Om att bygga tält, och diverse funderingar kring att vara en halvlat medelsvenssonfrilufsare med längtan efter friheten, lugnet och njutningen, snarare än strapatserna.

Har börjat bli vuxen och lärt mig att uppskatta naturen och dess oerhörda rikedomar mer och mer. Jobb, barn och andra intressen inkräktar dock ganska mycket på den lilla tid man har, så jag kommer inte ut så ofta som jag skulle vilja. Har blivit mycket inspirerad av "Fjäderlätt vandring" av Jörgen Johansson.
Drömmer just nu om att vandra genom Liechtenstein, i Slovenien och i Norge.
Jag har också fastnat i Gör-det-själv-träsket. Det är ju roligt både att skapa, och om detgår, spara pengar på att göra själv istället för att köpa dyra märkesprylar. Har under vintern 2007-08 lyckats sy mitt eget lilla tvåmanstält, och är mäkta stolt. Under kommande vinter kanske det blir en lättviktsryggsäck. Vi får se.

Användarnamn: Öhrnell

Intressen: Friluftsmat, Fiske, Vandring, Foto, Utförsåkning, Resor, Styrdans, släktforskning, gör-det-själv

Mer på profilsidan


"Bergfink - cirkelsåg i arbete"

I slutet av åttiotalet gick jag högstadiet på Storsjöskolan i Östersund. Det finns en sak som är kännetecknande för samtliga elever som gick på den skolan under 70-80- och åtminstone tidiga 90-talet.

Vi hade alla samma biologilärare.

Vi tvingades samtliga lära oss en jäkla massa fågelläten.

Genom Facebook och en god kontakt har jag lyckats komma över en kopia av den stencil vi fick i sjuan, och som vi hade prov på ett flertal gånger upp till nian (det kom med tre fågelläten på provet i sex och samlevnad som vi hade i åttan...)

Kanske man skulle ha den i bakfickan när man är ute i fågelskogen? När man väl har fått höra lätena så är beskrivningarna inte så dumma. Listan är lite svårläslig, men här är några favoriter:

  • Tofsvipa: Klagande ängsligt. Med saliv i halsen
  • Orre: Bubblande kutter
  • Sparvuggla: Tidssignalen på radio
  • Bergfink: Cirkelsåg i arbete
  • Trädgårdssångare: Glatt fylligt joller. Som en vårbäck.

 

Vi ska ha återträff i början av maj. Tror jag ska ta med den här då och hålla lite förhör när folk är lite lagom runda under fötterna.

 

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2010-02-17 11:53   peter1969
"Cirkelsåg i arbete"?
Det låter ganska jävligt, vad tycker den lilla bergfinken om den liknelsen?
 
Svar 2010-02-17 13:35   Öhrnell
Jag var nog sjuk den dagen vår lärare förklarade det, tyvärr. Kanske Majjen vet?
 
2010-02-17 13:50   Börje H
Ingen dum beskrivning. Kolla gärna på P2 Fågeln
 
2010-02-18 00:12   fowwe
Väldigt pedagogiskt. Här har moderna tiders fågelboksförfattare missat något. Beskrivningen av duvornas läten är ett pedagogiskt genidrag!
 
Svar 2010-02-18 08:22   Öhrnell
Absolut, för just duvorna sitter verkligen fast i skallen. Bokstavsordningen S-T-R uppifrån och ned är lätt att komma ihåg, och lätesbeskrivningarna är klockrena.
 
2010-02-18 09:46   storschan
Duveländena har även jag lärt mig av dig. tror de fick sig en omgång i paris om jag inte missminner mig.....
 
2010-02-19 08:09   4623
Snälla Ulrika! Kaaan du inte kolla om läraren låter dig lägga ut den i lite bättre upplösning? Den låter som ett fynd av klass. (Tips, gamla lärare är ofta mottagliga för lite smicker...)
 
Svar 2010-02-19 10:53   Öhrnell
Vet inte ens om läraren lever fortfarande... Denna hittade jag genom Facebook. Men jag ska se vad jag kan göra!
 
2011-02-09 09:14   LarsBq
Underbart! Jag har letat efter det här bladet! *nostalgi* "Gå då, men gå då, men gå då ändå"
 
Svar 2011-02-10 22:46   Öhrnell
Är du exiljamt du också?
 

Läs mer i bloggen

Tänk att vintern var så viktig

Äntligen sportlov! Dags för årets viktigaste ledighet, med vita fjäll, vida vidder, och bilen som får stå orörd en hel vecka. Exotiskt så det förslår, och definitivt något vi behöver för att ladda batterierna. I år kändes det extra viktigt att få detta tillfälle till friluftsliv och vila, med tanke på hur sanslöst usel vintern varit. Fjällresan till nyår blev inte av på grund av snöbrist. Istället satt vi och hörde ösregnet smattra mot taket. Det blev pussel istället för skidor.  Trekaffe istället för bastu.

Men det gjorde trots allt inte så mycket. Man kunde tåla att inte få testa längdskidorna trots att man blev sporrad av de svenska damernas framgångar i Sotji. Det gick att leva med att man inte ville ge sig ut och ta en kvällspromenad i regnet och slasket.

För och nackdelar med vackert väder

Vädret i fjällen var fantastiskt under sportlovet.  Solen strålade från klarblå himmel och skidbackarna var perfekta.

Det var därför med viss vånda jag i början av mars loggade in på Facebook och såg alla vänners underbara sportlovsbilder medan jag själv var kvar i stan och jobbade. Med så härligt sportlovsväder, hur stora var då chanserna att påsken också skulle bli fin? Med tanke på min vanliga tur - närmast försumbara!

Solig påsk och mullrande sjö

Vid vissa tillfällen har man bara sanslöst tur med vädret. Som den här påsken till exempel. Efter den onaturliga värmeböljan i mars var man ju fullt inställd på att det skulle vara otänkbart att ge sig ut på isen i stugan för att pimpla. Men se det var inga problem! Hela borren gick åt, så man behövde inte alls vara skraj för att trampa igenom. Och snön var hård och lätt att gå på.


Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.