkt där allt samverkar på bästa sätt - men att ha koll och putsa sotlagret till rätt µm-tjocklek för bästa optimering är nog bara förehållet till dom riktiga köksnördarna som har räknat på allt ;-)

sot är inte speciellt frekvensselektiv utan tar emot (kall) eller strålar (varm) lika bra både inom IR och den synliga ljusspektrat - medans tex. vit isbjörnspäls eller snö är svart inom IR-området etc.
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
NaturBiten Värmetabletter Esbit? Kök och brännare 59
Farbrorvattenmelon Första gången med Esbit Titanium Pot. Är detta normalt? Kök och brännare 6
qy Esbit på flyget? Kök och brännare 5
fuchs Esbit tabletter över disk i Sthlm Kök och brännare 12
Brune Erfarenheter av Esbit grill? Kök och brännare 5
bäfver ESBIT?bra/dåligt Kök och brännare 1
backpacker8 esbit? Kök och brännare 3
nils73 Esbit (meta) tabletter nödbränsle till Triangia? Kök och brännare 17
Broder Bob Esbit tabletter på flyg? Kök och brännare 26
stefan.svard Slang till KAP-Arctik kök Kök och brännare 27
tlundberg Kök till Fjällräven Clasic Kök och brännare 40
Snödrivan Bästa stälket att sälja ett KAP kök Kök och brännare 2
Elvah Viktoptimering av kök vs koktid/gasåtgång Kök och brännare 32
hsp Vindskydd eller kall mat Kök och brännare 4
Alucardi Alternativ till Trangias brännarkopp för Optimus Polaris konvertering på Trangia kök Kök och brännare 41
Linneaa Ansluta stor gasbehållare till kök med Lindalanslutning Kök och brännare 4
Moga Mäta gasförbrukning mellan olika kök? Kök och brännare 13
Hjulle Val av kök till 2 pers Kök och brännare 12
Dan B Toppmonterat gas kök som vält. Kök och brännare 29
statemachine Köp av kök. Kök och brännare 6
utsidannor Vindskydd toppmonterat kök 2021 Kök och brännare 4
CAX Vilket kök - trianga el Optimus hiker 111 Kök och brännare 8
Dan B Kassera en gas flaska till gas kök Kök och brännare 27
gahne Kök för höst&vår, gas eller MF? Kök och brännare 11
Grafpro Sex kök i vind Kök och brännare 7
_tobbe_ Kit för toppmonterat kök! Kök och brännare 7
ninj4 Kompabilitet: Optimus-kastrull + Primus-kök? Kök och brännare 6
Brune Nytt kök från Feltema Kök och brännare 1
mkruse Tillaga varm mat utan kök eller öppen eld. Kök och brännare 46
Lico Vilket kök vid elavbrott? Kök och brännare 64
gunnargren Vilket kök ska jag ta med mig? Kök och brännare 6
Tundraman Vindskydd toppmonterat kök Kök och brännare 34
SWESalK Stabilt kök för matlagning Kök och brännare 51
GustavOh Rekommenderade kök per användningsområde Kök och brännare 16
Viktorious Vilket kök bör jag köpa? Kök och brännare 6
busnicke Vilket kök ska jag köpa? Kök och brännare 15
vandrafjäll Varför är vindskydd till kök i värmeledande material? Kök och brännare 23
Björsa Madeira, gastuber till kök. Kök och brännare 4
Askel Hur varmt under ett trangia-kök? Kök och brännare 13
Sverker G Skillnad på brännare till Trangia kök? Kök och brännare 29
Annette Seldén Val av kök till fjällvandring Kök och brännare 40
Johan.H Service kit till MSR XGK Expedition MF kök Kök och brännare 15
fritänkare Avlång 175g gastub till kök? Kök och brännare 12
Garherr Kök för nybörjare Kök och brännare 51
Dr Who Bränsleflaska till Primus MF kök? Kök och brännare 5
AndersPS Vilket kök!? djungel!!! Kök och brännare 6
Ruhl Behöver tips på gas kök och brännare Kök och brännare 17
Chrabban Kök för 2 ? Kök och brännare 29
Hanna M Lätt, bra och billigt kök för 2 pers? Kök och brännare 16
1145 Var köpa Coleman-kök i Sverige Kök och brännare 6

Liknande trådar


Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.