Om att bygga tält, och diverse funderingar kring att vara en halvlat medelsvenssonfrilufsare med längtan efter friheten, lugnet och njutningen, snarare än strapatserna.

Har börjat bli vuxen och lärt mig att uppskatta naturen och dess oerhörda rikedomar mer och mer. Jobb, barn och andra intressen inkräktar dock ganska mycket på den lilla tid man har, så jag kommer inte ut så ofta som jag skulle vilja. Har blivit mycket inspirerad av "Fjäderlätt vandring" av Jörgen Johansson.
Drömmer just nu om att vandra genom Liechtenstein, i Slovenien och i Norge.
Jag har också fastnat i Gör-det-själv-träsket. Det är ju roligt både att skapa, och om detgår, spara pengar på att göra själv istället för att köpa dyra märkesprylar. Har under vintern 2007-08 lyckats sy mitt eget lilla tvåmanstält, och är mäkta stolt. Under kommande vinter kanske det blir en lättviktsryggsäck. Vi får se.

Användarnamn: Öhrnell

Intressen: Friluftsmat, Fiske, Vandring, Foto, Utförsåkning, Resor, Styrdans, släktforskning, gör-det-själv

Mer på profilsidan


Äntligen har jag kommit igång!

Tack Peter, Håkan, Birgitta och alla ni andra som gett mig en välbehövlig spark i baken. Nu har arbetslusten kommit krypande, och det är dags att göra något åt det!

Äntligen ska jag sy mitt alldeles eget tarptält - Drommen 1!

Här har vi nu allt som behövs. Svart tältgolv, grönt silnylon till själva tältet, röd organza till knottnät, stormlinor, blixtlåsmetervara, kläppar, gåstavar, sax och polestertråd. Och så en symaskin förstås. 

Jag hade tänkt att det skulle bli plättlätt att slänga ihop ett enkelt enmanstält med bara raka sömmar, men det kräver ändå en del tankearbete. Här är ena sidan av min lilla ritning.

Och här är den andra.

Den streckade ytan kommer att täckas av tältgolv. Snuten längst ner blir absid, avdelad med en vertikal myggvävsvägg. Frisk luft i all ära, men jag tycker verkligen inte om insekter.

Målet för dagen var att komma gång. Men med vad? Jag hade inte riktigt måtten klara till yttertältet, så jag tänkte börja inifrån. Kanske med golvet? Hur mycket är egentligen 1,5 x 2 meter i praktiken? För att få en bättre bild av det kilade jag ner till garaget och hämtade ett liggunderlag som jag rullade ut i ouppblåst skick på tältgolvet. Det verkar funka. Liggunderlaget blir ju betydligt smalare när det är uppblåst också.

Min käre make glatt kastade sig glatt över uppgiften att räkna ut hur jag bäst ska klippa till yttertältsbitarna från en lite för liten tygbit (jag hade bara köpt fem meter, vilket kanske var lite snålt). Det räddade honom från att riva fuktskadade spånplattor från badrummet en stund, så han tog sig an uppgiften med liv och lust. Visst hade jag kunnat räkna ut det själv, men vissa saker är liksom lite enkla att bara hinta till herr ingenjören, så löser de sig själva medan jag sätter på kaffet. Märkligt, det där. 

Efter att ha surfat lite slog det mig att höjden på sidobitarna kanske skulle bli 113 cm om man jämförde med måtten på Anders Jonssons tält på www.andersj.se, eftersom han också har höjd 100 och bredd 60 på absiden. När jag råkade nämna detta i förbifarten fick jag till svar:

"Men vill du dö eller?"

från min man som satt med en kladdlapp med flera rader ytterligt matematiska uträkningar för att lösa nämnda problem. Nåja, man ska ju ha sömsmån också, så det behövs säkert en ny uträkning. Vi kör på 114,5. (Under förutsättning att jag klipper rakt.)

Kvällen ägnades åt att sy fast en böjd dragkedja på myggnätet. Jag använder som vanligt IKEA:s gardintyg Sarita, som är beprövat knottätt. Den här gången blir det en mörkröd variant, av den enkla anledningen att den färgen såldes ut för 9 kr metern i höstas. Jag är ju lite snål också. Och det är ju ändå så tunt att man knappt ser det när det är spänt. 

Så här såg det ut när det var dags att packa ihop. Jag känner mig nöjd, och ser fram emot en god natts sömn. Det är skönt att vara på banan igen, nu när våren har börjat ge sig till känna på allvar!

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2009-04-06 07:36   peter1969
Härligt att jag bidragit till att få igång dig igen!
Kul med bilder under arbetets gång, det måste jag bli bättre på.
Jag ska beställa lite Sarita med gumman nästa gång hon passerar IKEA, jag behöver ju ett myggnät till hängmattan.
 
2009-04-06 08:21   kabima
Vad roligt att du kommit igång med ditt nästa projekt. Det skall bli kul att läsa om det. Det ger en annan lite inspiration att sätta fart. Det kliar verkligen i fingrarna när man ser dina bilder. Jag har ett par halv sydda vandringsbyxor, som jag kanske skulle ta och sy klart så att jag kan ge mig ut på vandring sedan. Här i Stockholm är våren i full gång och jag är ju fortfarande arbetslös så det är bara att ge sig ut och vandra i skogarna.
 
2009-04-06 08:59   Islusen
Mörkrött är snyggt!
Jag blir superinspirerad, behöver också ett lättlättlättLÄTT enmanstält så detta projekt kommer att följas med spänning! Varifrån köper du materialet? (Förutom myggväven då...)
 
2009-04-06 09:16   asp
Härligt, Ö. är på gång igen.... skall bli riktigt kul att följa ditt projekt och se det färdiga resultatet!
 
2009-04-06 09:18   Öhrnell
Tack alla!
Katarina - tyg till tält och golv samt blixtlås och sånt köper jag från www.extremtextil.de.
 
2009-04-07 22:35   storschan
tiddelipom - skönt att se att vårprojekten vaknar till liv uppåt i landet med. just nu längtar jag nostalgiskt upp till Avaborg och påskarna där. Måste ta mig upp och hälsa på dina paranteser snart!
urbilliga resor till Island med just nu och så lockar en resa till peak district...hmmm tror det är luffarnerven i mig som vaknat igen.
 
2009-04-10 08:58   Håkan Friberg
Alltså.... vad gör du EGENTLIGEN? Jag menar... vilket jobb har du? Är det inte dags att byta? Du har definitivt en framtid inom friluftsskrädderiet.
Men sen undrar jag... tältet.... har det fått sig någon RIKTIG körare än? Något fulväder?
 
2009-04-15 21:25   URB65
Hej. Kul att du kommer igång igen. En liten fråga, bara. Om jag förstått din ritning rätt så skall gåstavarna stå en bit in och på den sidan som det inte finns myggnät. Hur kommer staven att stå där? Kommer den att stå på golvet, eller kommer det att vara ett hål i golvet så att staven står på marken där? förstår du hur jag menar? Funderar lite på ett liknande projekt och har lite funderingar över hur just det skall lösas. Jag kommer eventuellt att skaffa en bågsektion, men då fallar ju lita av "tarp idén". Knepigt det där.
Ubbe
 
2009-04-15 22:44   Öhrnell
Urban - jag funderar på att göra en stavlösning à la Gossamer Gear's tarptält 'The One', vilket innebär att den staven som inte står vid myggnätet, reses på tältets UTSIDA, lutandes snett inåt. Det låter vansinnigt, men lär fungera. Se denna tråd http://www.utsidan.se/forum/showthread.php?t=54223.
 

Läs mer i bloggen

Tänk att vintern var så viktig

Äntligen sportlov! Dags för årets viktigaste ledighet, med vita fjäll, vida vidder, och bilen som får stå orörd en hel vecka. Exotiskt så det förslår, och definitivt något vi behöver för att ladda batterierna. I år kändes det extra viktigt att få detta tillfälle till friluftsliv och vila, med tanke på hur sanslöst usel vintern varit. Fjällresan till nyår blev inte av på grund av snöbrist. Istället satt vi och hörde ösregnet smattra mot taket. Det blev pussel istället för skidor.  Trekaffe istället för bastu.

Men det gjorde trots allt inte så mycket. Man kunde tåla att inte få testa längdskidorna trots att man blev sporrad av de svenska damernas framgångar i Sotji. Det gick att leva med att man inte ville ge sig ut och ta en kvällspromenad i regnet och slasket.

För och nackdelar med vackert väder

Vädret i fjällen var fantastiskt under sportlovet.  Solen strålade från klarblå himmel och skidbackarna var perfekta.

Det var därför med viss vånda jag i början av mars loggade in på Facebook och såg alla vänners underbara sportlovsbilder medan jag själv var kvar i stan och jobbade. Med så härligt sportlovsväder, hur stora var då chanserna att påsken också skulle bli fin? Med tanke på min vanliga tur - närmast försumbara!

Solig påsk och mullrande sjö

Vid vissa tillfällen har man bara sanslöst tur med vädret. Som den här påsken till exempel. Efter den onaturliga värmeböljan i mars var man ju fullt inställd på att det skulle vara otänkbart att ge sig ut på isen i stugan för att pimpla. Men se det var inga problem! Hela borren gick åt, så man behövde inte alls vara skraj för att trampa igenom. Och snön var hård och lätt att gå på.


Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.