Om att bygga tält, och diverse funderingar kring att vara en halvlat medelsvenssonfrilufsare med längtan efter friheten, lugnet och njutningen, snarare än strapatserna.

Har börjat bli vuxen och lärt mig att uppskatta naturen och dess oerhörda rikedomar mer och mer. Jobb, barn och andra intressen inkräktar dock ganska mycket på den lilla tid man har, så jag kommer inte ut så ofta som jag skulle vilja. Har blivit mycket inspirerad av "Fjäderlätt vandring" av Jörgen Johansson.
Drömmer just nu om att vandra genom Liechtenstein, i Slovenien och i Norge.
Jag har också fastnat i Gör-det-själv-träsket. Det är ju roligt både att skapa, och om detgår, spara pengar på att göra själv istället för att köpa dyra märkesprylar. Har under vintern 2007-08 lyckats sy mitt eget lilla tvåmanstält, och är mäkta stolt. Under kommande vinter kanske det blir en lättviktsryggsäck. Vi får se.

Användarnamn: Öhrnell

Intressen: Friluftsmat, Fiske, Vandring, Foto, Utförsåkning, Resor, Styrdans, släktforskning, gör-det-själv

Mer på profilsidan


Tältet del 14 - vattentest och klädnypor

Nu börjar det kännas att man är på sluttampen, och tur är väl det, för nästa helg är det midsommar och helgen efter det så börjar semestern.

Det har äntligen blivit dags att testa vattentätheten. Jag tog en provbit och sydde en söm tvärs över. Sen snörpte jag ihop det till en påse och fyllde med vatten. Påsen hängdes upp ovanför diskbänken. Vattendropparna kröp vackert fram ur varje nålhål.

Efter två penslingar med våtrumssilikon spätt med lacknafta (bensin lär ska torka snabbare, men lacknafta råkade vi ha hemma) till ungefär samma konsistens som tapetklister, var sömmen helt vattentät. Så här såg påsen ut efter ungefär ett dygn, fylld med uppskattningsvis en liter vatten.

Den var inte det minsta fuktig på utsidan!

Sagt och gjort så skred maken till verket och började dra sitt strå till stacken genom att täta sömmarna. Inte helt lätt att hålla sömmarna spända medan de torkar.

Och nu har jag precis kommit in efter kvällens pass. Gräsmattan hade torkat upp tillräckligt för att jag skulle vilja sätta upp tältet och börja justera innertältet. Visst tål det ju vatten, men det är inte så trevligt att arbeta med blött tyg om man kan undvika det.

Notera utebelysningen som tänts pga mörkret... Jag satt länge ute och hoppades att min bättre hälft skulle komma ut och kolla hur det gick, men  de visade tydligen någon fotbollstävling på TV, så han verkade inte sakna mig så mycket.

Det har visat sig att jag varit alldeles för generös med tyg i innertältet. Det bara hänger och slänger - och hur kul är det i ett tält? Jag gick till torkvindan och hämtade in några klädnypor och fäste ihop det överflödiga tyget efter bästa förmåga, för att sedan tråckla ihop det med nål och tråd.

Till sist var jag tillräckligt klar för att packa ihop och gå in. Imorgon ska jag snygga till sömmarna på symaskin, men inte nu. Nu är klockan kvart i midnatt och jag börjar känna mig lite pömsig...

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2008-06-14 08:20   peter1969
Tältet blir ju supersnyggt men blir det verkligen så stort eller är det en liten stol på bilden?

Förresten så heter det fotbollsmatch och inte fotbollstävling..........:)
 
2008-06-14 11:11   oscar jensen
Kul att följa ditt projekt. Det verkar ju bli riktigt bra!

Själv ägnade jag gårdagskvällen åt att testa koktider och bränsleåtgång med mina olika spritkök hellre än att se på fotbollstävlingarna :-)
 
2008-06-14 19:12   POA9
Det är så roligt att följa processen.

Nu ser jag tydligt att det liknar mitt Hilleberg Akto till formen (som jag för övrigt har till salu). Det är i alla fall en god konstruktion och du får säkert mycket glädje av ditt tält.
 
2008-06-14 20:25   Öhrnell
Själv börjar jag vara tämligen less på att följa processen. Ni anar nog inte hur stor hjälp jag har av era kommentarer. De fungerar som hejarop som faktiskt kommer att putta mig över mållinjen. Hade det inte varit för denna blogg och alla vänliga själar på Utsidan så hade nog tältet aldrig blivit upplockat ur malpåsen igen efter juluppehållet, och det hade definitivt aldrig tagit sig hela vägen ut på gräsmattan! Nu ska det bara upp på fjället också, om ungefär en månad.
 
2008-06-16 13:20   Thomas Traneving
Tältet blir jätte bra, lite justeringar får man alltid räkna med.

Ttur att du inte är milimeter petig....då hade du aldrig fixat att först "minimera tyg" med tvättklämmor för att sedan sy ihop nästa dag................då hade du skaffat ett avancerat datorprogram som räknat ut allt exakt i förväg.............men ack så tråkigt och ointressant........:)
 
2008-06-16 13:45   Öhrnell
Det här tältet har fått min man att komma på den väsentliga skillnaden mellan konsthantverk och ingenjörskonst. Det senare kan reproduceras - det kan inte mitt tält. Alltså är det ett konsthantverk.

Nog för att jag gillar datorer och uträkningar, men det har gått fortare (i mitt fall) att testa sig fram.
 
2008-06-18 08:42   Håkan Friberg
Du är en god inspiratör - lite som Timell. Jag undrar hur många som nu kommer att påbörja tälttillverkning... utan att fullfölja projektet... tack vare dig...? :-)
 
2008-06-18 12:10   BrittMarie
Tänk att det kan vara mer intressant att titta på bollsparkning än att följa tillvekningsprocessen av det nya tältet... Sömmarna verkar ju bli väldigt täta av den blandningen, hur har du kommit på det? Ska lägga det på minnet .
 
2008-06-18 12:33   Öhrnell
Äsch, bollsparkning kan gå an ibland. Min egen gräns går vid svenskt deltagande i större mästerskap, så ikväll ska nog till och med jag flukta lite.
Blandningen är naturligtvis inte mitt eget påhitt, utan tipset kommer från Fjäderlätt-Jörgen. Det funkade så bra att vi har tänkt ha lite färdig blandning ståendes i en burk i garaget, för den geggan verkar kunna vara bra till lite av varje.
 

Läs mer i bloggen

Tänk att vintern var så viktig

Äntligen sportlov! Dags för årets viktigaste ledighet, med vita fjäll, vida vidder, och bilen som får stå orörd en hel vecka. Exotiskt så det förslår, och definitivt något vi behöver för att ladda batterierna. I år kändes det extra viktigt att få detta tillfälle till friluftsliv och vila, med tanke på hur sanslöst usel vintern varit. Fjällresan till nyår blev inte av på grund av snöbrist. Istället satt vi och hörde ösregnet smattra mot taket. Det blev pussel istället för skidor.  Trekaffe istället för bastu.

Men det gjorde trots allt inte så mycket. Man kunde tåla att inte få testa längdskidorna trots att man blev sporrad av de svenska damernas framgångar i Sotji. Det gick att leva med att man inte ville ge sig ut och ta en kvällspromenad i regnet och slasket.

För och nackdelar med vackert väder

Vädret i fjällen var fantastiskt under sportlovet.  Solen strålade från klarblå himmel och skidbackarna var perfekta.

Det var därför med viss vånda jag i början av mars loggade in på Facebook och såg alla vänners underbara sportlovsbilder medan jag själv var kvar i stan och jobbade. Med så härligt sportlovsväder, hur stora var då chanserna att påsken också skulle bli fin? Med tanke på min vanliga tur - närmast försumbara!

Solig påsk och mullrande sjö

Vid vissa tillfällen har man bara sanslöst tur med vädret. Som den här påsken till exempel. Efter den onaturliga värmeböljan i mars var man ju fullt inställd på att det skulle vara otänkbart att ge sig ut på isen i stugan för att pimpla. Men se det var inga problem! Hela borren gick åt, så man behövde inte alls vara skraj för att trampa igenom. Och snön var hård och lätt att gå på.


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.