Längtar alltid till fjällen.Läser hellre fjällkartor än ser på teve.Vandrar ibland med sällskap, ibland ensam i både fjäll och skog. Tycker alldeles förmycket om att vandra för att avstå om medvandrare saknas.
Tillhör Hillebergfalangen.
På senare åt har jag rest till Australien och Nya Zeeland några gånger

Användarnamn: BrittMarie

Intressen: Klättring, Friluftsmat, Expeditioner, Vandring, Långfärdscykling, Turskidåkning, Litteratur, Navigering, Mountainbike, Multisport, Bär & svamp, Orientering, Paddling

Mer på profilsidan


Fjällvandring 2008 - Närkontakt med Sálajiegna

Ibland är det skönt att stanna ett par nätter på samma plats, slippa packa ihop och bara ge sig iväg på en dagstur. Så hade jag planerat att göra när jag kom till Pieskehaure, oavsett väder, men jag önskade mej verkligen solsken den här dagen! Tanken var att jag skulle följa Láirrojåhkås dalgång nästan från utflödet i Pieskehure ända upp till glaciärporten i Sálajiegna och sedan vidare till sjön 878 och tänkte att finväder skulle bli guldkant på dagen. 

 

 Láirrojåhåkås utlopp och deltat i Pieskehaure

 

Visst blev det solsken!  Efter frukost packade jag lunchmat, kök och godis i ryggsäcken. Förstärkningströjan åkte också ner trots shorts- och t-shirtväder.

Så iväg. Passerade bara första bron  för jag hade bestämt mej för att gå på Lábbasidan om jåkken upp därför att jag tyckte att den sidan såg trevligast ut från utsikten från Láirro kvällen innan. Och för att stugvärden i Pieskehaurestugan hade  bekräftat mitt intryck när vi pratades vid kvällen innan.

 

 Bron över Labbájåhkå

 

Jag gick över underbart lättvandrad mark, mest rished, ett och annt inslag av högörtsäng,  brudsporre blommade här och där och det fanns många platser som inbjöd till tältning.

Rätt som det var flög en uggla upp bara ett par meter framför mig! Vad var det för sort? Fjälluggla? Ganska stor, tyckte jag, ljust gråspräcklig gled den iväg och satte sig på betryggande avstånd från mej. Jag kikade på den en stund där den satt och vred på huvudet och såg uggleaktigt klok ut. Så försökte jag hitta var den hade suttit innan jag kom och störde och sen var den borta...

 

 Láirrojåhkå

 

Nästan hela vägen var lättvandrad men sista biten blev lite besvärligare, ett par höjdkurvor upp och storblockig terräng men ändå inte så svårt.  Suliskongen håller hela tiden ett vakande öga över dalen.

 

 Láirrojåhkå, Sálajiegna och Suliskongen

 

Så var jag uppe i ett mycket märkligt landskap - ödsligt ochsterilt, sten, grus och sand som blottlagts då glaciären dragit sig tillbaka.En mullrande isälv  forsar ut under iskanten på Sálajiegna. Inte mycket som växer här uppe, isranunkel och någon liten videart, men inte mycket mer.

 

 Láirrojåhkå väller fram ur Sálajiegna

 

Ett stort grustag, ett månlandskap - jag kände mej väldigt liten och ensam  på denna plats som ändå är storslagen och vacker i sin ödslighet. Isen kylde och trots sol från klarblå himmel åkte långärmströjan på. Det ligger mycket grus och sten på isens yta, därför är den inte så där vackert blåskimrande som glaciärer ofta brukar vara.

 

En märklig formation fanns där - det som från ett håll såg ut som en kompakt grushög visade sig vara urgröpt på baksidan, som grottor i gruset. Jag funderade på hur det kunde bli så, finns där kanske en kärna av is som ett slags stomme?  Tyvärr gick jag inte ända fram och tittade. Eftersom jag var ensam hade jag ingen som kunde fungera som storleksjämförelse på bilden, men "grottorna" var så stora att jag, kanske något hukad, hade kunnat gå in dem.

 

 Grottor i sandhögen

 

Efter att ha sett  glaciärporten på nära håll hade jag tänkt fortsätta till sjön 878. Att den inte har något riktigt namn kanske beror på att sjön inte funnits så länge, den har bildats, eller åtminstone blivit synlig då Sálajiegna och Sulitjelmaisen har smält och blivit mindre. Men då måste jag ta mej över Lájrrojåhkå. Utan att gå  glaciären. Det går inte! Jag tyckte i alla fall att det var högst olämpligt att försöka vada den hårt strömmande, iskalla vattnet, alldeles ensam. Men Grundsten skrev ju " jåkken kan lätt vadas..." Men vänta - han menade ju OM man hade kunskap att gå över isen så kunde en annan gren av jåkken lätt vadas efter att man varit framme vid sjön. 

Jaha. Då skulle jag i alla fall missa det jag så länge önskat få se! Det kändes ganska snopet. Men så var det, gå ända ner till bron och upp igen på andra sidan hade jag inte lust med den dagen i alla fall. Kanske i morgon? Lite nedslagen vände jag tillbaks nerför stenskravlet igen.

En lång lunchpaus i solsken och grönska fick mej på bra humör igen. På vägen "hem" strosade jag  sakta längs Láirrojåhkå. Njöt av vädret och beundrade formationer som skulpterats av vatten och sten. Inte bara de stora sakerna är värda att  ses, de små kan vara lika imponerande, men kanske lättare förgängliga.

Vackra formationer av större slag...

...och mindre. 

 

När jag kom tillbaks till mitt tält kände jag mej ändå väldigt nöjd och glad över dagens utflykt. Glad över att få vara på vandring just de här dagarna i detta fantastiska område. Glad över att ha fått se ett mycket annorlunda stycke landskap och bättre väder kunde det inte ha varit! Badet i bäcken nedanför min lägerplats blev en riktig njutning den kvällen! Det är sannerligen inte alla fjällturer man kan plaska runt  i fjällvattnet lite extra bara för det är så skönt!

Jag funderade på att stanna ännu en dag här och gå upp till sjön om det skulle bli lika fint väder en dag till men bestämde inget. I dagboken skrev jag att kvällen blev lite blåsig och det verkar bli molnigare...  

(Min "fjälluggla" var troligen en jorduggla. Magnus Friberg har varit vänlig nog att intressera sig för min iattagelse. Bilder i mina fågelböcker såg inte riktigt ut som mitt minne, men efter att ha sett fotografier av  jordugglor får jag bättre ihop det. Magnus har säkert helt rätt!)

 

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2008-08-24 21:55   brigas
Måste också,nån gang i framtiden,gå kring Sulitelma-massivet och se närmare på glaciärerna och allt som sker kring dem.
och hoppas på lika njutbart väder som du hade.
Mycket välskrivet och kul att läsa.
 
2008-08-24 22:04   greenjuice
Fina bilder och trevlig text att läsa!
 
2008-08-25 07:34   avslut1008
Instämmer med föregående talare.........
 
2008-08-25 10:36   Thomas Traneving
Vilka härliga bilder!
Du verkar haft en jätte härlig tur!
 
2008-08-25 17:30   Håkan Friberg
Underbara bilder och intressant text. En fråga dyker upp: Hur klarade du ensamheten - både under och efter turen? Är ensamvandring något du kommer att göra igen?
 
2008-08-28 21:49   Skogsanna
Jag skulle gärna gå ensam och tror inte att ensamheten skulle vara något problem men vad säger man till mamma och vänner och bekanta som fasar sig över detta tilltag?!
Tack för härliga bilder och texter.
 
2008-09-03 11:40   Elna
Underbart att läsa kära mor!
Anna - nyckeln heter noggrann färdplan!
Mamma ritar upp planerad färdväg och lämnar hemma på köksbordet/i mailboxen. Jag har den alltid nära tillgänglig när mormor ringer, så att jag kan lugna ned henne med att diskutera exakt var mamma bör befinna sig för tillfället. Om hon verkligen följer rutten till punkt och pricka är en annan femma ;)
 
2008-09-03 19:36   BrittMarie
Denna gången följde jag faktiskt min färdplan VÄLDIGT noga! Ovanligt nog...
 

Läs mer i bloggen

Trehundra mil - del två

För ett par månader sen skrev jag om min dotter Helga och hennes kompis Sabina som är i Nya Zeeland och vandrar Te Araroa, 300 mil från norr till söder. Jag nämnde också att jag var sugen på att vandra med dem en bit...

Jag vet inte exakt hur långt de har gått nu men senast jag hörde från Helga, för ett par dagar sen, var de klara med en sexton mil lång paddling på Whanganui River. Enligt kartorna är ca 135 mil avklarade vid ankomsten till Whanganui. Snart halvvägs, alltså!

Trehundra mil

Trehundra mil. Så lång är Te Araroa, vandringsleden som går genom hela Nya Zeeland, från Cape Reinga i norr längs stränder och i skogar, genom byar och städer, på stigar, vägar och vatten till Bluff längst ner på sydön!

Kåtornas folk - ett lästips!

"Det piskar som tusen vassa nålar i ansiktet, vita moln kommer yrande och sveper sig om oss där vi vandrar - några små människor och djur i vanmäktig kamp mot en rasande fiende, virvlar, biter, tränger sig in genom skinnkläderna som vore det spindelväv man bar, tar andan ur en, tvingar en att spänna varje muskel för att orka ta ut det steg man påbörjat... Hur länge! tänker jag. Nu är det nio timmar vi krupit fram mot stormen..."

Vädret är förfärligt när samerna i Saarivouma flyttar till sitt sommarviset i slutet av april år 1915. Den som berättar är Ester Blenda Nordström, en tjugofyraårig journalist från Stockholms som under några sommarmånader ska vara lärare åt samebyns barn.


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.