Järvstammen är oförändrad

Resultatet av 2020 års järvinventering visar att antalet järvar i Sverige är på samma nivå som 2019. Populationen är fortfarande över referensvärdet för gynnsam bevarandestatus som är 600 individer.

Av: ulindh

Resultatet av 2020 års järvinventering visar att antalet järvar i Sverige är på samma nivå som 2019. Populationen är fortfarande över referensvärdet för gynnsam bevarandestatus som är 600 individer.

Baserat på de antal honor med ungar, så kallade föryngringar, som hittats 2018–2020 beräknas den svenska delen av populationen till 687 järvar. Den norska delen av populationen är uppskattningsvis 382 järvar. Populationsuppskattningen för Skandinavien som helhet är något högre än fjolårets.

Totalt hittades 164 järvföryngringar i Skandinavien, varav 101 i Sverige och 63 i Norge. Samtidigt som antalet järvindivider är på samma nivå i Sverige så har antalet föryngringar minskat från 104 till 101 jämfört med 2019. Populationsberäkningen baseras på ett genomsnitt av tre års föryngringar vilket innebär att antalet föryngringar kan minska samtidigt som antalet individer är oförändrat. 

- Faktorer som påverkar antalet järvar är födotillgång, ålderssammansättning, naturlig dödlighet samt olika former av jakt, vilka tagits hänsyn till när årets population beräknats, säger Mia Yri, vilthandläggare på Viltanalysenheten.

Jämförelser av inventeringsresultat från ett år till ett annat bör göras med försiktighet. Årets järvinventering har haft varierande förutsättningar för snöspårning, både i skogslandet och i fjällområdet. Insamlande av prover för DNA-analyser och bilder från länsstyrelsernas viltkameror, är ett viktigt komplement till inventeringen, vid sämre spårförhållanden och i snöfattiga delar av järvens utbredningsområde.

– Järven sprider sig söderut och österut från fjällområdena till skogslandet. Den sydligaste föryngringen hittades i år i Värmland, 4 mil norr om Karlstad, säger Mia Yri.

Gemensamma sätt att inventera

Järvarna inventeras med gemensamma metoder i Norge och Sverige sedan vintern 2014. Resultatet sammanställs i en gemensam rapport från norska Rovdata och svenska Viltskadecenter, på uppdrag av Miljødirektoratet och Naturvårdsverket.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

Vad är bra att tänka på när barnen ska med ut i naturen på vintern? Fyra frilufsiga familjer tipsar om bland annat mat, utrustning och smarta knep.
Destinationer, guidade turer och aktiviteter på hemmaplan.
Vet du inte vad du ska använda årets bidrag till? Här får du tipsen!
Böcker om svensk natur, vandring, sova ute, allemansrätten och matlagning i naturen. Kanske en perfekt julklapp?

Tre gånger tre

Utsidans Philipp Olsmeyer vandrar Norges motsvarighet till Jämtlandstriangeln och reder ut varför det inte är lika högt tryck där som i Jämtland. 4 kommentarer

Vandra i stad och natur: Upptäck Merrell SpeedARC Matis för urban hiking

Vandring i staden – en ny livsstil Urban hiking handlar om att utforska staden till fots och upptäcka dess dolda pärlor. Det är en aktivitet som ...

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg