Användarnamn: fredricalarsson

Intressen: Friluftsmat, Hundspann, Expeditioner, Vandring, Turskidåkning, Navigering, Mountainbike, Paddling, Foto, Löpning, Resor

Mer på profilsidan


Svalbard 2015

I somras reste jag och min sambo till Svalbard. Svalbard är en ögrupp som ligger i norra ishavet, halvvägs mellan Norge och Nordpolen. Det var en otrolig resa som har fastnat varmt om våra hjärtan och det kommer förhoppningsvis inte att dröja allt för länge innan vi reser dit nästa gång!

Det var ett otroligt landskap vi skådade från planet innan vi landade. Berg, glaciärer och ishav.

Vi bodde i Longyearbyen som är största staden på Svalbard och som är Norskägd (ca 2000 invånare). Vi började med att utforska staden första dagen mha fyrhjulingar och guide. Det finns ca 5 mil väg i Longyearbyen. Som turist är man tvungen till att alltid ha med sig en guide om man går utanför stan där det inte längre är isbjörnssäkert. Det går om man vill hyra vapen om man har jaktlicens utifall man vill bege sig utanför staden utan guide.

Allt innan år 1945 är kulturmärkt, vilket innebär att det finns väldigt mycket "skräp" liggandes runt om staden. Det finns även många kolgruvor lämnade efter att de har gått i konkurs etc. Detta märktes tydligt när man reste omkring.

En av de nerlagda kolgruvorna som nu är kulturmärkt.

Vi passade även på att paddla kajak. För det är ju inte varje dag man paddlar på ishavet. Under vår paddeltur träffade vi ringsälar, arktiska papegojor (även kallat lunnefågel) och belugor (vitval).

Vi gjorde även små vandringar runt om på bergen kring Longyearbyen på eget bevåg. Vilket gav fina vyer både över bergen och staden.

Dessutom besökte jag även en liten snöfläck, som den vintermänniska jag är, så blev jag såklart överlycklig!

Sista dagen valde vi att åka på en båttur för att göra ytterligare ett försökt till att få se en isbjörn. Istället för isbjörnar fick vi se en storslagen glaciär, isberg, säl, belugor och ännu flera arktiska papegojor.

Det har varit en otrolig resa som ligger varmt om mitt hjärta. Jag vet att jag kommer att åka tillbaka många gånger till! Denna gången resta jag under sommaren med midnattssol, nästa gång har jag tänkt resa vintertid för att kunna se de storlagna norrskenen och förhoppningsvis få se en isbjörn. Att se isbjörnar på sommaren är väldigt sällsynt, då björnarna följer isen norrut. Men under vintertid är det betydligt vanligare och de rör sig närmare stadsdelen.

Avslutar med ytterligare några fler bilder!

Det var lite om Svalbard från min synvinkel. Alla bilder är tagna med mobilkamera så där av kvalitén. 

Ut på tur, aldrig sur!

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2016-01-18 16:54   Swift
Roligt att läsa! Bilderna är helt ok för detta ändamål. Det skulle vara trevligt att göra ett besök där någon gång.

Ni gjorde en del utflykter i stans närområde verkar det som. Gick det bra utan guide och utan något särskilt tillstånd och vapen? Hur långt kan man gå själv utan tillstånd?

Arktiska papegojor, det är väl lunnefåglar?

Hälsn Pelle
 
Svar 2016-01-20 10:51   fredricalarsson
Tack så mycket!
Vi gjorde en del utflykter upp på bergen från Longyearbyns dal. När det är sommarsäsong så är det inte lika troligt att man träffar en isbjörn i de områdena, men det har inträffat ibland på somrarna med isbjörnsattacker. Man ska vara betydligt försiktigare under vintern då isbjörnar kan befinna sig närmare stan.
Det finns olika zooner utmarkerade, vart det är mer eller mindre risk. Men i stortsett så fort du är utanför Longyearbyn så är det riskt för isbjörnar.
Jo det stämmer lunnefåglar heter de, hade totalt glömt bort deras namn...men det kallas även för arktiska papegojor.
 
2016-01-18 21:54   eribur
Intressant reseskildring! Är det lätt att ta sig upp på närliggande fjäll från Longyearbyen? Ska dit i sommar och hade gärna tagit mig en fjälltur i närheten av stan också.
 
Svar 2016-01-20 10:53   fredricalarsson
Tack så mycket! Jag anser att det är lätt att ta sig upp på närliggande fjäll. Finns oftast stigar upp. Du får ha en trevlig resa dit i sommar!
 
2016-01-28 18:10   31lleb
Jag besökte Svalbard sommaren-1997 under drygt två veckor. Artikeln en mycket angenäm påminnelse om en oförglömlig resa. Bodde först en vecka på vandrarhem och deltog i många utflykter med guide (alltid med gevär), som olika organisationer ordnade. T.ex. bree-vandring, fossilvandring, besök på rysk bosättning med kolgruva, kajaktur, m.m. Därefter på en veckas båt-exkursion med många ilandstigningar med gummibåt till bl.a. Danskön, där Andés polarfärd startade 100 år tidigare och såg startplatsen, Vitön, där André-expeditionen slutade, till norr om 80:e breddgraden, till världens nordligaste poststation. m.m. Vilka minnen och ögonblicksbilder! Avslutade resan efter två veckor med några dagar på vandrarhemmet för att smälta alla intryck från en oförglömlig resa.
(Gick förbi dagis i Longyearbyen och kunde inte begripa varför staketet runt om var så högt. Upplystes om att det var för att inte eventuella isbjörnar skulle kunna ta sig in. Likaså fick jag reda på att lärarna under den mörka årstiden ofta följer barnen till centrum.)
 

Läs mer i bloggen

Jämtlandstriangeln del 2

Fortsättningen om vandringen av Jämtlandstriangeln i somras.

Väl framme vid Sylarna hade vi till en början tänkt stanna en dag extra för att utforska.  Vi visste samtidigt att dåligt väder var på ingång och då skulle det passa bra med en "vilo/upptäckardag".

Jämtlandstriangeln del 1

Billingeleden

Jag håller just nu med ett projekt som jag kallar för "minst en ute natt i månaden". Maj månad blev det att vandra Billingeleden med övernattning. För den nyfikne går det att läsa om och följa mitt projekt på linnfredrica.blogg.se.


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.