Allemansrättens dag 20 september

Allemansrätten är en förutsättning för Sveriges rika och aktiva friluftsliv. Nu har den fått en egen dag den 20 september, för att sprida kunskap och information om vårt ansvar och hänsynstagande i naturen.

Av: ulindh

Foto:Generation Pep

Allemansrätten är en förutsättning för Sveriges rika och aktiva friluftsliv. 20 september 2022 instiftar Generation Pep och Svenskt Friluftsliv med stöd av Revolution Race för första gången Allemansrättens dag.

Allemansrätten är en viktig förutsättning för att det ska vara enkelt att vistas i naturen. Med den frihet som allemansrätten innebär kommer också ett ansvar. Ett ansvar att visa hänsyn, till naturen, djuren och till andra människor. Det är viktigt att använda sunt förnuft och anpassa ditt beteende efter platsen, tiden och aktiviteten.

Men hur säkerställer vi att alla har kunskap om tillgången till vår gemensamma natur och vad som är viktigt att tänka på när man vistas där? Kunskap om allemansrätten är nyckeln till det. Därför instiftar vi Allemansrättens dag så att friluftsaktörer och andra intresserade kan sluta upp och göra en gemensam insats för att sprida och öka kunskap om allemansrätten. Pep-rapporten från i våras visar att barn och ungdomar som rör på sig regelbundet upplever mindre psykisk ohälsa. Alla mår bra av att vistas i naturen, och att röra på sig.

- När vi nu instiftar Allemansrättens dag – hoppas jag att ännu fler vill ta klivet ut i naturen. Genom Allemansrättens dag vill vi tillsammans uppmärksamma och sprida viktig kunskap om allemansrätten, säger Josefine Åhrman, generalsekreterare för Svenskt Friluftsliv.

- Vi är så glada för samarbetet kring denna dag, och hoppas och tror att friluftsliv kan inspirera och stimulera till rörelse, säger Carolina Klüft, verksamhetschef på Generation Pep.

Med en återkommande dag i almanackan vill vi hylla vår natur, våra friluftsområden och att våra parker är gratis och till för oss alla. Både på Allemansrättens dag 20 september, men även före och efter, kommer allemansrätten lyftas på många olika sätt. Tillsammans firar många företag och organisationer, bland annat Friluftsfrämjandet, Svenska Turistföreningen, Orienteringsförbundet, Kanotförbundet och Sportfiskarna för att nämna några. Kronprinsessan och Prins Daniel, Generation Peps initiativtagare, kommer även uppmärksamma dagen.

Vi vill att ni är med och firar och hoppas att så många som möjligt vill vara med – både ni som vet mycket om allemansrätten och ni som vill lära er mer. Oavsett aktivitet kan ni vara med och uppmärksamma allemansrätten denna dag. Tagga gärna era aktiviteter och budskap med #allemansrättensdag.

Var med och fira!

Läs mer

Sörmlandsledens jubileum firas med folkfest och aktiviteter året ut.
Outdoor Festival Sthlm arrangeras i slutet på maj och erbjuder flera prova på aktiviteter, föreläsningar och skönt utehäng.
Den 22 maj uppmärksammas Biologiska mångfaldens dag över hela Sverige.
En skildring av öden och äventyr i sydvästra Afrika under nådens år 2017. Om en 3000 km lång irrfärd i främst Namibia och Angola. De efterlämnade ... 5 kommentarer
En nattvandring på 30 km i mörker. Från Landskrona till Helsingborg längs med Öresund. 2 kommentarer

Så blir höstutflykten en barnlek

En höstvandring på hemmaplan är en perfekt start när man vill ta med sig barnen ut de första gångerna. Här är våra tips för lyckade uteaktiviteter.