Vad vill du ändra på ditt tält?

Jag ville ha ett tungt och dåligt ventilerat tält som suger upp vatten som en svamp och aldrig torkar, och inte är stabilt i vinden för fem öre. Annars hade jag väl aldrig startat denna tråden. Fast nu har jag ju använt ett sånt och det var rätt roligt faktiskt.

Annars är det nog något fel på mig, jag gillar mina tält, tarpar och min lavvo som de är. Det är ju mest kul att vara ute ändå. Och eftersom jag redan har köpt dem och har dem så att säga, så slipper jag fundera på hur de ska bli bättre och vilka tält jag vill ha istället. Fantastiskt skönt att kunna stänga av optimiseringsdaemonen.
 
Re: Vad vill du ändra på ditt tält

Nybliven ägare av Hilleberg Unna, som är bra och jag lär behålla dem men om jag fick önska fritt så skulle det;

-Vara 5 cm längre, 5 cm bredare, 5 cm högre i innertältet.
-"Absiden" skulle vara ca 10 cm bredare (Men funkar hyfsat nu med)
-Förbättrad ventilation, från 4 håll i toppen. Justerbar.
-Mer myggnät i innertälet, hela dörren och även innanför den uppgraderade ventilationen (förslutningsbar), och myggnätet då i svart.
-Kolfiberbågar ist aluminum för lägre vikt.
-Nån ändring av konstruktionen så man kan fästa tältet i backen runt om innan man trycker i bågarna. Kanske vore bättre med krokar än kanaler.
-Om möjligt utan att det blir för aldeles för klent, lite lättare material i duk, golv, innertält.
-Gillar inte metallringarna på långsidorna, vore bättre med tygöglor.
-Blixtlåset för dörren fastnar gärna längs med fästena till innertältet, borde vara en liten extra tygspalt mellan bågkanal och blixtlås.
 
Jag vill kunna sticka ut ett objektiv på kameran genom en liten glugg med regnskydd, ungefär som de flesta ventilationsöppningar.
Sedan skulle ett litet fönster vara trevligt. Vissa tält har det men inte mitt.

Diverse önskningar, solpanelstyg som ger ström är på gång, men är väl inte så lätt än...

Metspötältbåge till exvis tunneltält borde kunna bli någe lättare än nuvarande stänger ?, kanske för vekt ?, jaja dä där går väl o testa.
Kluddrade dit lite allt möjligt på skissen, hade blivit mer om jag fått plats...

Istället för att ta karbin eller u-stål kan du göra större öglor på linan så kan du trä öglan genom fästet i tältet och sedan resten av linan genom öglan. Med större ögla kan man trä nystanet med lina istället för dra hela längden av linan genom öglan.

Elalstrande tyg kanske inte är så långt in i framtiden, coolt med en jacka som laddar elprylarna när man är ute och rör sig.
 
Fukt är vår allas fiende så ventilation och torkmöjlighet bör finnas

Fönster/ventilationsglugg att se ut genom från innertältet skulle vara kul, man är ju ute för att se och uppleva det som finns runt omkring

Fästa tältet innan man sätter i bågarna är praktiskt. Så gör man på de HB-tält som har krokar.

Textil som laddar batterier finns redan men kostar en slant...typ NASA o James Bond som har råd;)

Andra fantasidetaljer eller drömtält som man kan försöka sig på? Kom med en utmaning!
 
Båglös GT-absid

En praktisk sak vore väl om GT-absider skulle kunna fästas upp med en gångstav istället för en extra båge...så skulle man ju sparar in vikten av en båge och till det lilla priset att man får sluggande vägar i absiden var det knappast spelar lika stor roll som inne i innertältet, dessutom kan denna del av tältet göras lite högre vilket borde skapa ett bättre klimat vad gäller kondens, speciellt när man lagar mat i absiden.

Linspännare finns det hur många som helst av men ingen klår Expeds variant då det går att lösa upp öglan utan att trä om eller knyta lös.

<table style="width:auto;"><tr><td><a href="http://picasaweb.google.com/lh/photo/F-6N1ED7pdN04GjTCF7-Rg?feat=embedwebsite"><img src="http://lh4.ggpht.com/_62tipGyAVaQ/SessK5nJ4fI/AAAAAAAAE0A/DAC1QksRUFw/s288/20090410_1127.JPG" /></a></td></tr><tr><td style="font-family:arial,sans-serif; font-size:11px; text-align:right">Från <a href="http://picasaweb.google.com/fabian.gafvelin/ExpedScoutTarpExtreme?feat=embedwebsite">Exped Scout Tarp Extreme</a></td></tr></table>

Moduldesign är någonting vi har lite för lite av på dagens tält, möjligheten att separera olika delar från varandra är obetalbar för alla som vill ah ett tält istället för fyra.

Det lilla pyramidtältet har kommit mycket i skymundan sista tiden och denna tälttyp uppgraderad med en topp som gör att man kan använda det som en poncho skapar en mycket mångsidig lösning för de som vill minimera sin utrustning. En sådan topp skulle givetvis även konstrueras så den kan ventilera ut fukt, en annars ofta förbisedd funktion som inte finns med på pyramidtälten Gatewood cape är ett exempel på hur detta kan göras men personligen tror jag mer på en lösning med fem paneler och i både ett lättviktsutförande för gramjägare och ett kraftigare utförande med stormlinefästen för de som snarare vill ha livslängd och vindstabilitet. En inte fullt så bräcklig sådan skulle nog bli mycket poppis bland bla. militärer, bushcraft utövare och diverse tåg/buss luffare kan jag tänka.

Ofta märker jag att man har snålat in på fästen för torklinor och liknande i de flesta tält...jag menar hur mycket får man upp på en lina i innertältet?!? Att ha denna lina moterad från fabrik och sedan ha fästen för ytterligare två på vardera sidan skulle väl inte kosta så mycket extra kan jag tänka. Detsamma gäller fästen för linor i yttertältet/absiden om det är en förlängd sådan. Där kan man ju med fördel hänga saker på tork också.

Fickor i innertältet är säkert väldigt bra men som det är idag har man dem lite för långt ner enligt mig, fäst dem halvvägs upp på väggen så sitter dem bättre, så länge man når dem liggande i sin sovsäck är det ju inga problem.

Fästen och linor som ligger längs "nocken" bör vara lite olika till färgen för att man ska kunna greppa dessa innan man drar ut tältet vid hård blåst men det är ju andra redan nämnt.

En lite plastbricka (liknade ett plektrum ed) med ett urtag vari man kan lägga tältlinan och dra av ev is/snö och ett mindre uttag som man kan använda för att dra ur fukten ur linorna när det är flytande. Dagens linor drar ju inte åt sig så mycket men jämfört med vikten av en sådan plastbit (1-2gr) så är det ändå en del som är där inne och det styvnar som bekant om det blir kallt nog!

En liten del av de saker jag har på lut...ids inte dra hela listan det skulle ta lääänge!
 
Jag ville ha ett tungt och dåligt ventilerat tält som suger upp vatten som en svamp och aldrig torkar, och inte är stabilt i vinden för fem öre. Annars hade jag väl aldrig startat denna tråden. Fast nu har jag ju använt ett sånt och det var rätt roligt faktiskt.

Annars är det nog något fel på mig, jag gillar mina tält, tarpar och min lavvo som de är. Det är ju mest kul att vara ute ändå. Och eftersom jag redan har köpt dem och har dem så att säga, så slipper jag fundera på hur de ska bli bättre och vilka tält jag vill ha istället. Fantastiskt skönt att kunna stänga av optimiseringsdaemonen.

Jag håller med. Men såklart vill jag att mitt Tarra ska vara lika stabilt, starkt, rymligt och enkelt att sätta upp men väga Max ett kilo för att inte tala om hur dyrt det är idag. Nästan skandal ;).
//Jå
 
Ekologiskt och rättvisemärkt, någon?

Vem blir först med att ta fram ett tält gjort av ekologiska eller återvunna moderna material, biologiskt nedbrytbart och rättvise märkt så som vissa klädföretag har sedan många år?
Det skulle jag kunna tänka mig att betala en extra slant för.
Får dåligt samvete varje gång jag hittar en "Made in Vietnam/Kambodja/Kina" etikett då jag rest i området och sett några av dessa sweatshops där arméer av nästan livegna flickor arbetar under omänskliga förhållanden!
 
Värstingextremtält

Gratis produktutveckling…
eller
…tänk att vinna ett tält som man hade designat själv, absolut högsta vinsten!

Här kommer mina önskemål, ganska lång lista... , så kanske man i alla fall kan hitta nåt i närheten av drömtältet i framtiden!!

Jag är ute på turer där tältet måste tåla allt väder, blåsten är det absolut främsta hotet. Just nu bor jag i Mountain Hardwear EV2 på dessa turer.

Priset är helt sekundärt om jag får rätt tält. Jag kan betala en extra slant för miljövänliga produkter så det passar med min image !!!! (kanske mer miljövänligt att inte flyga ut på äventyr över huvud taget) men det får inte bli försämrad kvalitet.

Mental trygghet
På mina turer, framför allt framöver då det blir runt 7 000 - 8 000 meter, är det av absolut avgörande betydelse att jag kan känna mig trygg i tältet. Om jag är orolig för att tältet inte ska hålla skapar denna oro okoncentration, "nervositet" och kanske orolig sömn, osv, som försämrar min totala mentala kapacitet som behöver vara så bra som det bara går att frambringa. Så ett tryggt tält är A och O framför komfort osv.

Jag vill ha ett tält som jag tycker är fint. Precis som hemma mår man bättre och är gladare om man bor fint men ute på bergskammarna är det så mycket viktigare att bo så man trivs och är glad. Så ett fint tält. Rött eller orange är fint. Och det ska vara fint inne också.

Tjock tältduk
Tältduken måste vara rejält tjock. Jag ska inte behöva oroa mig för att råka ha sönder tältduken eller att den ska blåsa sönder i brådrasket. Det räcker inte med att tältet är hållbart på ett laboratorium, jag ska uppleva det tryggt också. MH EV2 är väldigt bra i det avseendet. Gärna kraftiga förstärkningar.

Tältduken får inte dåna för mycket i vinden. Vissa vävar skapar nåt konstigt brum- eller surrljud. Inget sånt. MH EV2-duken varken brummar eller surrar.

Synligt
Tältet måste ha en färg som syns väl, orange eller rött, som dessutom gör sig bra på bild.

Reflexer men tänk på att det finns olika reflexvärden på olika reflexer, det handlar ju om att tältet ska hittas i mörker, och på långt avstånd, så i vart fall ett par rejäla doningar med högt reflexvärde som syns åt alla håll.

Fästen för tältbågar, staglinor mm ska vara med reflexer. Gärna röda reflexer för röd stång och vita reflexer för vit stång. Typ.

Dragkedjedragare ska ha snören med reflex. Inga draggrunkor som låter när de slår emot när de fladdrar i vinden.

Linor och linfästen
Detsamma gäller att jag måste kunna staga tältet ordentligt, dels med stumma försträckta 3 mm dynemalinor, men också med fästen så jag kan knyta på rejäla linor eller ett rep. Linorna ska vara i en färg så de syns mot snön och i mörker, helst orange eller röda. I lovartsidan ska det finns en extra stark ögla eller ring som är kraftigt synlig (så man hittar den lätt) och som man kan fästa sin säkerhetslina i (man fäster tältet i en lina eller nåt så ifall man tappar det i vinden när man sätter upp det).

Jag har blivit vän av att inte ha linorna fästade vid tältet för jämnan för det trasslar tältet vid packningen, utan jag sätter fast dem när och där jag behöver dem. Linorna virkar jag ihop liksom ett klätterrepsnöre eller lång slinga så de trasslar aldrig. Så det måste vara lätt att få i dem, inget småpill med fästena.

Vanliga lindragare som t.ex. Hilleberg funkar tillräckligt bra, figure9-krokar är ju annars bra också.

Ljust inuti
Det gäller att inte deppa ihop eller tappa stinget. Om tältet är mörkt inuti så bidrar det till att man går ner sig men om det däremot är ljust inuti så håller man lättare humöret uppe. MH EV2 är ljust, förstärkningarna släpper igenom ljus och både fönster och ventilationerna släpper in ljus. Fönster har extremt bra effekt på humöret så det är ett måste. Med tanke på hur många människor det kan bo i ett tältläger så känns det lite kymigt att andra kan titta rätt in i tältet så gärna en supertunn liten gardin som täcker fönstret på nåt vänster när så önskas, också bra att täcka fönstren innan man lämnar tältet så det inte syns att det är tomt på folk (stöldrisken).

Gällande stöldrisken i tältet (jo, det stjäls på bergen) så skulle det vara bra om det finns fästen i dragkedjan i dörren så man kan hänga på ett litet hänglås. Det hindrar i alla fall det där spontana stölderna när någon bara snabbt öppnar dragkedjan och tar något snabbt. Det är lite motigare att skära sönder någons tält.

Modell
En blandning mellan MH EV2 och Marmot Alpinist2. Dvs ett endukstält med en absid. Absiden behöver inte alls vara stor, det handlar bara om att kunna hämta snö och tömma grytor mm utan att behöva ta sig ut. MH EV2 har golvdragkedja. Det behövs absolut inte om det finns en liten absid. Absiden måste gå ända ner i backen så inte vinden kommer inunder. Vill man ha mer ventilation får man öppna upp mer istället (folk dör inte för att tältet gick långt ner men folk dör för att tälten blåser sönder).

Det ska vara ”slätt” som MH EV2 och inte ha sådan ventilationsvingar som Marmot Alpinist2 har, det känns som att vinden ska ta tag i vingarna och lyfta tältet. Helt aerodynamiskt eller vad det heter, så att vindarna bara rullar av.

Jag vill ha fyra tältbågar, två bågar som går i kors mellan hörnen som kupoltält och två bågar på tvärs typ tunnelmodell, dvs. som de flesta expeditionstälten (som ett MH EV3). Jag vill ha stängerna på utsidan, det är väldigt behändigt att sätta upp och vinden drar inte så förfärligt i tältduken som när det är kanaler som vinden tar tag i. Kombinationen med tältstängerna på utsidan och fyra stänger gör att man kan knyta ihop tältstängerna med extralinor. Sen står tältet extremt stabilt. Värstingextremt.

Självstagande. Tältet ska klara sig i hyfsad vind utan att stagas, t.ex som MH EV2. Den tältmodellen är självstagande så när som att absiden behöver stagas ut, men det klarar sig om man behöver en akut tupplur en stund innan man fixar till det. Det är helt okej om man behöver staga upp absiden, men där går gränsen. Sedan att man behöver staga för vinden är en annan sak.

Eventuellt skulle man kunna sätta en bit innertältsduk uppe i taket, som ett extra tak. Då blir tältet ett slags mittimellantält, endukstält men två dukar i en vägg (ut mot absiden) och två dukar i taket. Den här takduken sys fast så den alltid sitter där och om man behöver ut genom taket finns det öppningar även i innertaket. Eftersom det finns dragkedjor i innertaket fungerar utrymmet ovanför taket dessutom om vindsförvaring om så önskas. Takhöjden måste fortfarande vara 100 cm inne så tältet blir då lite högre.

Ventilationerna på MH EV2 är det bästa jag stött på hittills. Inte såna som t.ex Hilleberg har, de är pilliga som tusan och vinden tar tag i dem även när de är stängda. Om det blåser rejält så ska man kunna stänga ventilerna och tältet blir slätt.

Alternativ modell
Primus Bifrost 4 har fyra tältbågar som beskrivits ovan men ingen absid som ovan (det är ett stort campingplatstält). Det tältet är helt självstagande. Bara för att förstå idén så tänk att absiden vore samma utrymme som det ena innertältet, dvs dörren mellan boningsdelen och absiden går utmed den ena tvärbågen och man går in på kortgaveln. Då har man ett helt självstagande tält men man måste räkna på hur mycket extra det väger. Den här lösningen har jag tänkt på länge. Man kan fortfarande ha innertak enligt ovan och tältstängerna på utsidan osv.

Storlek
Jag behöver ett tält för en person, men det går naturligtvis att göra i andra storlekar. För mig är det bra med en takhöjd på runt 100 cm, det är den höjden som behövs för att kunna sitta på potta inomhus!!! Lagom bredd är ungefär 120 cm, då kan jag ha ordning på mina penaler utan att det blir för trångt. Liggländen kan vara 230-235. Anledningen är att det är ingen höjdare att pressa ner fötterna mellan golvet och tältduken, det komprimerar sovsäckens loft och det är dessutom väldigt obekvämt. Det är dessutom direkt olämpligt om man behöver ligga åt andra hållet i tältet, det kanske sluttar där man bor och man vill ju inte få blodstockning i huvudet. Hilleberg Nammatj 2 är t.ex. alldeles för lågt i fotänden och således för kort. Om man "knäar", dvs. böjer tältbågarna lite i nederkant så att väggarna blir lite mer vertikala så skulle man kunna korta längden en liten bit eftersom man inte förlorar längd längst in i kanten.

Tältet får väga runt 2,5 kilo. Packvolymen är viktig.

Längre än så här fick man inte skriva, se fortsättning i nedan.
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
agrippa ID på dessa sovsäckar? (Temperatur, fyllnadsmaterial, vikt) Bo och sova 1
Weox Kondens på innertält ? Bo och sova 18
holetaker Tips på lättare tält - Lanshan? Bo och sova 19
asfaltsbarn På jakt efter "biltält" för 6+ personer Bo och sova 2
Litensvamp Vilket tält ska vi titta på/köpa för camping? Bo och sova 9
Jesper1972 Andrahandsvärde på tält ? Bo och sova 19
Heikkinen Fjällrävens kvalitet på tält? Bo och sova 1
holetaker Tips på prova-på-tält Bo och sova 31
komfortPerZonen Kudden på plats - eller? Bo och sova 10
Askel Synpunkter på HB Helags 3 eller Helsport Reinsfjell 3 Superlight Bo och sova 11
holetaker Sova på rygg-problem Bo och sova 18
passar Lista på långa uppblåsbara liggunderlag Bo och sova 3
gusfallca Tips på familje/campingtält Bo och sova 7
larsn1 Lunar solo på fjällvandring? Bo och sova 4
Torzo Tips på liggunderlag över 2 meter Bo och sova 0
thureb Nemo Equipment förvirrade viktuppgifter på XXL Bo och sova 2
Stefan_Bengtsson Höstrea på tält - vilket ska jag välja? Bo och sova 5
vandrafjäll Byta stormlinor på tältet Bo och sova 3
Lavskrikan Storleken på Hillbergs tält (och andra tält för den delen) Bo och sova 20
fnöskticko Tips på fungerande lina/kombinationer till tarpuppsättning? Bo och sova 5
wrede44 Helsport Reinsfjell superlight, lösning på halt golv? Bo och sova 8
jonash75 Tips på sovsäck Bo och sova 10
utsidannor Tips på sovsäck, cirka 800 kr och lätt om möjligt Bo och sova 7
Still Alive Tips önskas på sovsäcksöverdrag Bo och sova 15
buffy2 Marmot Trestles Elite 20 på vintern? Bo och sova 5
tillin Lång väntetid på tält från Hilleberg. Bo och sova 8
vandrafjäll Någon som vet vilken sovsäck min fru fyndade på loppis Bo och sova 17
Scoutmamman Tips på sovsäck, runt 1000 kr och liten packvolym Bo och sova 21
Aron1900 Lättillgänglig tältplats på Öland Bo och sova 2
Silver Fang Tips på liggunderlag/luftmadrass Bo och sova 12
Sjösimmerskan Spännare av tältlinor på Exolight II Jack Wolfskin. Hur funkar de? Bo och sova 3
jpalmert Låg brottgräns på hillebergs staglina? Bo och sova 5
Modular Kupoltält med 'bredd' på minst 180cm... Bo och sova 18
Antilop Vilken temp på sovsäcken rekommenderar ni för Kungsleden augusti/tidigt september? Bo och sova 5
JonathanWW Tre- eller fyrmanstält till familj på fyra? Bo och sova 12
vandrafjäll Någon som har koll på Mammut sphere eigerjoch Bo och sova 0
Rännberg244 Vintertältning på kalfjället Bo och sova 7
jonw Skillnaden mellan dyrt och mindre dyrt, vad ska man tänka på när man köper begagnat? Bo och sova 40
linggon Kondens på tält vid golvkanter med kamin Bo och sova 22
avslutmedlemskap0904 Titta på stjärnorna Bo och sova 10
Rasku89 Tips på bra dun-underquilt till hennesey hammock! Bo och sova 16
såg Är Hammock något bra för en som rör sig mycket på natten? Bo och sova 5
Stadsmulle Tips på prisvärt 2.5-3p vandringstält fjäll+vandringsleder 3-säsongs? Bo och sova 2
Dalekarlia Tips på tält Bo och sova 14
vandrafjäll Nån som vet vad jag fyndat på loppis, fjällräven sovsäck Bo och sova 10
Nosse Komfort temp på sovsäck, hur räknas/klassas det? Bo och sova 5
Rasku89 Tips på bra dunsovsäckar som tar liten plats i packning? Bo och sova 22
Ooscar Vågar man lita på tältet? Bo och sova 13
Kogoyo tips på lätt liggunderlag vinter Bo och sova 2
Axe Tips på varmvattenflaska för sovsäcksbruk. Bo och sova 19

Liknande trådar


Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.