Vilken storlek på havskajak?

Hoppas ni här på forumet kan hjälpa mig. Jag är helt ny när det gäller paddling och sitter därför och läser på nu innan jag ska börja provpaddla och sedan köpa egen kajak.

Min fråga är vilken storlek är jag? I många tabeller är padlarens storlek graderad från S (small) till XXL?
Och vilken storlek på kajak kan passa mig?

Jag är tjej 168 cm lång och väger ca 60 kg.

Är intresserad av en havskajak med rodder i plast.
Kommer att paddla i skärgård, efter havskuster och kommer att ha packning med för längre turer dvs tält, sovsäck mm.

Finns det någon vänlig själ som kan tippsa om storlekar och kanske till och med rekomendera någon kajak som jag kan börja titta på.

Tacksam för råd
 
Trapper Como

Trapper Como hette när den gjordes i Sverige Bonita. Den verkar lättpaddlad. Det vill säga den hänger med bra när den paddlas tillsammans med andra. Förmodligen är den bra i sjö. Om volymen för packningen räcker till vet jag inget om. Kanske anpassar man sig till det man har. Den finns nu har jag sett något billigare i nya exemplar på nätet. Blocket och Green Island.
 
Min fru är ungefär lika stor som du och hon har sedan snart 10 år en Prijon Seayak som hon är väldigt nöjd med. Hon har den äldre versionen som är 490 lång. Innan hon köpte den hyrde hon Prijon Catalina som är något mindre. Den fungerade också fint för henne.
Båda är i plast och är gjorda för att ha ett roder. Catalinan är något mindre, vilket ger lite mindre packvolym. De är båda vanliga uthyrningskajaker, så det borde vara möjligt att testa. Min fru köpte förresten sin från en uthyrare när den var en säsong gammal och fick på så sätt en bra kajak till ett bra pris.
 
Jag tror att den här kajaken kan vara trevlig, jag har bara provat den ett kort tag m mina vänner som har köpt den är nöjda. Den är förberedd för roder men vi har endast paddlat den utan.

http://kayakdave.com/2012/02/27/north-shore-atlantic-rm-review/

Du får en kajak som är lättmanövrerad och tål grov sjö. Det är inte det mest snabbdrivna dock. Packutrymmet är ok, men inte jättestort. Du bör klara en veckotur utan problem.

Här finns det några begnande kajaker på blocket:
http://www.blocket.se/stockholm/HOSTREA_begagnade_kajaker_40221302.htm?ca=15&w=3&last=1
 
Rent generellt går trenden till mindre kajaker. Det beror förstås på hur stor du är men även vilken paddling du gillar. Tillverkarnas s-xxl beskrivningar säger lite om vilka kajaker som passar men är långt från verkligheten.

Sittställningen är prio 1 vid val av kajak. Det är smaksak och ända sättet att hitta rätt är att testa vilt mellan många modeller.
Då det kommer till kajak så skulle jag tro att en LW modell skulle passa dej.
Ett par förslag som kan fungera
P&H scorpio LW (tror de går att montera roder på idag)
Boreal Design epsilon P100

Lycka till!
 
Trapper Como ex Bonita är en väldigt omtyckt kajak av mindre personer. Tahe Mini LC Pe är en liknande kajak fast i Polyeten. Den ser lite annorlunda ut i verkligheten jämfört med de bilder man ser på försäljarnas sidor mest aktern som är mer anpassad för roder. Vill man riktigt snåla till det kan man köpa kajaken i ett klubbutförande men jag rekommenderar att köpa med roder merkostnaden är inte så stor och det blir betydligt dyrare att köpa till i efterhand.
 
Tack för alla råd. Det känns bättre när man har några tips att gå på men samtidigt blir jag bara mer och mer förvirrad.....

Ska jag verkligen välja plast???? Är glasfiber bättre?

Anledningen till att jag är inne på plast är att jag inte vill ha en ömtålig kajak som jag måste var "rädd om".

oj oj så svårt, tur att jag inte har brottom med att köpa en. ;) Det blir först när jag flyttar hem till sverige nästa år.
 
jag valde plast i början för att jag ville har en ny men prisvärd kajak. då blev det en north shore atlantic i plast.
det tog inte långt tid och jag suktade efter en glasfiberkajak då de är styvare, snabbare och sååå mkt snyggare att titta på.
när jag sedan köpte min första glasfiber kajak vart jag snabbt medveten om hur jobbigt det var att landa på en ö när sjön var stökig. alltid fick man vara "rädd" visst den går inte sönder på direkten men känsligare är de ju absolut och i en plastkajak behöver man typ aldrig bryr sig som är skönt då man bli mera avslappnad särskild som nybörjare. och så suktade jag efter en plastkajak igen.

nuvarande lösning är att jag har en fin kajak i glasfiber och med den kör jag alla turer, snabba saker osv. och så har jag köpt en liten lekkajak som fortfarande funkar för korta turer och jag tar den när jag vet att det bli mkt sten,stök eller som egentligen är huvudsaken - när det bli mkt is.

det jag vill säger med det hela är att det inte finns den perfekta kajaken och vilket du än välja så kommer du inte kunna bli 100% nöjd.
kör man mkt men utan att bryr sig om hastigheten/längden skulle jag alltid ta en plastkajak. kör du ofta längre sträckor där du inte landa så ofta, och gärna vill har den där estetiska utsikten med kajaken liggandes på en klippa när du spana in solnedgången då bör det bli en i glasfiber - tex en grönlandskajak i glasfiber eller tom skin on frame :)


väljer du plast kan jag just tipsa om North Shore atlantic. den finns i plast och i två storlekar varav den mindre borde passa fint fint för dig.
denna kajak kan utrustas med roder (varför man nu egentligen vill har ;) ) , den lasta mkt och den är riktig kul att paddla faktiskt. de är trygga men klara riktig hård sjögång. alla rörelser är mjuka och inte överraskande i denna kajak.
det finns en modell från valley som är likt (valley äger north shore) men valleyn är då tyngre, mkt dyrare och har lukor som är grymt knepiga att stänga och jag har träffat många som bad om hjälp att stänga de. skulle alltså väljer north shore alla dagar.
 
Glasfiberkajaker tål mycket innan det går hål, men långt innan dess har gelcoaten utanpå glasfibern skadats och behöver lagas. Plastkajaker tål repor utan att ta skada och reporna syns inte heller lika mycket på en plastkajak.

Jag tror att det är bättre att prova olika kajaker och på så sätt hitta den med den (din) rätta känslan och välja efter det. Först i andra hand ska materialet vara avgörande, tycker jag.
 
jo det är klart, det finns ju kajaker som inte går att köpa i plast men är så fina att man sedan skiter i att man egentligen ville har en i plast - eller tvärtom.

sedan finns ju vissa kajaker i borde plast och glasfiber.
just nu kommer jag bara på north shore men vet att det finns fler företag som har det så.

då kan man ju testa båda varianter och få en uppfattning om materialskillnaden utan att skrovformen osv spelar en spratt i känslan
 
Jag har bytt från glasfiber till plast. Tahe Greenland ->North Shore Atlantic LV RM. Visst plast är lite mjukare men inte så att jag märkt det vid vanlig paddling.

Det finns även thermoplastkajaker som är gjorda i ABS-liknande plast. Styvare, finish mer lik glasfiberkajaker. För mer info se följande modeller: Valley Avocet VCP, Rockpool Alaw Bach TCC, Eddylines alla modeller, Hurricane tRacer mm
 
Necky Looksha V kan jag varmt rekommendera. Lite pråmig kanske men den utsätter inte paddlaren för några överraskningar, är i "hinkplast" och sväljer det mesta i packningsväg och tål rejäl sjögång från alla håll. Sitsen är bland dom skönaste och är inställbar liksom pedalerna till rodret, som är utanpåliggande och hållbart.

Skulle jag köpa en "vanlig" kajak igen efter min sit-on-top som jag har nu (har svårt att ta mig ner i en sittbrunn med kass kropp) så skulle det bli en likadan utan tvekan.
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Iguanodon Vilken storlek på flytvästen bör jag välja ? Paddling allmänt 8
Mikarv Vilken kanot/packraft? Paddling allmänt 0
Attila1 Vilken typ av kajak bör jag välja? Paddling allmänt 2
Ciaran69 Vilken Kanot? Paddling allmänt 7
mseeri1 Ore Älv/Voxnan. Vilken klass på fors? Paddling allmänt 8
Stuffuts K2 vilken ska man välja? Paddling allmänt 13
Chrille999 Vilken kanot är det här? Paddling allmänt 0
mabrauns Vilken kajak Paddling allmänt 0
Askel Vilken kanot har jag köpt Paddling allmänt 2
emmly Hjälp, vilken Tahe Fit? Paddling allmänt 5
martallen Vilken torrdräkt håller längst? Paddling allmänt 4
Tryps Vilken plastkajak - hjälp med val önskas Paddling allmänt 11
Kaptenhammock Ännu en - vilken kajak ska jag ha fråga! Paddling allmänt 1
Kal-P-Dal Vilken operatör i Stockholms skärgård? Paddling allmänt 15
fredrichusen vilken typ av kajak ska jag välja? Paddling allmänt 3
kitee Vilken båt? Paddling allmänt 1
Delerium Köpa Struer träkayak? Vilken? Paddling allmänt 11
Thrashback Vilken Ally? Paddling allmänt 3
Elessario Tips på Vilken gbg-klubb ska jag bli medlem i tycker du? Paddling allmänt 4
AndersJL Vilken kajak (ny eller beg) föreslår ni till en fd tävlingskanotist ? Paddling allmänt 9
Lackan Vilken K2:a för längre tur i Lofoten Paddling allmänt 16
andyhill Vilken kajaktyp för ruggigt väder på västkusten? Paddling allmänt 15
avslutat_17_06_20 behöver en ny kylväska, vilken? Paddling allmänt 0
Ace 374 Vilken är snabbast !! Paddling allmänt 9
Stuvarn Vilken är er favoritpaddel? Paddling allmänt 24
Ute är kul Vilken kajak? Paddling allmänt 5
grymt_elak Vilken typ av karta lämpar sig bäst för skärgårdspaddling? Paddling allmänt 29
Paddla.se Torrdräkt, vilken? Paddling allmänt 37
Stuvarn Vilken kajak är bäst på allt :-) Paddling allmänt 29
Björnb Vilken vingpaddel? Paddling allmänt 88
Tolla-bolla Vilken kajak? Paddling allmänt 18
Erik Barkefors Vilken paddel är bra till vad? Paddling allmänt 32
Erik Barkefors Vilken kanot i Ljungskile? Paddling allmänt 2
Andreas7905 Vilken kajak ska jag välja? Paddling allmänt 5
ala Vilken kajak ska jag hyra? 6 alternativ Paddling allmänt 6
Alexander85 Vilken paddel? Paddling allmänt 2
Alexander85 Vilken kajak ska jag köpa? Paddling allmänt 7
Fresso Vilken betydelse har längden? Paddling allmänt 4
Petrur Vilken dubbelpaddel till Kanadensare Paddling allmänt 8
Legenden Klepper vs Pouch Vilken blir det? Paddling allmänt 4
Jocka Vilken kajak ska jag köpa? Paddling allmänt 5
kacka Vilken paddel? Paddling allmänt 5
lazze Vilken tur att man har statistik! Paddling allmänt 0
Macke27 Vilken paddel...Vitudden eller Htc? Paddling allmänt 8
henrikjohansson Vilken kajak för en nybörjare? Paddling allmänt 0
joso Vilken kajak, lång i strumplästen Paddling allmänt 23
Staffan_TeamToyota Vilken Flytväst?! Paddling allmänt 4
mellgren Vilken välja?! Paddling allmänt 1
ansjoblo Vilken karta ska jag ha i S:t Anna skärgård Paddling allmänt 10
fredrikalbihn Vilken kajak? Paddling allmänt 4

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.