Förslag på kost under långvandringar
Vandrade Alta via 1 och 2 - uppemot 400 km - i italienska Dolomiterna i juli. Kosten bestod under hela tiden (frukost, lunch och middag totalt c:a 90 ggr) av följande komponenter:
1. Fullkornsbröd (pane di segale/vollkornmischbrot) med helt vanlig fet (30 - 35 % ?) ost (formaggio fontale).
2. Skivat kallskuret rökt fett fläsk (50/50) kallat Alpenspeck. Ytterligt energigivande!
3. Vanliga saltade jordnötter som dessert och mellanmål under dagen (c:a 50 % till övervägande delen enkel- och fleromättat fett).
4. Vanligt vatten.
Köpte i samband med provianteringstillfällena färsk frukt såsom Peckham päron, bananer samt inhemska aprikoser och persikor som konsumerades omgående (för tungt, förstörs snabbt).
Viktigt med framför allt fet men även kolhydratrik kost under långa heltidsvandringar. Upplevde det så i synnerhet när vädret var regnigt och småkallt. Kosten upplevdes förvånansvärt nog inte alls som enformig.