Vilken typ av cykel behöver jag?

Jag hoppas till att börja med att jag lägger detta inlägg på rätt forum, är ny här...

Jag är intresserad av att börja med långcykling. Problemet är att jag inte precis har rätt typ av cykel för att syssla med detta. Den jag äger i dagsläget är en enväxlad cykel inköpt på biltema, som används främst för att ta mig till och från skolan. Jag har dock blivit inspirerad av folk i min närhet som cyklat långlopp eller helt enkelt cyklat långt i Sverige, och funderar på att försöka med det själv.

Min fråga är helt enkelt: vilken typ av cykel borde jag skaffa? Eftersom jag är student är min budget ganska begränsad, och jag har inga planer på att bli elitcyklist eller kunna cykla jättefort. Är det bäst att försöka hitta någon begagnad, eller borde jag satsa på att köpa något nytt?

Jag har även planer på att något gång i framtiden cykla vätternrundan. Vilken cykel krävs för detta? Hur lång tids förberedelser krävs? Jag har tidigare genomfört stockholm marathon. Jag vet att det är svårt att jämföra löpning och cykling, men för er som gjort båda: vilket är svårast, vätternrundan eller stockholm marathon?

Tacksam för alla råd och tips!
 
Välkommen till Utsidan!

Till att börja med ska vi kanske reda ut vad du vill cykla?

Är det långa motionslopp som t. ex. Vätternrundan du har som mål? Då ska du ha en racer.

De närmsta veckorna är ett bra tillfälle att shoppa lite enklare landsvägscykel begagnat då det brukar dyka upp en hel del "vätterncyklar" till salu.
Har du råd så rekomenderar jag att du köper nytt, helst i butik så du kan få hjälp att välja en med rätt storlek och geometri. För 10-12000 kr får du en bra nybörjarracer.
Vad gäller förberedelser så rekomenderar jag att du läser på http://www.happymtb.org.
För tillfället ligger flera trådar om vätternsatsningar på förstasidan, i många av dom kan man följa cyklisternas förberedelser i detalj.
 
Mitt långsiktiga mål är att kunna cykla vätternrundan. Jag vill dock införskaffa en cykel som även kan användas på längre cykelturer med packning, cykelsemestrar med andra ord. Är det svårt att hitta en cykel som kombinerar båda delarna? Alltså en cykel som både passar att cykla cykellopp med och använda för "semestercykling"?
 
Att cykla vätterenrundan på en touring eller hybridcykel är inget problem om du inte är ute efter att jaga bästa möjliga tid, men att cykla touring med en racer är lite svårare.
Den perfekta allroundcyklen finns nog inte utan man får välja det som man tycker passar en själv bäst, men prova lite cyklar innan du köper något för det skiljer mycket i hur man sitter och trivs med cyklar.
Själv valde jag en Nazca http://www.nazca-ligfietsen.nl/xlnt...lorer&xlnt_menu_name=Explorer&xlnt_page_id=40 liggcykel och mina krav ser inte så olika dina, lite motionscykling, cykelsemester och en vätternrunda om ett år eller två.
 
Begagnat

blir en bra början. Då kan du dessutom sannolikt få tillbaka större delen av investeringen när du säljer. En cyclocrossliknande hoj borde kunna passa dig bra. Finns en recension om en sådan här http://happymtb.org/2009/04/20/nishiki-cross-road-mangsysslaren/

Det är lite hype på cyclocrossliknande cyklar nu men den har pågått ett par år så begagnatpriserna borde vara på väg ned.

Min egen tanke är att racer är roligast. Creditcard touring går bra med en racer. En lite äldre racer kan ha fästen för skärmar och pakethållare samt plats för lite grövre däck och heltäckande skärmar medan nyare racrar bra har plats för raceblades och styr respektive sadelväskor.

Den här hemsidan kan kanske inspirera http://www.lonebiker.dk/NORDKAP1.HTM

Bilden nedan är på min sommarpendlingscykel som är en aluminiumracer med SKS raceblades skärmar och en Carradice sadelväska på 5 liter. Bilden tagen i samband med en tvådagarstur till Åland från Stockholm.

Thure
 

Bilagor

  • Kopia%20%282%29%20av%20Tom%20Tits%20%C3%85landscykling%20031.jpg
    Kopia%20%282%29%20av%20Tom%20Tits%20%C3%85landscykling%20031.jpg
    51.2 KB · Visningar: 2,241
Om maraton eller

Vättern runt är seriösast beror förstås lite på vad du har för bakgrund men för mig var Stockholm maraton betydligt mera träningskrävande. Öva gärna lite på att cykla i klunga och genomför åtminstone någon tur på ca 10 mil innan så klarar du detta galant.

Thure
 
Tackar!

Jag får tacka för alla svar! Skall fundera en del till, och kolla runt i butiker och på internet för att få mer inspiration... Jag har ju som sagt var en enväxlad cykel jag klarar mig på så länge! :)
 
Jag tror att hybridcyklar som drar åt racerhållet är något som man kan få till förhållandevis bra pris (5-7000 !?), dvs mycket cykel för pengarna, så mitt tips är att titta på den typen av cykel. När det gäller vättern, (som jag precis cyklat!), så är en bra hybrid (med släta däck) i princip jämnbördig med en racer upp till ca 30 km/h enligt min mening. Vilket innebär att det går utmärkt att cykla, och inte bara släpa sig runt! Om du sedan gillar det kommer du att upptäcka att du har pengar till en racer också så småningom!
 
Ang Sportracer hojar

Dagens hybrider har i det närmaste identisk geometri och hjulbas med sportcyklar från mitten av 80-t och tidigare. Men från egna erfarenheter, samt den trasiga Nishiki SL hybrid jag hittade i soporna i vintras, kan jag slå fast att dagens ramar i aluminium är lång ifrån lika tåliga eller bekväma att cykla långt på.

Håller som bäst på att avsluta renoveringen av en repig metallick blå Crescent 92318 med Shimano 600 från tidigt 80-t jag fick av min granne när han flyttade. Den har en traditionell men stabil muffad ram i oreducerad 'flygplans stål' med en snygg kromad framgaffel. Väger trots detta obetydligt mer än dagens ramar i 'CAD-designad mjukost'. Hade i god svensk tradition sadelröret täckt med solblekta Vätten-dekaler så den har troligen gått många tusen mil. Trots detta var fettet i de otätade styr och vevlagren utan föroreningar så det var bara att torka rent, fetta om och dra åt. Värre då att avlägsna alla gamla klibbor och dekaler!

De gamla tubdäcks hjulen byttes mot ett par för kantråd jag hade i förrådet och nu blir fördelen med dessa lite äldre racercyklar uppenbar. De har nämligen både fästen/plats för skärmar och lite bredare däck. Så de blå NOS Bluemels skärmar, 28mm Schwalbe Marathon däck och Tubus Vega/Tara pakethållare som jag hade i lådan passade som hansken.

Förutom inköp av nya slitdelar är resten sådan jag samlat på mig, beg eller återanvänt så kostnaden stannar kring tusenlappen. Detta för en cykel som är lika bra för pendling, motion eller lättare cykeltouring. Funderar på att kosta på pulverlack och dekaler men då skulle den nog se för ny ut. Nu lär ingen ingen slösa energi på att klippa låset, att ha cykeln kvar när man kommer ut från jobbet har ju också sin charm.

Liknande sportcyklar dyker upp på beg sajterna nästan dagligen. Så om man lägg lite energi på att kolla upp vad det är, köper lite delar och inte har tummen mitt i kan man få en hoj för en spottstyver. Den lär dessutom står sig bättre än det de flesta cyklar som säljs av handeln idag! ;)

crescent_pinup.jpg
 
Men från egna erfarenheter, samt den trasiga Nishiki SL hybrid jag hittade i soporna i vintras, kan jag slå fast att dagens ramar i aluminium är lång ifrån lika tåliga eller bekväma att cykla långt på.

Här är jag helt okunnig men nyfiken: för en massa år sedan så sa man att aluminiumramar mattas ut osv. Stämmer det? I princip allt annat har pajat på mina cyklar men inte ramen. Försämras den på något annat sätt, eller är det bara snack?
 
Ett väl bebeprövat tips är att fråga i cykelklubben

Massvis med fina gamla racrar står och samlar damm. Hitta en som passar dig fysiskt och plånboken. Helst i samma cykel.
 
Jag har gått i precis samma funderingar som du. En del av de trådar jag startat handlar om mitt cykelinköp, kolla in de.

Själv resonerade jag till slut att nån racercykel inte är nån idé att skaffa sig. Jag ville ha en cykel som funkar som semestercykel och som vardagscykel. Till detta tror jag inte att en racercykel passar. Därför köpte jag slutligen (!) en hybridcykel. Jag tror att den kommer passa att cykelträna med ett tag, om ett par år kanske det blir en racercykel också, om det är kul. Men min hybrid kommer jag alltid ha glädje av till och från jobbet/mataffären/kompisarna/tältplatserna....
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Larseman Försäkring och vilken typ Långcykling 16
trekknekk Cykla Gbg–Sthlm – vilken väg? Långcykling 6
olaab Vilken cykelväg i Skottland, Inverness - Dundee? Långcykling 0
majjen Jag vet inte vilken cykel jag vill ha / behöver Långcykling 28
niking Vilken ny styrstångsväska rekommenderas? Långcykling 6
Henrik.nu Vilken storlek på Surly LHT Långcykling 10
easker Vilken väg ska jag ta genom Norrland? Långcykling 9
monnes Vilken Långfärdscykel? Långcykling 2
colan Vilken cykel? Långcykling 6
saclawes Vilken försäkring? Långcykling 0
Sjolidens Vilken Cykel? ? Långcykling 8
pergit Vilken sträcka mellan Vånga och Örkelljunga? Långcykling 3
rimn Vilken cykel för långfärdscykling? Långcykling 32
lisen82 Vilken är bästa cykelpumpen? Långcykling 9
bikeforfuture Vilken Styrväska? Långcykling 12
PierreOdengard Vilken månad att bege sig? Långcykling 6
kultingen Köpa pulsmätare för bland annat cykling, vilken? Långcykling 3
qonzo Vilken hybrid? Långcykling 4
henrikboquist Vilken touringcykel ska jag välja Långcykling 17
federsel Vilken av dessa cyklar ska jag välja Långcykling 5
jimpaw vilken mm gräns klassas som vattentät på tält ? Långcykling 6
anghan Hybridcykel till tjejvättern, vilken ska jag välja? Långcykling 6
liquidmonkey Vilken Cykel använder du? Långcykling 1
heinzehlers Vilken är bäst i Uppsala? Långcykling 4
avslutatmedlemskap0601 Vad säger lagen om cykling? vilka vägar, vilken sida? Långcykling 38
Erk Vilken cykel till Kebb? Långcykling 7
SvampTramp Vilken ramstorlek ska jag ha? Långcykling 8
bergholm 40 mil på MTB. Vilken utrustning? Långcykling 43
rubing Vilken cykel ska jag välja? Långcykling 4
Pask Vilken PC-kedja? Långcykling 2
Fri-skis Vilken cykel??? Långcykling 10
Jonas P Vilken?? Långcykling 4
stellan Vilken storlek Långcykling 2
koaladaniel Vilken cykel till Vätternrundan? Långcykling 7
MajkyMan Typ av cykel - Från Sverige till Kina Långcykling 26
fredl Ny typ av "cykelkärra" på Lidl Långcykling 4
Avslut090305 Ny typ av cykelväska! Långcykling 5
Parka Cresent Hamra/Nikka, Typ Långcykling 0
Max.M Cykel kompis sökes! Långcykling 0
G.Kraft Cykel och tåg Långcykling 1
MartinLA Ny cykel för kortpendling - stål/alum mm? Långcykling 2
johannab92 Uppsala - Västkusten på cykel i sommar Långcykling 5
spillevink Cykel på tåg Långcykling 40
olaab Packfickor till cykel? Långcykling 1
Lea262 Upplev naturen mellan Malmö och Mörlunda på cykel Långcykling 0
Worldcitizen Cykel Sällskap Långcykling 0
skogshovet Cykel genom Östeuropa (med omnejd) Långcykling 2
rullians På cykel till Frankrike+ Långcykling 0
Fröllan På cykel till Wien Långcykling 10
Thunder91 Göteborg till Jotunheimen på cykel Långcykling 3

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.