Om att bygga tält, och diverse funderingar kring att vara en halvlat medelsvenssonfrilufsare med längtan efter friheten, lugnet och njutningen, snarare än strapatserna.

Har börjat bli vuxen och lärt mig att uppskatta naturen och dess oerhörda rikedomar mer och mer. Jobb, barn och andra intressen inkräktar dock ganska mycket på den lilla tid man har, så jag kommer inte ut så ofta som jag skulle vilja. Har blivit mycket inspirerad av "Fjäderlätt vandring" av Jörgen Johansson.
Drömmer just nu om att vandra genom Liechtenstein, i Slovenien och i Norge.
Jag har också fastnat i Gör-det-själv-träsket. Det är ju roligt både att skapa, och om detgår, spara pengar på att göra själv istället för att köpa dyra märkesprylar. Har under vintern 2007-08 lyckats sy mitt eget lilla tvåmanstält, och är mäkta stolt. Under kommande vinter kanske det blir en lättviktsryggsäck. Vi får se.

Användarnamn: Öhrnell

Intressen: Friluftsmat, Fiske, Vandring, Foto, Utförsåkning, Resor, Styrdans, släktforskning, gör-det-själv

Mer på profilsidan


Så var det dags igen...

När jag beställde tyg till mitt nästa tältprojekt i höstas var jag ganska säker på vad jag skulle göra med det. Något som liknade Gossamer Gears The One.  Enkelt ska det vara.  Nåt lär man sig väl av sina misstag, dum vore man ju annars. Så tanken var ungefär så här:

  • Två väldigt raka tältpinnar. Böjda känns bara SÅÅ 2008.
  • Ett polygont tältgolv (som ett hårt stiliserat femkantigt C) På så vis blir det förhållandevis mycket golvyta att leka på. Lite lyx vill man ju unna sig!
  • En öppning med liten absid längs ena långsidan
  • Myggnät (eller ja, IKEA-gardin...) mellan golv och tältduk. För är det något jag inte gillar så är det insekter. Heja vintern!

Kort och gott - bara raka sömmar. Piece of cake. Ockhams rakkniv och allt det där. Det borde man ju slänga ihop på en kafferast, eller?

Men vad händer? Jo, man börjar surfa runt och titta på andra tarptält. Andra lösningar. Och så börjar det rackarns tvivlet komma krypandes. Ska jag verkligen ha öppningen på långsidan? Blir det inte klaustrofobiskt om tältduken kommer ner för nära ansiktet när man ska sova. Eller tänk om regnet tynger ner så att man blir regnkall om fötterna? Kanske vore det bättre att göra en sån där krypa-in-i-variant i stället, typ Tarptent Contrail ? Då kan man ju få det ordentligt luftigt runt öronen, och ändå ha en fin utsikt. Och så kanske man klarar sig med en enda pinne - tänk så fjäderlätt! Men det verkar ju lite mickligt att kravla sig in utan att riva alltihop, så det blir lite Fångarna på fortet över hela övningen. Och vad hände med den stora golvytan? Man kanske kan köra en enpinnesvariant som den här från Jack Wolfskin? Verkar ju ganska nätt, men jag har aldrig sett något liknande förr. Och en liten röst inom mig säger att om något är vanligt så är det ofta för att det är beprövat och bra, medan sådant som mest ser fränt ut förmodligen har mer yta än innehåll. 

En bild som verkligen fick mig sugen på att sy ett enmanstält  när jag knappt ens hade påbörjat det första tältet, var faktiskt Maria Karlssons bild på Chinook i tältet . Den fick mig att längta efter lite egentid ute i vildmarken, fast utan hund. Och så tänkte jag att om jag var ensam skulle jag kunna sy något ännu mindre, ännu lättare. Så nu är det väl dags att jag gör det. Jag tror jag mjukstartar genom att gå och väga och mäta gångstavarna och tältpinnarna, så får jag väl sova på saken.

 

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2008-12-03 08:44   peter1969
Enkelt är bra!
Vad det innebär vet jag inte men det där med raka sömmar låter klokt.
 
2008-12-03 14:31   brigas
Dessa små tält!Tänk att fixa det "ultimata",lätt,enkelt,säkert,och med tillräckligt utrymme så man trivs både i det och när man bär det.

Gillar själv "långside-öppning,men gärna lite höjd ovan näsan när man sover;lyft i en kortändan kanske,eller valfri ände?
 
2008-12-04 10:04   Wolf25
Det ultimata borde vara ett enmanstält som väger ingenting och har ståhöjd :)
Lycka till.
 
2008-12-04 10:51   Öhrnell
Ulf - intressant. Man skulle ju kunna sova i en busskur! Fast det stuper ju på avsaknaden av myggnät förstås...
 
2008-12-05 18:26   URB65
Hej. Jag tror inte du behöver överge "The one" eller "Jack Wolfskin" lösningen, för den andra kommer också att gå lågt mot fötterna, om det är det du tänker på. Det går ju alltid höja lite i ändarna som de gjort i "Tarpten Contrail" ändå med något förstyvande i ändarna. Dessutom ser den sistnämnda lite vindkänslig ut tycker jag, men det beror ju på vad man tänkt ha den till. Med den absid som du mämner (om jag förtått dig rätt) skulle jag ha föredragit för egen del. Måste erkänna att jag också börjat bli lite sugen på något liknande, men jag har mitt förra projekt lite färskt i minnet och det finns fortfarande lite kvar att göra (har inget innetält ännu), så jag får väl se hur det blir.
 
2008-12-07 21:09   Islusen
Enmans- och enhundstält... hihi!
 
2008-12-17 15:15   lankwaifong
Så svårt detta. Jag förstår din ångest... man vill ju liksom göra det perfekta tältet, men i stället blir tygrullarna liggande. Jag gjorde helt enkelt så at jag köpte mig ett tält. Det Blev ett Lunar Duo från Six moon Design som blev rätt dyrt at beställa från USA. Svinlätt (2-manna med abbsid för 1200g), men det är väl inget man tar med på vintertur direkt. På vintern är det ju skönt med utrymme, tycker du inte det? Utöver mitt Lunar Duo har jag sytt ett vindskydd, en regnponcho (som kan användas som tarp tent) och en bivy bag. Sen har jag förstås lyxen att gå på en skola med ett helt rum fullt av diverse olika Hillebergtält... :-)

Lycka till!!! och sorry för att jag låter så hopplös..... :-/

//m
 
2008-12-17 15:16   lankwaifong
...Och hojta till när du bestämt dig för hur du ska göra. Nyfiken!
 
2008-12-17 15:21   Öhrnell
Det ska bli skoj att ta tag i det efter att tomten har kommit på besök. Fast mitt tyg ryms i ett tjockare C4-kuvert... Nog har vi tält så att vi klarar oss, men nån jäkla hobby ska man ju ha!
 

Läs mer i bloggen

Tänk att vintern var så viktig

Äntligen sportlov! Dags för årets viktigaste ledighet, med vita fjäll, vida vidder, och bilen som får stå orörd en hel vecka. Exotiskt så det förslår, och definitivt något vi behöver för att ladda batterierna. I år kändes det extra viktigt att få detta tillfälle till friluftsliv och vila, med tanke på hur sanslöst usel vintern varit. Fjällresan till nyår blev inte av på grund av snöbrist. Istället satt vi och hörde ösregnet smattra mot taket. Det blev pussel istället för skidor.  Trekaffe istället för bastu.

Men det gjorde trots allt inte så mycket. Man kunde tåla att inte få testa längdskidorna trots att man blev sporrad av de svenska damernas framgångar i Sotji. Det gick att leva med att man inte ville ge sig ut och ta en kvällspromenad i regnet och slasket.

För och nackdelar med vackert väder

Vädret i fjällen var fantastiskt under sportlovet.  Solen strålade från klarblå himmel och skidbackarna var perfekta.

Det var därför med viss vånda jag i början av mars loggade in på Facebook och såg alla vänners underbara sportlovsbilder medan jag själv var kvar i stan och jobbade. Med så härligt sportlovsväder, hur stora var då chanserna att påsken också skulle bli fin? Med tanke på min vanliga tur - närmast försumbara!

Solig påsk och mullrande sjö

Vid vissa tillfällen har man bara sanslöst tur med vädret. Som den här påsken till exempel. Efter den onaturliga värmeböljan i mars var man ju fullt inställd på att det skulle vara otänkbart att ge sig ut på isen i stugan för att pimpla. Men se det var inga problem! Hela borren gick åt, så man behövde inte alls vara skraj för att trampa igenom. Och snön var hård och lätt att gå på.


Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.